GUNS’N’ROSES- PARADISE CITY ‘WHERE THE GIRLS ARE FAT AND THEY’VE GOT BIG TITTIES”

«Paradise City» (No 5 Αμερική, Νο 6 Μ.Βρετανία), σημαίνει η σφυρίχτρα, το riff στην κιθάρα, το δύο σόλο, το Beat στα ντραμς και το κλείσιμο με τον Axl να…νιαουρίζει! Το κομμάτι ήταν το 4ο(!) single που κυκλοφόρησαν οι Gunners μέσα από το άλμπουμ Appetite for Destruction (1987), σύνθεση των όλων των μελών του συγκροτήματος και του μοναδικού τραγουδιού όπου ακούγεται synthesizer!
Η βάση του τραγουδιού στήθηκε από τον Slash όταν κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους μέσα στο van έπαιξε το riff στην κιθάρα. Τα άλλα μέλη του συγκροτήματος ήταν κι αυτά μέσα στο van κι άρχισαν σιγά σιγά να προσθέτουν στοιχεία, με πρώτους τους Duff McKagan και Izzy Stradlin με τον Axel να σιγοτραγουδάει τη μελωδία, λέγοντας «Take me down to the Paradise City». Ο Slash προσέθεσε το στίχο “Where the grass is green and the girls are pretty” για να τον παραποιήσει σε  “Where the girls are fat and they’ve got big titties.” Όλοι γέλασαν και ο Axl συμπλήρωσε «Take ... me ... home»!. Σιγά σιγά συμπλήρωσαν τους στίχους και τη μουσική και το «Paradise City» ήταν έτοιμο.
Αν και όπως διαβάσατε το κομμάτι κυκλοφόρησε σαν 4o single έγινε τεράστια επιτυχία και για πολλά χρόνια συνήθιζαν να κλείνουν τις περιοδείες τους με αυτό. Σύμφωνα με τον Slash το «Paradise City» είναι το αγαπημένο τραγούδι του!
Υπάρχει πάντα υπάρχει κι η άλλη πλευρά, ο κιθαρίστας των Hanoi Rocks (διαβάστε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία τους) Andy McCoy ισχυρίζεται ότι το riff είναι ίδιο με το riff στο δικό τους τραγούδι”Lost in the City”. Όπως θα διαβάσατε και στο link των Hanoi Rocks, o  Axl Rose πολλές φορές έχει πει ότι οι Hanoi Rocks επηρέασαν τους Guns N’ Roses. Αλλά και ο Tracii Guns των L.A. Guns έχει άποψη(!) και λέει ότι το riff είναι επηρεασμένο από το τραγούδι των Black Sabbath, «Zero the Hero» από το άλμπουμ Born Again (διαβάστε εδώ την ιστορία του άλμπουμ)
TO VIDEO
Το video έπαιξε σημαντική επιτυχία του τραγουδιού, αφού έπαιξε εκατοντάδες φορές τόσο στο αμερικάνικο όσο κι ευρωπαϊκό MTV. Τα live γυρίσματά του σε συναυλία του συγκροτήματος στο Giants Stadium της Νέας Υόρκης και στο Monsters of Rock του 1988 στο Donington με τον McKagan να φορά t-shirt των Aerosmith. Ειδικά για τα γυρίσματα που έγιναν στο Donington, το συγκρότημα το έπαιξε 2 φορές, μια πρώτο όταν ξεκίνησε η εμφάνισή τους και μια τελευταίο, όταν τελείωσαν για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες λήψεις! Σκηνοθέτης ήταν ο Nigel Dick, το συνολικό κόστος του έφθασε τις $200,000, χρησιμοποιήθηκαν 6 κάμερες και 77.000 θεατές που τους παρακολουθούσαν. Στο video εμφανίζεται και ο κιθαρίστας των Hanoi Rocks, Nasty Suicide.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Το κομμάτι έχει "υποστεί» πολλές διασκευές αλλά καμία δεν το φθάνει και καμία δεν έγινε γνωστή. Το έχουν διασκευάσει οι Hole (στις live εμφανίσεις τους),ο Pat Boone(!), οι Warrior Soul όπου το έπαιξαν σε tribute άλμπουμ για τους Guns’n’Roses, οι Eighteen Vision κι αυτοί σε tribute άλμπουμ, ο Reece Martin αλλά και ο Tom Cruise για την ταινία Rock of Ages.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/1/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου