IT’S SNAZ (1981): OI NAZARETH ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Αδικημένοι, πολύ αδικημένοι. Όταν πριν λίγες εβδομάδες έγραφα το άρθρο κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα πρώτα 10 χρόνια της πλούσιας ιστορίας τους, ξανάκουσα το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας τους και πραγματικά δεν μπόρεσα να καταλάβω πού υπολείπονται των Uriah Heep και των Deep Purple. Διαβάστε εδώ το άρθρο με την παρουσίαση των καλύτερων χρόνων στην καριέρα του σκοτσέζικου συγκροτήματος.
Να όμως σήμερα που μέσα από αυτή τη στήλη, θα παρουσιάσω το πολύ καλό live τους It’s Snaz που ανήκει στα μεγάλα διπλά άλμπουμ των συγκροτημάτων εκείνης της εποχής. Ηχογραφημένο στο Pacific Coliseum του Βανκούβερ το Mάιο του 1981, το συγκρότημα εμφανίζεται με 6μελή σύνθεση, προσθέτοντας μια δεύτερη κιθάρα(Billy Rankin) και πλήκτρα (John Locke) κάνοντας τον ήχο πιο πλούσιο και κυρίως χωρίς να χάνουν το δέσιμό τους και την αρχική hard rock φόρα τους!
Η εκκίνηση δίνεται με το υπέρ αγαπημένο μου “Telegram” που προετοιμάζει το έδαφος για το καταιγιστικό “Razamanaz” και το “This Flight Tonight”. Η γειτόνισσα, η Κα Εύη στον πρώτο όροφο το νιώθει στο πετσί της ότι οι Nazareth βρίσκονται από πάνω της και τα δίνουν όλα! Το ένα μετά το άλλο τα τραγούδια πιστοποιούν τη δυναμική του συγκροτήματος με καλύτερα τα “Holiday”, “Hair of the Dog”, “Expect No Mercy” και “Love Hurts”. Παραδόξως, οι Nazareth επιχειρούν μια σειρά διασκευών, συνολικά 9 τον αριθμό, που είναι πολλές για ένα διπλό άλμπουμ και μάλιστα εκείνης της εποχής! Από τις 9,  αν εξαιρέσουμε τα “This flight tonight” και “Love Hurts” που τα έκαναν δικά τους και μένουν 7, ενώ υπάρχουν πάμπολλα δικά τους που θα μπορούσαν να είχαν μπει στη θέση τους. Παραδειγματικά και μόνο αναφέρω τα "Broken Down Angel" , "Shanghai'd in Shanghai", “Sunshine”, “Miss Misery” και “Star”. Από τις 7 διασκευές, ξεχωρίζει η πολύ καλή reggae εκτέλεση του κλασικού Cocaine, σύνθεση του J.J. Cale που το κάνουν άλλο κομμάτι, δίνοντας του ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος.  Τα “Beggar’s Day”, “Java Blues”, “Every young man’s dream” (των Sweet) αλλά και το κλασικό “Shape of things to Come’ (των Yardbirds) περνούν απαρατήρητα. Θα σταθώ στις πολύ όμορφες εκτελέσεις των “Heart’s grown cold” και “Let me be your leader” που απορώ που δεν τα έχουν ανακαλύψει αυτούς που αποκαλούμε σήμερα rock ραδιοσταθμούς. Το πιάνο του John Locke πλουτίζει τον ήχο των κομματιών κάνοντας τα πιο rock’n’roll χωρίς το συγκρότημα να χάνει σε δύναμη. Εξ άλλου όλη η δύναμη των Nazareth είναι η φωνάρα του Dan McCafferty και το στακάτο ύφος της κιθάρας, του μπάσου και της ντραμς.  Το άλμπουμ κλείνει με 2 καινούργια studio τραγούδια, το Juicy Lucy που περνά και χάνεται και το ήδη γνωστό από το πρώτο άλμπουμ τους αλλά σε διαφορετική διασκευή με πλήκτρα, “Morning Dew” που κι αυτό δεν αφήνει καμία γεύση. Όλη η δύναμη του It’s Snaz είναι τα 12 κλασικά κομμάτια τους  που σας προτείνω να ακούσετε (πολύ) δυνατά. 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Ο πλήρης τίτλος του άλμπουμ είναι It's Naz αλλά ο μακετίστας χώρισε τον τίτλο στο εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο με αποτέλεσμα τα γράμματα It’ να έχουν μπει στο οπισθόφυλλο και να μην φαίνονται σε αντίθεση με τα 'S NAZ που μπήκαν στο εμπροσθόφυλλο. Στην αρχή οι fans νόμιζαν ότι είχε γραφτεί λάθος ο τίτλος (σ.σ. όπως νόμιζε και ο γράφων!) Στο site το συγκρότημα αναφέρει τον τίτλο του άλμπουμ ως It's Naz.
TRIVIA

  • Η γερμανική έκδοση του άλμπουμ συνοδευόταν κι από ένα με το "Morning Dew" στα γερμανικά!!!! Ο τίτλος του ήταν "Morgentau".
  • Η πρώτη έκδοση του άλμπουμ σε cd περιείχε 5 κομμάτια λιγότερο(!) απ΄ότι το βινύλιο ("Every Young Man's Dream", "Big Boy", "Let Me Be Your Leader" και τα 2 studio κομμάτια). Ο λόγος ήταν ότι αρχικά κυκλοφόρησε μονό cd και τότε επικρατούσε αυτή η λογική πολλά διπλά βινύλια να επανακυκλοφορούν σε μονά cd με …λειψά τα τραγούδια . Τελικά έπρεπε να περάσουν 30 χρόνια (!) από την πρώτη κυκλοφορία του για να κυκλοφορήσει σε διπλό cd (2001).
  • Το 2011 επανακυκλοφόρησε με επιπλέον τραγούδια από την εμφάνισή τους στο Seattle μαζί με bonus τα "Crazy (A Suitable Case for Treatment)" που ακουγόταν στο soundtrack της ταινίας Heavy Metal και τη γερμανική ηχογράφηση του "Morning Dew" με τίτλο Morgentau.
  •  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
27/1/19/

 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου