RANDY NEWMAN: ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒ ΜΟΝΚ, SHORT PEOPLE, SOUNDTRACKS ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Την ιδέα για την παρουσίαση του άγνωστου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, Randy Newman, μου την έδωσε η τηλεοπτική σειρά Monk που προβάλλεται κάθε ημέρα από το Star στις 14:00. Το τραγούδι των τίτλων "It's a Jungle Out There" είναι γραμμένο και ερμηνευμένο από τον Randy Newman, που γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη από Εβραίους γονείς όμως ο ίδιος δηλώνει άθεος. Στα 17 του άρχισε να γράφει τα πρώτα δικά του τραγούδια που ηχογράφησαν μεγάλα ονόματα όπως οι Gene Pitney, Petula Clark, Dusty Springfield Jackie DeShannon και O‘Jays! Οι πρώτες επιτυχίες του στο chart ήταν το "I've Been Wrong Before" με τη Cilla Black (No. 17, 1965 Ενωμένο Βασίλειο), "Nobody Needs Your Love" (No. 2, 1966)και Pitney και το "Just One Smile"  (No. 8, 1966) και τα δύο με τον Gene Pitney και το "Simon Smith and the Amazing Dancing Bear" με τους Alan Price Set (No. 4, 1967) όλα επιτυχίες στην Μ.Βρετανία.'
Στα μέσα της δεκαετίας του 60 έγινε μέλος των Tikis κι αργότερα των Harpers Bizarre για να ηχογραφήσει το 1968 το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του χωρίς καμία όμως επιτυχία. Το 1971 κατάφερε να δει το πρώτο του άλμπουμ  μέσα στα πρώτα 200 του Billboard έστω και σε πολύ χαμηλή θέση. Ήταν το Randy Newman Live(Νο 191) για να ακολουθήσει το Sail Away (Νο 163).Τη μεγάλη επιτυχία του τη γνώρισε με την κυκλοφορία του άλμπουμ Little Criminals (Νο 9 Αμερική 1977). Το χαρακτηριστικό των στίχων του είναι το κυνικό ύφος του, η διήγηση και ο σαρκασμός του. Η μουσική του έχει στοιχεία jazz, ragtime και country αλλά αναμεμειγμένα τόσα καλά μεταξύ τους που την κάνει να έχει ενδιαφέρον ακόμα και για έναν μη αμερικάνο. Το Little Criminals, έβγαλε μια μεγάλη επιτυχία το "Short People"(Νο2 Αμερική) που παραμένει το πλέον πετυχημένο τραγούδι του. Στο άλμπουμ παίζουν γνωστοί μουσικοί όπως οι Glenn Frey, Joe Walsh, Tim Schmit, και Don Henley, από τους Eagles και ο J.D. Souther.
Στο επόμενο άλμπουμ του Born Again (1979) είχε συμπεριλάβει το τραγούδι "The Story of a Rock and Roll Band" που σατίριζε τους Electric Light Orchestra και το ύφος τους.
Tο ίδιο έκανε και στο άλμπουμ του Trouble in Paradise (Νο 64, 1983) όπου στο τραγούδι του "I Love L.A."κριτικάρει τη ζωή στο Λος Άντζελες.

 Το 1985 εμφανίστηκε στο Farm Aid όπου έπαιξε μαζί με τον Billy Joel σε αντικριστά πιάνα!
Στα τέλη της δεκαετίας του 80 διαγνώστηκε με τον ιό Epstein–Barr virus (EBV) αλλά κατάφερε να το ξεπεράσει. 
Τελευταίο προσωπικό του άλμπουμ είναι το Dark Matter(2017).
Ο RANDY NEWMAN ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Έχει γράψει δεκάδες τραγούδια αλλά και μουσικές (score) για ταινίες, θεατρικά έργα και τηλεοπτικές σειρές. Η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται στην αρχή της δεκαετίας του 80 όπου έγραψε τραγούδια και μουσική για κινηματογραφικές ταινίες και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Μερικές ταινίες για την οποία έγραψε τη μουσική (score) είναι οι Ragtime, Awakenings, The Natural, Leatherheads, Cat’s Don’t Dance, Meet the Parents, Cold Turkey και Seabiscuit. Έγραψε μουσική και για ταινίες κινουμένων  σχεδίων όπως Pixar, Toy Story, A Bug’s Life, Toy Story 2, Monsters Inc, Cars, Toy Story 3, Monsters University, Cars 3, James and the Giant Peach, Toy Story 4 και The Princess and the Frog. Μεταξύ των πολλών ταινιών για τις οποίες έγραψε μουσική είναι και το Performance (1970) η οποία ήταν η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ο Mick Jagger. Διαβάστε εδώ παλαιότερο άρθρο με τις σημαντικές εμφανίσεις του Mick Jagger στον κινηματογράφο

Από το 2003, το τραγούδι του "It's a Jungle Out There"ακούγεται στους τίτλους της αρχής στη τηλεοπτική σειρά Monk.
Έχει κερδίσει 7 βραβεία Grammy και αναρίθμητα άλλα βραβεία. Είναι μέλος του Rock’n’Roll Hall of Fame από το 2013.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Little Criminals (1977)
Trouble in Paradise (1983)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/12/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου