GOLDEN EARRING-“RADAR LOVE: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗ

Φανταστείτε ότι είναι βράδυ και οδηγείτε στην εθνική οδό. Θέλετε να βρεθείτε κοντά στον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας, αλλά ζείτε σ’ εκείνη την «προϊστορική» εποχή, που δεν υπάρχει κινητό τηλέφωνο. Αισθάνεστε την ανάγκη να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας, ενώ ταυτόχρονα το ραδιόφωνο παίζει ένα τραγούδι που σας φέρνει αναμνήσεις από την παιδικής σας ηλικία και η γραμμή των αυτοκινήτων μπροστά σας πυκνώνει. Τότε είναι που εύχεστε να υπάρχει ένας τηλεπαθητικός τρόπος μεταφοράς της αγάπης σας προς το πρόσωπο που επιθυμείτε. Κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “Radar Love”.
Οι Ολλανδοί Golden Earring (Rinus Gerritsenμπάσο/πλήκτρα,  George Kooymans τραγούδι/κιθάρα), Barry Hay τραγούδι/κιθάρα, φλάουτο/σαξόφωνο,  Cesar Zuiderwijk ντραμς) είναι από τα μακροβιότερα συγκροτήματα, καθώς ξεκίνησαν την πορεία τους το 1961, συνεχίζουν έχοντας το ίδιο lineup από το 1970 και πραγματοποιούν πάνω από 100 συναυλίες κάθε χρόνο σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία. Το Radar love ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία τους μέχρι το  1982, που το τραγούδι"Twilight Zone" αποτέλεσε τη δυναμική επιστροφή τους στους καταλόγους επιτυχιών. Το Radar Love περιλαμβάνεται στο album  Moontan (1973), που θεωρείται το καλύτερο album της πολύχρονης καριέρας τους. Επίσης αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε συναυλία τους, καθώς δίνει την ευκαιρία στον ντράμερ Cesar Zuiderwijk, να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του με ένα εντυπωσιακό solo ντραμς.
Ο Hay γράφει τους στίχους του κομματιού στο σπίτι του (στην οδό Noordeinde 42 στη Χάγη) στα τέλη Δεκεμβρίου του 1972. Ο George Kooymans γράφει τη μουσική πάνω στους στίχους του Barry Hay.  Ο Rinus Gerritsen και ο Cesar Zuiderwijk συνεισφέρουν ουσιαστικά στη σύνθεση. Στις 23 Φεβρουαρίου, ακούγεται για πρώτη φορά το  Radar Love ( όπως και το Just like Vince Taylor) κατά τη διάρκεια ενός show στο Stadsgehoorzaal του Leiden. Η ηχογράφηση του Moontan γίνεται στις αρχές καλοκαιριού του 1973, στο Studio Blaricum Soundpush και το album κυκλοφορεί τον Ιούλιο του 1973.  Στις 18/8/1973, το Radar Love φτάνει στο Νο3 του Ολλανδικού chart. Στη Μεγ. Βρετανία οι πωλήσεις του single ξεπερνούν τις 250.000, καθώς φτάνει στο Νο7 των charts. Στη (Δυτική) Γερμανία φτάνει στο No5 και στην Ισπανία Νο1. Στη λίστα του Billboard, το Radar Love φτάνει στο Νο7 για το διάστημα από 13 Ιουνίου έως 27 Ιουνίου. Επίσης μπήκε στο Top 10 πολλών χωρών, όπως  ο Καναδάς και  η Αυστραλία.
Ακούγοντας το “Radar love” στο αυτοκίνητο αισθάνεσαι την ανάγκη να οδηγήσεις γρηγορότερα. Είναι ο συνδυασμός στίχων και μουσικής, που σου δημιουργεί αυτή την ανάγκη. Ίσως παρασύρεσαι κι εσύ από την απόγνωση που αισθάνεται ο ήρωας του κομματιού, που αδημονεί να βρεθεί δίπλα στην αγαπημένη του. Το δραματικό στοιχείο είναι έντονο τόσο στους στίχους όσο και στη μουσική. Το αισθάνεσαι από το αρχικό riff του George Kooymans, που θεωρείται τόσο κλασικό όσο  και το riff του Smoke on the water των Deep Purple. Η εισαγωγή του κομματιού εμπλουτίζεται με τα ντραμς και το μπάσο να κυριαρχούν, κάτι που δεν συνήθιζαν να κάνουν οι Golden Earring, όμως  εκείνη την εποχή το group ήταν επηρεασμένο από τον ήχο των Santana και αυτή η επιρροή καθόρισε τον ήχο τους. Προοδευτικά ο ρυθμός αυξάνεται και σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι αυξάνεται και η ταχύτητα του αυτοκινήτου. Όταν ο George Kooymans παρουσίασε τα αρχικά κιθαριστικά μέρη του κομματιού στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, αμέσως κατάλαβαν ότι το τραγούδι αυτό ήταν κάτι μοναδικό, όμως παρατήρησαν ότι στο μέσο του κομματιού ο ρυθμός έπεφτε πολύ (έμοιαζε να γίνεται μια παύση). Σ’ εκείνο το σημείο προστέθηκαν οι στίχοι που μοιάζουν σαν ένα παιχνίδι λέξεων:
And the line of cars drove down real slow
And the radio played that forgotten song
Brenda Lee's comin' on strong
And the newsman sang his same song
Oh one more radar lover gone
Γίνεται αναφορά στην τραγουδίστρια Brenda Lee και το τραγούδι της «Comin’ on strong». Κι αν αναρωτιέστε, γιατί επέλεξε ο Barry Hay την Brenda Lee, η απάντηση είναι απλή. Η Brenda Lee ήταν η αγαπημένη τραγουδίστρια της μητέρας του. Την θυμόταν να ακούει τα τραγούδια της με ένα τσιγάρο στο χέρι, πίνοντας κρασί. Μνήμες από τα εφηβικά του χρόνια. Για την ακρίβεια το αγαπημένο τραγούδι της μητέρας του ήταν το “I’m sorry”, αλλά δεν ομοιοκαταληκτούσε με τους άλλους στίχους.
Το Radar Love έχουν διασκευάσει πάνω από 500 καλλιτέχνες. Από τις εκατοντάδες live και studio διασκευές ξεχωρίζει αυτή των White Lion. Ενδιαφέρουσες είναι και οι διασκευές από τους Omen, U2, R.E.M., Pandemonium, Carlos Santana and Ministry.

Το Radar Love περιλαμβάνεται στο Top 10 των τραγουδιών για οδήγηση, σε λίστες που έχουν δημοσιευτεί  σε αμέτρητα περιοδικά ή websites.
Σε μια εποχή που τα κινητά τηλέφωνα, το facebook, το instagram και το twitter φαίνεται να κυριαρχούν, το Radar Love ακούγεται πάντα επίκαιρο καθώς παραμένει ένα τραγούδι που μιλάει για μια υπερφυσική σύνδεση της καρδιάς, της ψυχής και του νου, χωρίς φυσικά όρια και περιορισμούς.
TRIVIA
•  Το χειρόγραφο του Hay με τους στίχους του Radar Love έχει χαθεί, καθώς βρισκόταν  στις αποσκευές του καλλιτέχνη που εκλάπησαν στην είσοδο ενός ξενοδοχείου της Βοστώνης.
•  Το website www.radar-love.net είναι αφιερωμένο στην ιστορία  του ιστορικού κομματιού.
•  Η Brenda Lee γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα 60’s, αφού 47 τραγούδια της μπήκαν στα charts των ΗΠΑ. Το τραγούδι της "Coming On Strong" (1966) έφτασε μέχρι το Νο11.
•  Η καλύτερη live εκτέλεση του Radar Love από τους Golden Earring είναι αυτή από τη συναυλία τους στο Ijsselhallen του Zwolle το1977, με τον Eelco Gelling δεύτερο κιθαρίστα.


Θόδωρος Τερζόπουλος
26/2/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου