ROCK INCIDENT 55: Η ΠΤΗΣΗ PAN AM 103 ΕΚΡΗΓΝΥΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

Το σημερινό Rock Incident δεν αναφέρεται σε κανένα χαριτωμένο περιστατικό και δεν κρύβει καμία όμορφη ιστορία  καλλιτέχνη του κλασικού rock, όπως συμβαίνει συνήθως. Δυστυχώς η σημερινή ιστορία αναφέρεται στο χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια πτήσης και συνέβη στις 21 Δεκεμβρίου 1988 στον ουρανό του Lockerbie, της Σκοτίας στην πτήση της Pan Am Flight 103. Σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, 243 επιβάτες, τα μέλη του πληρώματος και 11 άνθρωποι που βρισκόντουσαν στη γη όταν τα συντρίμμια έπεσαν επάνω τους,. Συνολικά 270 ψυχές. Η πτήση Pan Am Flight 103εκτελούσε το δρομολόγιο Heathrow προς JFK Νέας Υόρκης
Η αναφορά στο τραγικό δυστύχημα γίνεται γιατί ανάμεσα των επιβατών ήταν και ο πρώην μπασίστας των Steve Harley & Cockney Rebel και Be Bop Deluxe, Paul Jeffreys, ο οποίος πέταγε με τη γυναίκα του Rachel Jones για να πάνε γαμήλιο ταξίδι στην Αμερική! Ο Paul Jeffreys είχε παίξει στα πρώτα 2 άλμπουμ των Cockney Rebel, The Human Menagerie(1973) και The Psychomodo (1974), για να συνεχίζει την καριέρα του στους Be Bop Deluxe με τους οποίους δεν ηχογράφησε άλλα έπαιξε στα live τους. Ο Jeffreys έπαιξε ακόμα στους Jets (1977-1980) και Electric Eels (1980-1981).
Paul Jeffreys

Όμως κι άλλοι δύο γνωστοί καλλιτέχνης επρόκειτο να ταξιδέψουν με αυτή την πτήση αλλά την τελευταία στιγμή η τύχη τους χαμογέλασε. Ο πρώτος είναι ο John Lydon που δεν είναι άλλος από τον Johnny Rotten τραγουδιστή των Sex Pistols και PIL, του οποίου η γυναίκα Nora άργησε να ετοιμάσει τις βαλίτσες και έτσι όταν έφθασαν στο αεροδρόμιο η πτήση είχε ήδη επιβιβαστεί και πήραν το επόμενο αεροπλάνο. Όταν προσγειώθηκαν έμαθαν τι συνέβη και κατέρρευσαν και οι δύο!
Ο δεύτερος είναι ο τραγουδιστής των Four Tops, Abdul «Duke» Fakir του οποίου το όνομα ήταν στη λίστα(!) και έχασε την πτήση μετά από απαίτηση του παραγωγού της εκπομπής του BBC, Top of the Pops.  “Είχαμε να κάνουμε δύο εμφανίσεις» λέει ο Fakir «κι ο παραγωγός του Top of the Pops δεν ήθελε να παίξουμε και στα δύο την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι ακυρώσαμε την εμφάνιση της Αμερικής και μείναμε στην Αγγλία. Αν δεν επέμενε θα ήμουν νεκρός, τον ευχαριστώ».
Διαβάστε εδώ την ιστορία του τραγουδιού “Murder in the skies”του Gary Moore που οι στίχοι του αναφέρονται σε πτώση αεροπλάνου από τη σοβιετική πολεμική αεροπορία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
28/12/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου