HUEY LEWIS AND THE NEWS - BACK TO THE 80's

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι οι Huey Lewis and the News επιστρέφουν στη δισκογραφία με καινούργιο άλμπουμ. Θα είναι το πρώτο studio άλμπουμ με το Plan B (2001) που περιείχε δικά τους τραγούδια αλλά και το Soulsville(2009) που είχε κυκλοφορήσει με soul διασκευές. Με ευκαιρία αυτήν την…επαναφορά, το Ποιος Θυμάται ρίχνει φως στην μεγάλη και πετυχημένη ιστορία τους.
Όλα ξεκίνησαν το 1972,όταν ο τραγουδιστής Huey Lewis έπαιζε στο συγκρότημα των Clover με τον οργανίστα Sean Hopper. Οι Clover είχαν μια δική τους δισκογραφία, ώσπου πήγαν από το Σαν Φρανσίσκο στο Λονδίνο, χωρίς το Lewis, για να γίνουν το συγκρότημα που έπαιξε με τον Elvis Costello στο άλμπουμ του My Aim is True. O Lewis έψαξε διαφορετικά την καριέρα του, παίζοντας φυσαρμόνικα για τους Thin Lizzy στο κομμάτι "Baby Drives Me Crazy" όπου μάλιστα εμφανίζεται και στη σκηνή κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του ιστορικού άλμπουμ του συγκροτήματος Live and Dangerous με τον Phil Lynott να τον παρουσιάζει στον κόσμο!
Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο Huey Lewis επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο και μαζί με τους Hopper, Gibson, Colla και Mario Cippolina σχημάτισε τους Huey Lewis & The American Express.
Προσπάθησαν να κάνουν καριέρα αλλά χωρίς επιτυχία. Σαν American Express ηχογράφησαν το single, "Exodisco" που ακουγόταν στην ταινία Exodus αλλά χωρίς επιτυχία. Το 1979 τα πράγματα πήραν καλύτερη τροπή αφού τους άκουσε ο manager των Pablo Cruise, Brown και με τη βοήθεια του υπέγραψαν στην Chrysalis Records. Στη δισκογραφική εταιρεία δεν άρεσε το όνομα American Express κι έτσι με την προτροπή της το άλλαξαν σε Huey Lewis and the News.

Το 1980 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους που απέτυχε εμπορικά για να επιστρέψουν δύο χρόνια αργότερα με το Picture This (No 13 Αμερική), που έβγαλε μια μεγάλη επιτυχία, το “Do you believe in Love” (Νο 7 Αμερική), σύνθεση του Mutt Lange! Το τρίτο άλμπουμ τους Sports (Νο1 Αμερική) ήταν αυτό που τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας τα 10.000.000 αντίτυπα μόνο στην Αμερική, βγάζοντας επιτυχίες όπως τα "Heart and Soul", "I Want a New Drug" , "The Heart of Rock & Roll" και "If This Is It" . Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται και το τραγούδι "Bad is Bad"που ο Lewis το είχε γράψει την εποχή που έκανε παρέα με τον Phil Lynott.
Οι Huey Lewis and the News είναι από τα συγκροτήματα που ο ήχος τους χαρακτήρισε τη δεκαετία του ’80 με τον πιο γλαφυρό τρόπο. Χορευτικό rock, ανάλαφρο ύφος και μουσική με πολλά πλήκτρα και σαξόφωνο..Το 1985 ο Huey Lewis συμμετέχει στην ηχογράφηση του “We are the World”,  "εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο το όνομα του.
Το εξώφυλλο του άλμπουμ Fore σε όλο το άνοιγμά του.


Την ίδια χρονιά συμμετέχουν με το τραγούδι τους “The Power of Love” στο soundtrack της ταινίας Back to the Future με τον Lewis να παίζει ένα μικρό ρόλο στην ταινία. Η επιτυχία συνεχίστηκε με την κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ τους με τίτλο Fore (1986, No1 Αμερική) που έβγαλε τις "Stuck with You"  και "Jacob's Ladder". Η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι σε ένα τοίχο του γυμνάσιου Tamalpais High School στο Mill Valley της Καλιφόρνια, όπου τα μέλη του συγκροτήματος Bill Gibson, Sean Hopper και Mario Cipollina ήταν μαθητές! Το επόμενο άλμπουμ τους ήταν το Small World (1987, No11 Aμερική) για να ακολουθήσει ένα μεγάλο διάλειμμα στην καριέρα τους με το συμβόλαιο στην Chrysalis να σταματάει. Ακολούθησε μια σειρά άλμπουμ που δεν έκανα ιδιαίτερη επιτυχία με πιο πετυχημένο το Hard at Play (1991) που επανέφερε τον αρχικό λευκό rhythm and blues ήχο τους.
Το 1996 κυκλοφόρησαν το greatest hits άλμπουμ Time Flies όπου συμπεριέλαβαν και 4 καινούργια τραγούδια. Έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ με διασκευές, τα Four Chords & Several Years Ago(19940 και Soulsville(2010). Το 2018 ο Huey Lewis αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα με τον τραγουδιστή των AC/DC  με την απώλεια ακοής του.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ GHOSTBUSTERS

Το 1984 οι Chris Haves και Huey Lewis απείλησαν με μήνυση τον συνθέτη και ερμηνευτή της Νο1 επιτυχία στην Αμερική “Ghostbusters”, Ray Parker Jr. γιατί υπήρχαν πολλές ομοιότητες με τη δική τους σύνθεση ‘I want a New Drug’. Τελικά η υπόθεση δεν έφθασε στο δικαστήριο και διευθετήθηκε μεταξύ τους.
Στο αμερικάνικο περιοδικό Premiere παρουσιάστηκε μια άλλη πλευρά του θέματος, όπου οι δημιουργοί της ταινίας χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων περιστασιακά το τραγούδι των Huey Lewis and the News , "I Want a New Drug" σαν background  μουσική.  Τότε έκαναν πρόταση στο συγκρότημα να γράψει το βασικό θέμα της ταινίας Ghostbusters, αλλά το συγκρότημα αρνήθηκε γιατί βρισκόταν σε εξέλιξη η αμερικάνικη περιοδεία τους που προωθούσε το άλμπουμ τους Sports. Οι δημιουργοί της ταινίας έδωσαν στο Ray Parker Jr. αποσπάσματα από την ταινία όπου ακούγονταν το "I Want a New Drug"  για να τη δει και να γράψει το βασικό τραγούδι. από πίσω ακουγόταν το "I Want a New Drug" . Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Parker άκουσε πολλές φορές το τραγούδι και επηρεασμένος έγραψε το δικό του “Ghostbusters” που ηχητικά μοιάζει με το "I Want a New Drug"!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Sports (1983)
Fore (1986)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
31/1/19



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment