POLL ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ (1982): ΗΤΑΝ ΜIA ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΙΑ!

Στην ελληνική rock δισκογραφία δεν υπάρχουν πολλά live άλμπουμ που ξεχωρίζουν. Μπορώ να πω ότι τα μόνα που έχω επιλέξει, είναι ελληνόφωνα κι όχι αγγλόφωνα. Το ένα μάλιστα το έχω ήδη παρουσιάσει από αυτή τη στήλη κι είναι το Live στου Ζωγράφου με τον Δημήτρη Πουλικάκο! Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του δίσκου. Το δεύτερο είναι η Ζωντανή ηχογράφηση των Poll στο Θέατρο του Λυκαβηττού στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 1982, σε μια υπέροχη βραδιά επανασύνδεσης που είχε διοργανωθεί από το Happening και το εισιτήριο κόστιζε 250δρχ.
Πριν περάσω στο live άλμπουμ , θα ήθελα να γράψω δύο λόγια για τους Poll που μαζί με τους Socrates Drank the Conium και Νοστράδαμος είναι με απόσταση τα τρία καλύτερα, κατά την άποψη του γράφοντος, ελληνικά συγκροτήματα εκείνης της περιόδου.
Με στίχους που ξέφευγαν από την κλασική ερωτική θεματολογία που είχαν τα συγκροτήματα τότε, θα έλεγα προσέγγιζαν τον έρωτα με μια ευγένεια και λεπτότητα, όπως άλλωστε του αξίζει, αλλά και στίχους που άπτονταν κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων (σ.σ. μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για το 1970 -1971 με λογοκρισία και χούντα). Οι τρεις βασικοί άξονες του συγκροτήματος (Κώστας Τουρνάς, Robert Williams και Σταύρος Λογαρίδης με την προσθήκη του ντράμερ Κώστα Παπαιωάννου) έγραφαν και τραγουδούσαν τα τραγούδια που εξακολουθούν να αρέσουν και σήμερα στις καινούργιες γενιές. Διαλύθηκα νωρίς, σχεδόν πριν κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ τους το 1972 και 10 χρόνια αργότερα, 2 βράδια του Σεπτέμβρη του 1982 ξανασυναντιούνται σε ένα Λυκαβηττό που ήταν πολύ μικρός για να χωρέσει τόσο κόσμο.
Και ακούσαμε όλα εκείνα τα τραγούδια που μάς συντρόφευαν στα μαθητικά πάρτι και στις μονοήμερες σχολικές εκδρομές από ένα κασετόφωνο που οι μπαταρίες τους μετά από λίγο έπεφταν. Μαθητές μικρών τάξεων του γυμνασίου, καταλαβαίναμε ότι οι Poll ήταν ένα συγκρότημα που ξεχώριζε αλλά δεν καταλαβαίναμε τους στίχους του «Πες της Μαϊμούς να μη με πειράζει με το δάκτυλό της», δεν καταλαβαίναμε γιατί οι «Μολυβιές Φωτογραφίες» δεν πήραν βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, δεν καταλαβαίναμε γιατί χώρισαν αφού ήταν τόσο καλοί! Στο διπλό άλμπουμ υπάρχουν όλα: «Έλα ήλιε μου», «Άνθρωπε αγάπα», «Η γενιά μας», «Ψάχνω να βρω το φίλο μου», «Αετοί», «Στην πηγή μια κοπέλα», «2.000 λόγοι», «Ο Γέρος» αλλά και πολλά από την προσωπική καριέρα τους από τα οποία θα σταθώ μόνο στο υπέροχο «‘Ακρίτας» από τον Σταύρο Λογαρίδη. Συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου, με το συγκρότημα να είναι φανερά εντυπωσιασμένοι από την ανταπόκριση τόσο της παρουσίας αλλά και της συμμετοχής του! Από όλο το παραπάνω κείμενο κρατήστε μια λέξη που γράφω στην τελευταία παράγραφο, «Συγκινητική». Όλος ο Λυκαβηττός ήταν συγκινημένος και όλοι τραγουδούσαν με δύναμη λες και όλα αυτά τα χρόνια φύλαγαν δυνάμεις! 
Η γενιά μας έχει τόση ομορφιά/
η χαρά μας δε μετριέται με λεφτά/
τα παιδιά μας όπλα δε θα πιάσουνε στη γενιά μας/
ό, τι άδικο τ’ αλλάζουμε, τ’ αλλάζουμε.
(στίχοι Κ. Τουρνάς)
Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του πρώτου ιστορικού άλμπουμ των Poll με το Ταγάρι,

TRIVIA
  • Ο ντράμερ Κώστας Παπαϊωάννου πρόλαβε την τελευταία στιγμή να ανέβει στη σκηνή αφού ήλθε με το αεροπλάνο από τη Γερμανία.
  • Οι στίχοι του τραγουδιού «Πες της Μαϊμούς να μη με πειράζει με το δάκτυλό της» αναφέρονται στη λογοκρισία και στη χούντα.
  • Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 1992 έκαναν δεύτερο reunion και πάλι στο Λυκαβηττό όπου ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο από την BMG με τίτλο Poll 91 Live στο Λυκαβηττό!
  •  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
23/12/18/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου