“KASHMIR’: Η ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ LED ZEPPELIN ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!

To άλμπουμ Physical Graffiti (1975) επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις για τους fans των Led Zeppelin. Ήταν φανερό ότι οι βασικοί συνθέτες του συγκροτήματος, Jimmy Page και Robert Plant ήθελα να μετακινηθούν από το χώρο του blues/hard rock που έως τότε κινιόντουσαν και να προχωρήσουν σε καινούργια άγνωστα για το rock, εδάφη, πράγμα που ήδη είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο άλμπουμ τους, Houses of the Holy. Και τα τραγούδια του Physical Graffiti προσφέρθηκαν για μια τέτοια αλλαγή  αφού οι ενορχηστρώσεις ήταν αρκετά διαφορετικές και προχωρημένες για την  εποχή αλλά και για την ταυτότητα του συγκροτήματος.
Και το "Kashmir", σύνθεση των Bonham, Page και Plant είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια στην ιστορία του rock (μαζί με το Stargazer των Rainbow) που συνδύασε τόσα καλά τη rock μουσική με ανατολίτικα στοιχεία.

O αρχικός τίτλος του κομματιού ήταν Driving To Kashmir και οι πρώτοι στίχοι του γράφτηκαν από τον Robert Plant το φθινόπωρο του 1973, μετά από ένα ταξίδι στο νότιο Μαρόκο. Και για να το κάνουμε απόλυτα κατανοητό, το Kashmir γράφτηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Plant και του Jimmy Page στο Μαρόκο που βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική, ενώ το Kashmir βρίσκεται στη Βόρεια Ινδία, στην Ασία!
Όπως έχει εξηγήσει ο Plant, οι στίχοι γράφτηκαν για ένα road trip και όχι για τη γεωγραφική περιοχή του Kashmir.
Oh, let the sun beat down upon my face
And stars fill my dream
I’m a traveler of both time and space
To be where I have been
To sit with elders of the gentle race
H μουσική γράφτηκε από τους Page και Bonham όταν έμεναν σε ένα αγρόκτημα στο Headley Grange, όπου ηχογραφούσαν. Σύμφωνα με τον Page,  ο αρχικός ρυθμός δόθηκε από τον Bonham και σιγά σιγά πάνω στα ντραμς, χτίστηκε και το υπόλοιπο κομμάτι. Αρχικά δεν είχαν προβλέψει την ύπαρξη ορχήστρας, αλλά για να δώσουν βάθος και κύρος στο κομμάτι την προσέθεσαν. Την εποχή που ο John Paul Jones είχε αποφασίσει να φύγει από το συγκρότημα (σ.σ. τελικά δεν το έκανε) το κομμάτι δεν δουλεύτηκε και άρχισαν πάλι να το επεξεργάζονται όταν ο Jones παρέμεινε και ανέλαβε την ενορχήστρωση και έπαιξε mellotron. Η αλήθεια είναι ότι όλη τη μεγαλοπρέπεια του τραγουδιού, τη δίνει η πλούσια και μελοδραματική ενορχήστρωση κι όχι η ερμηνεία του Plant.
“Είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχω ερμηνεύσει» είπε πολλά χρόνια αργότερα ο Plant “χωρίς να είναι υπερβολικό είναι δυναμικό και βαρύ, πολύ ξεχωριστό από ότι έχουμε κάνει σαν συγκρότημα».
Για πολλούς το Kashmir είναι το καλύτερο διαμάντι στην κορώνα των Led Zeppelin. Για φαντάσου, ένα ανατολίτικο κομμάτι σαν θεωρείται σαν το καλύτερο τραγούδι ενός blues rock συγκροτήματος. Και όπως λέει ο Page “δεν είναι το καλύτερο, αλλά ένα από τα καλύτερα».
Η μεγάλη διάρκεια του (8:31) δεν εμπόδισε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να το παίξουν όπως έκαναν και με το Stairway to Heaven, όπου και τα δύο δεν κυκλοφόρησαν σε single. Στην Αμερική αλλά και στην Αγγλία, κυρίως όμως στην Αμερική, ο χρόνος κάθε τραγουδιού δεν πρέπει(!) να ξεπερνά τα 4 λεπτά! Τα Kashmir και Stairway tο Heaven είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις μεγάλα σε χρονική διάρκεια τραγούδια που παίχτηκαν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΟΙ ….
Το κομμάτι έχει διασκευαστεί αρκετές φορές, με σημαντικότερες αυτές των Dixie Dregs, της London Philharmonic Orchestra, των Angra, την Tarja Turunen και τον Mike Terrana, των Karnataka αλλά και του Puff Daddy που είναι η πιο γνωστή και απογοητευτική.
Οι Page/Plant το διασκεύασαν στο άλμπουμ τους No Quarter (1994) όπου έπαιξαν κλασικά τραγούδια των Led Zeppelin με τη συμμετοχή μαροκινών και αιγυπτίων μουσικών.  
TRIVIΑ
  • Το Kashmir παίχτηκε live για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης περιοδείας τους το 1975.
  • Ένα χρόνο αργότερα και ο Ritchie Blackmore θα πειραματιζόταν με ανατολίτικη μουσική παρουσιάζοντας έναν άλλο ογκόλιθο στην ιστορία του rock, το Stargazer!
  • Στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ ο Robert Plant, Pictures at Eleven (1982) δοκιμάζει να επαναλάβει τη συνταγή στο τραγούδι "Slow Dancer".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
9/2/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment