Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ BLACK SABBATH

Η ιστορία και ο μύθος του rock δεν γράφεται μόνο από τα τραγούδια του αλλά κι από τα εξώφυλλα των άλμπουμ κι ενίοτε και singles.Μια τέτοια περίπτωση είναι και το εξώφυλλο του ομώνυμου πρώτου άλμπουμ των Black Sabbath (1970) που εικονίζει τη γυναικεία φιγούρα σε ένα νερόμυλο στο χωριό Mapledurham της επαρχίας Oxfordshire .
Η γυναίκα που εικονίζεται δεν είναι άγνωστη στο συγκρότημα αφού την είχε γνωρίσει ο Tony Iommi σε μια συναυλία τους. Το μόνο που θυμάται είναι το μικρό της όνομα  Louise και ότι ήταν μοντέλο.
Ας μη σταματήσουμε στο εξώφυλλο που σίγουρα δημιουργεί μια ανατριχίλα και σε αυτό συντελεί το όλο σκηνικό. Η μικρή λίμνη, η κλαίουσα (σ.σ. δένδρο), ο ερειπωμένος νερόμυλος του 15ου αιώνα, η εμφάνιση της κοπέλας με κουκούλα, το μαύρο μακρύ φόρεμα της κοπέλας και το ωχρό δέρμα….Αλλά ας ανοίξουμε το διπλό εξώφυλλο του άλμπουμ όπου υπάρχει η φωτογραφία ενός ανεστραμμένου σταυρού με γραμμένους στίχους από ποίημα στα τέσσερα μέρη του. Τότε είχαν ακουστεί πολλά περί σατανισμού και άλλων μυστικισμών αλλά σύμφωνα με τον Ozzy τίποτε από αυτά δεν ίσχυαν. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε ένα δυνατό κύμα διαφωνιών με το εσώφυλλο από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής με αποτέλεσμα να τους κατηγορήσουν για συνεργάτες του Anton Lavey (σ.σ. ιδρυτής της εκκλησίας του…σατανά)! Στην Αμερική το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε μονό εξώφυλλο χωρίς το άνοιγμα με το σταυρό!  Οι στίχοι του ποιήματος ήταν αυτοί που συνδύασαν το όνομα του συγκροτήματος με το σατανισμό, πράγμα που όταν ξεκινούσαν δεν είχαν σκεφτεί.
Το εσώφυλλο με τον ανεστραμμένο σταυρό και το ποίημα.
Σήμερα, 50 χρόνια μετά το εξώφυλλο έχει την ίδια δυναμική με της εποχής του και ίσως και δυνατότερη! Από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και μετά, ο νερόμυλος μετατράπηκε σε καφετέρια.    Όμως και ο φωτογράφος Keith MacMillan αποκάλυψε ότι γνώριζε την κοπέλα που φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο και είναι η (τότε 18 ετών) Louise Livingstone. Δεν έχει αποσαφημιστεί τι κρατάει στα χέρια της, ούτε η ίδια δεν θυμάται, πιθανόν μια γάτα και το... χειρότερο όλων είναι ότι η 69χρονη σήμερα Κα Louise  Livingston, δηλώνει ευθαρσώς ότι η μουσική και τα τραγούδια των Black Sabbath δεν είναι τα αγαπημένα της!

Η αλήθεια είναι ότι για να γίνει κάτι cult, χρειάζεται να περάσουν κάποια χρόνια και γίνεται μόνο του, δεν φτιάχνεται επί τούτου. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του συγκεκριμένου εξώφυλλου που όταν ετοιμάστηκε ήθελαν να δημιουργήσουν αίσθηση και να ταιριάξει με τη μουσική του που ήταν εντελώς ξεχωριστή (σ.σ.τότε δεν υπήρχε ο όρος heavy metal αλλά hard rock) αλλά οι ανοησίες που θα διαβάσετε στα trivia δεν μπορούσαν παρά να αναπτυχθούν πολλά χρόνια αργότερα και βέβαια τίποτε δεν είναι τεκμηριωμένο. Εξ άλλου η μαρτυρία του Iommi για την ύπαρξη και το όνομα της κοπέλας καταρρίπτει κάθε συζήτηση!
Ο νερόμυλος σε..κανονική φωτογράφιση
TRIVIA
  • H...ανθρώπινη ανοησία έχει προσθέσει πολλούς μύθους γύρω από το εξώφυλλο και τη φωτογράφιση του. Πρώτο και χειρότερο, η κοπέλα ήταν ο Ozzy! Δεύτερο ότι η αρχική ιδέα ήταν να φωτογραφήσουν το νερόμυλο  σκέτο χωρίς την κοπέλα η οποία εμφανίστηκε …ξαφνικά στα αρνητικά!!!
  • Άλλοι έλεγαν ότι η κοπέλα στο εξώφυλλο ήταν η γυναίκα του ντράμερ Bill Ward….
Η δική μου πρόταση είναι να απολαύστε το δίσκο θαυμάζοντας το εξώφυλλο  που δένει τόσο όμορφα με τη μουσική.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
22/2/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ε, καλά ντε! Μπορεί να μην είναι απαραίτητα ανθρώπινη ανοησία, μπορεί να είναι απλώς έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης, τότε στα πέτρινα χρόνια του '70 :)
    (Μάλλον θα κατάλαβες ήδη ότι εγώ, μέχρι σήμερα που διάβασα το post, νόμιζα ότι ήταν ο Ozzy στο εξώφυλλο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή