POLICE – “ROXANNE”- ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΡΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Τη διετία 1976-1977, στη Μ.Βρετανία η μουσική ήλθαν τα πάνω-κάτω. Ο παραδοσιακός ήχος του σήμερα λεγόμενου κλασικού rock όχι μόνο έμπαινε στην άκρη αλλά αμφισβητούταν, τα δε progressive συγκροτήματα με τα άλμπουμ όπου μόνο ένα τραγούδι καταλάμβανε μια ολόκληρη πλευρά(!), θεωρούνταν ξεπερασμένα. Τα συγκροτήματα του νέου μουσικού κινήματος που σάρωνε τη Μ.Βρετανία ήταν χιλιάδες και ένα από αυτά οι Police που τους αποτελούσαν οι Sting μπάσο/τραγούδι, Andy Summers κιθάρα και Stewart Copeland ντραμς. Τον Απρίλιο του 1978 και πριν ακόμα βγει στα καταστήματα το πρώτο άλμπουμ τους, κυκλοφορούν το single “Roxane» που απέτυχε να σημειώσει την παραμικρή επιτυχία και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορούν το πρώτου τους άλμπουμ Outlandos d’Amour. Με τη μουσική να έχει πάρει στροφή κι από το punk rock να οδηγείται σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους, μάλλον άγνωστους στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το ska αλλά και τη reggae. Οι Police φτιάχνουν ένα δικό τους ήχο που βασίζεται στην ορμητικότητα του new wave με πολλά στοιχεία reggae και με τραγούδια που δύσκολα η διάρκεια τους ξεπερνά τα 3 λεπτά δημιουργούν το δικό τους πυρήνα οπαδών. Αρχικά οι πωλήσεις του άλμπουμ τους ήταν μικρές και απογοητευτικές, ώσπου οι βρετανικοί ραδιοσταθμοί ανακαλύπτουν το «Roxanne” που ήταν ήδη στις δισκοθήκες τους και δεν του είχαν δώσει προσοχή. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ‘Roxanne” (Απρίλιος 1979, Νο 12) γίνεται επιτυχία και εκτοξεύει και τις πωλήσεις του άλμπουμ.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Police γράφτηκε το χειμώνα του 1977 όταν το συγκρότημα βρισκόταν στο Παρίσι για συναυλία με τους Damned και έμενε σε ένα φθηνό ξενοδοχείο σε κακόφημη περιοχή και επειδή δεν είχαν χρήματα, έμεναν και οι τρεις στο ίδιο δωμάτιο. Έξω από το παράθυρο έβλεπαν ένα μικρό βιβλιοπωλείο, ένα sex shop και πόρνες να κάνουν πεζοδρόμιο. Είχαν πάει στο Παρίσι  μέσω Ολλανδίας με ένα Citroen Dyane 6 που είχε ο Andy Summers. Την ημέρα της συναυλίας, έμαθαν ότι οι Damned δεν θα ερχόντουσαν και η συναυλία ακυρώθηκε. Έτσι αποφάσισαν μια που ήταν στο Παρίσι να το γνωρίσουν και ο καθένας βγήκε μόνος του με τον Sting να πηγαίνει να δει τις πόρνες (σ.σ. χάθηκε μια επίσκεψη στο Λούβρο, στη Notre Dame;).
Στην είσοδο του ξενοδοχείου υπήρχε μια αφίσα με το θεατρικό έργο του Edmond Rostand, Cyrano de Bergerac όπου η όλη ατμόσφαιρα (σ.σ. της αφίσας) τα χρώματα, η εποχή, ενέπνευσαν τον  Sting να πιάσει στην κιθάρα του ένα ρυθμό bossa nova. 

Γνωρίζοντας την ιστορία του έργου όπου πρωταγωνιστεί η Roxanne, o Sting άρχισε να γράφει τους στίχους, επηρεασμένος κι από τις πόρνες που έκανα πεζοδρόμιο έξω από το ξενοδοχείο τους και μάλιστα αργότερα δήλωσε σε συνέντευξη του ότι «ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε πόρνες στο δρόμο και μάλιστα όμορφες».
Και ενώ ο αρχικός ρυθμός του κομματιού ήταν bossa nova ο Copeland τον άλλαξε σε tango το οποίο έγινε reggae(!!!) και σε ένα απόγευμα το τραγούδι ήταν έτοιμο. Τον Ιανουάριο του 1978 ξεκίνησαν να ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ τους όπου συμπεριέλαβαν τη Roxanne και κράτησαν το γέλιο του Sting που δεν έχει να κάνει με το τραγούδι αλλά με ένα αστείο που είπαν μέσα στο studio κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης! Ο αδελφός του Stewart Coplenad, Miles γνωστός παραγωγός πήγε στο studio για να ακούσει τα τραγούδια τους και πήρε ένα demo που το έδωσε στην A&M, Records που τους υπέγραψε και το κυκλοφόρησε με τη γνωστή επιτυχία. Το περίεργο είναι ότι σύμφωνα με τον Andy Summers «Ντρεπόντουσαν για το ρυθμό που είχαν τα περισσότερα τραγούδια τους γιατί τότε ήταν μια εποχή που το punk είχε συνεπάρει τα πάντα και ο δικός μας ρυθμός ήταν πιο ήρεμος». Όπως διαβάσατε πιο πάνω η πρώτη κυκλοφορία του single δεν ήταν πετυχημένη αλλά ευτυχώς η καλή κριτική που πήρε από τον John Pidgeon της Melody Maker, έκανε τον κόσμο να το προσέξει και να το αγοράσει!
Βέβαια αντιμετώπισαν άλλο πρόβλημα γιατί το BBC αρνήθηκε να το παίξει λόγω των στίχων του, αλλά η A&M μετέτρεψε αυτή τη αρνητική κίνηση σε πλεονέκτημα τυπώνοντας αφίσες που μοίρασε στα καταστήματα δίσκων που διαφήμιζαν το single, γράφοντας ‘Banned by the BBC’.
Στην Αμερική, τους πρωτόπαιξε ένας σταθμός στο  Texas και μετά στη Βοστώνη όπου σιγά σιγά όλοι οι σταθμοί συμπεριέλαβαν το τραγούδι στο playlists τους (Νο 32 Αμερική). Η επιτυχία της «Roxanne”, βοήθησε το άλμπουμ να φθάσει έως το Νο 20 της Αμερικής και μόνο τότε η A&M UK κατάλαβε ότι έχει μια επιτυχία στα χέρια της και άρχισε να ποντάρει στο συγκρότημα.
Τέλος, βλέποντας το video, θα εστιάσω μόνο στον Sting όπου είναι ένας άλλος Sting από αυτόν που θυμόμαστε από τη δεκαετία του 90 και μετά. Casual πουκάμισο, rock στήσιμο, sneakers και ύφος όπως αρμόζει σε ένα rock καλλιτέχνη. Καμία σχέση με το ύφος που παρουσίασε με την προσωπική του καριέρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/2/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου