ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ!

Μετά από μια 6ετία αδράνειας, ένας από τους ομορφότερους συναυλιακούς χώρους, το θέατρο Λυκαβηττού επιστρέφει. Ο χώρος είχε κλείσει μετά την τρίτη ημέρα των unplugged συναυλιών των Scorpions, στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 λόγω προβλημάτων στα καθισμάτων αλλά και γενικά στο χώρο τα οποία είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των θεατών. Έτσι πριν λίγο καιρό, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ανακοίνωσε ένα master plan αποκατάστασης, που αφορά όχι μόνο το χώρο του θεάτρου αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο.
Το έργο εντάχθηκε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ήδη έχει ξεκινήσει ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάληψη του. Το χρονικό διάστημα εργασιών προβλέπεται να είναι ένα εξάμηνο, πράγμα που σημαίνει ότι το Σεπτέμβριο του 2019 το έργο θα παραδοθεί. Το κόστος του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση του Θεάτρου εκτιμάται στα 1.984.000 ευρώ, ωστόσο τον Οκτώβριο του 2018 το Περιφερειακό συμβούλιο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού συμπλήρωσε τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.
Μια πολύ σημαντική οικολογική αλλά και ουσιαστική αλλαγή θα είναι η αλλαγή τρόπου πρόσβασης στο θέατρο, αντικαθιστώντας τα ταξί και τα ΙΧ με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που θα έχουν αφετηρία τους πλησιέστερους σταθμούς του μετρό (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής). Δεν διευκρινίζεται αν θα επιτρέπεται η άνοδος με ΙΧ και μηχανές.
Διαβάζοντας τα δελτία τύπου του υπουργείου, έμαθα ότι ο χώρος κατασκευάστηκε το 1965 υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Ήταν λατομείο που εκμισθώθηκε το  1964 από την ηθοποιό και μετέπειτα βουλευτή Άννα Συνοδινού με άδεια κατασκευής θεάτρου και με την υποχρέωση να επιστρέψει στην κυριότητα του Δημοσίου μετά την πάροδο της περιόδου της μίσθωσης. Εκτός από συναυλίες στο χώρο έχουν παιχτεί πολλά θεατρικά έργα.
Διαβάζοντας τα παραπάνω από το site του Υπουργείου Πολιτισμού από το μυαλό μου περνάνε όλες εκείνες οι συναυλίες που έζησα στον υπέροχο και φιλόξενο αυτό χώρο, με την καταπληκτική θέα. Τι να πρωτοθυμηθώ, Dream Thearter, Whitesnake, Scorpions, Leonard Cohen, Kansas, τόσες συναυλίες, τόσοι φίλοι, τόσες αναμνήσεις. Χάρηκα πολύ για την «επιστροφή» του χώρου και φαντάζομαι ότι μαζί μου χάρηκαν και οι διοργανωτές συναυλιών αφού ένας ακόμα χώρος προστέθηκε στους καλοκαιρινούς υπαίθριους που προσφέρονται για συναυλίες. Υπομονή έως το Σεπτέμβριο.
8/1/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου