ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΚΤΕΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΟΥ Κου RICHARD MARX

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν ένας άγνωστος νεαρός κυκλοφορούσε το πρώτο άλμπουμ του γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Το όνομά του Richard Marx  και έως σήμερα έχει πουλήσει σε παγκόσμιο επίπεδο 30.000.000 άλμπουμ ενώ τρία τραγούδια του πήγαν στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων!
Η επαφή του με τη μουσική ξεκίνησε από την ηλικία των 5 ετών, εκφωνώντας ραδιοφωνικά spots για την εταιρεία του πατέρα του (είχε studio παραγωγής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών παραγωγών). Στα 17 του, στέλνει ένα demo στον Lionel Richie που τον παροτρύνει να έλθει στο Λος Άντζελες να δοκιμάσει την τύχη του. Πράγματι, πηγαίνει στο Λος Άντζελες όπου συναντά τον Lionel Richie (σ.σ. όπου εκείνη την εποχή η καριέρα του είχε αρχίσει να ανεβαίνει) και κάνει φωνητικά σε τραγούδια ενώ παίζει κι ένα ρόλο στην τηλεοπτική ταινία Coach Of The Year. Σε ένα από τα τραγούδια που έκανε φωνητικά ήταν του Kenny Rogers που ξαφνικά αντιλήφθηκε ότι ήθελε ακόμα ένα τραγούδι για το δίσκο του What About Me?(1984). Μέσα σε 2 ημέρες ο Marx του πηγαίνει να ακούσει ένα demo του τραγουδιού του “Crazy” που ο Rogers ηχογράφησε ενώ του πήγε και το “What about me” που κι αυτό το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του με τη συμμετοχή των Kim Carnes και James Ingram! Το τραγούδι έγινε επιτυχία στην Αμερική, φθάνοντας στο Νο1 5 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων, ενώ το “Crazy” πήγε Νο στο country chart.
 Αυτό ήταν η πόρτα της επιτυχίας είχε ανοίξει για το νεαρό Richard Marx που αμέσως μετά από αυτά τις 2 επιτυχίες συνεργάζεται με τον David Foster γράφοντας τραγούδια για τους Chicago και τον R&B τραγουδιστή Freddie Jackson.
Παράλληλα με τη συνθετική του δραστηριότητα, συνέχισε να πιστεύει στη δική του καριέρα και μετά από 4 χρόνια στο Λος Άντζελες καταφέρνει να κλείσει συμβόλαιο με την  EMI/Manhattan Records και το 1987 να κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο το όνομα του. Μέσα σε ένα χρόνο το άλμπουμ Richard Marx πουλάει μόνο στην Αμερική 4.000.000 αντίτυπα και βγάζει 5(!) singles με πιο πετυχημένα τα Don’t Mean Nothing»(Νο 3 Αμερική), «Should’ve Known Better»(Νο3 Αμερική), Endless Summer Nights»(Νο 2 Αμερική,), «Hold On to the Nights» (Νο1 Αμερική) και «Have Mercy» που δεν μπήκε στοπ Top 100. Με ένα ύφος mid tempo και με έφεση στις μπαλάντες, η εποχή του Richard Marx  έχει ξεκινήσει για την Αμερική με ότι αυτό συνεπάγεται. Heavy Airplay από το MTV, heavy airplay από τα ραδιόφωνα, αφίσες, συνεντεύξεις σε νεανικά και μη περιοδικά κλπ. Ο συνδυασμός μελιστάλακτων μπαλαντών που αρέσουν στο γυναικείο πληθυσμό, η καλή ενορχηστρωτική δουλειά του, οι καλές συνθέσεις του και η εξωτερική εμφάνισή του, τον κάνουν αμέσως star.
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ ακολουθεί το Repeat Offender (1989, No1 Αμερική) που συνολικά πούλησε 5.000.000 αντίτυπα με τα “Satisfied” και Right here waiting “ να πηγαίνουν No1!
Η μουσική αλλάζει και το grunge όχι μόνο βρίσκεται προ των πυλών αλλά εντός και ο Marx, κομμάτι του rock γιγαντώθηκε τα χρόνια της δεκαετίας του 80 κυκλοφορεί το τρίτο προσωπικό άλμπουμ,  Rush Street(1991, Νο 35 Αμερική) με πωλήσεις 2.000.000 αντιτύπων και βγάζει τα singles»Keep Coming Back» (Νο 12 Αμερική) και «Hazard»( Νο 9 Αμερική). Καλεσμένοι πολλοί γνωστοί μουσικοί όπως ο Billy Joel, o μπασίστας των Journey Randy Jackson, o ντράμερ των Toto, Jeff Porcaro, ο ντράμερ των Motley Crue, Tommy Lee,o R&B τραγουδιστής Luther Vandross, ο κιθαρίστας των Toto, Steve Lukather κ.α.
To Paid Vacation (1994, No 37 Αμερική, Νο 11 Μ.Βρετανία) είναι το τελευταίο πετυχημένο άλμπουμ σε μια περίδο7 χρόνων. Η επιτυχία”Now and Forever” (No7 Αμερική) δεν κατάφερε να συμπαρασύρει και τις πωλήσεις του άλμπουμ. Ο Richard Marx εξακολούθησε να κυκλοφορεί άλμπουμ σε τακτά διαστήματα με πιο πρόσφατο το Beautiful Goodbye (2014).
Ειδική μνεία αξίζει να γίνει για το άλμπουμ του Stories To Tell (2010) που περιλαμβάνει πολλές επιτυχίες του σε ακουστική εκτέλεση. Το 2008 είχε ηχογραφήσει το άλμπουμ Duo σε συνεργασία με τον Max Scannell  (τραγουδιστής των Vertical Horizon) και πάλι με ακουστικές εκτελέσεις τραγουδιών του. Το Stories To Tell πουλιόταν στις συναυλίες του κι αργότερα και στα καταστήματα.

  
TRIVIA
  • Mετά την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ έπαιξε support στους REO Speedwagon και αμέσως μετά το τέλος της ξεκίνησε τη  δική του περιοδεία που συνολικά διήρκεσε 14 μήνες!
  • To 2006 πήρε μέρος στην αμερικάνικη περιοδεία του Ringo Starr με διάσημους καλεσμένους.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Richard Marx (1987)
Repeat Offender (1989)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
16/2/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου