ΠOIOI EINAI OI 9(!) ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ BLACK SABBATH

α-δ: Bill Ward, Geezer Butler, Dave Donati, Tony Iommi
Αν σάς ρωτήσω ποίοι είναι οι τραγουδιστές που πέρασαν από τους Black Sabbath, θα μου απαντήσετε Ozzy, Dio, Ian Gillαn, Glenn Hughes, Tony Martin και οι πιο…ψαγμένοι θα  προσθέσουν και τους Dave Walker και Ray Gillen. Κι όμως υπάρχουν άλλοι δύο εκ των οποίων με τον ένα, έκαναν και φωτογράφιση και το περιοδικό Kerrnag ολοσέλιδο άρθρο. Πρόκειται για τον David Donato αλλά και τον Jeff Fenholt του οποίου η συμμετοχή πήρε πολύ ελάχιστη διάσταση.


Η κόκκινη υπογράμμιση αποτελεί σύνδεσμο (link) και μπορείτε να την πατήσετε.

Να ξεκινήσουμε με τον Αμερικάνο David Donato, μοντέλο αλλά τραγουδιστή στο επάγγελμα, που η γνωριμία του με τον Glenn Hughes τον έφερε στα βήματα των Black Sabbath. Με τον Hughes είχαν σχηματίσει τους Dali που δεν άφησαν τίποτε πίσω τους, αλλά ένα demo έπεσε στα χέρια του Iommi, και τον κάλεσαν να κάνει μαζί τους μια πρόβα. Όλα αυτά μόλις είχε αποχωρήσει ο Ian Gillan.
Παρ’ όλο που ο Tony Iommi λέει ότι ο Donato ποτέ δεν ήταν επίσημα μέλος των Black Sabbath, το περιοδικό Kerrang (Αυγουστος 1984) τους έκανε δισέλιδο άρθρο το οποίο φυσικά έγινε κατόπιν συνεννόησης με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων του συγκροτήματος.  Υπάρχει και η σχετική φωτογραφία του Ross Halfin με τον Donato μαζί με τους Iommi, Butler και Ward!
Μάλιστα ο Iommi είχε δηλώσει ότι στη φωνή του βρήκαν πολλά στοιχεία από αυτά του Ozzy αλλά και του Dio! Και ενώ όλα έδειχναν ότι θα ξεκινούσαν να ηχογραφούν μαζί, ο Donato δέχτηκε ένα τηλέφωνο από το management των Black Sabbath που του έλεγε ότι η συνεργασία τους τελείωσε.  Ο οργανίστας Geoff Nicholls (πέθανε το 2017) και προσωπικός φίλος του Tony Iommi, οργανίστας των Quartz αλλά και των Black Sabbth, είχε πει ότι είχαν ηχογραφήσει κάποια demo με τον παραγωγό Bob Erzin και ο Iommi δεν είχε μείνει ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα για αυτό και δεν συνέχισαν μαζί του.
Το άρθρο του Kerrang με φωτό του Donati.
Ο δεύτερος τραγουδιστής που πέρασε ανεπίσημα από το συγκρότημα ήταν επίσης Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Jeff Fenholt που έγινε γνωστός χάρις στη συμμετοχή του στη θεατρική παράσταση στο Broadway στο Jesus Christ Superstar στο ρόλο του Ιησού.
Στη βιογραφία Sabbath Bloody Sabbath - The Battle for Black Sabbath,  του Garry Sharpe-Young απ΄όπου δανείστηκα πολλά στοιχεία για το άρθρο που διαβάζετε, αναφέρει ότι ο Fenholt ήταν πρόταση του manager τους, Don Arden, την εποχή που οι Butler και Ward είχαν εγκαταλείψει το καράβι και ο Iommi είχε μείνει μόνος. Έκανε μαζί του κάποιες πρόβες το  1985 στο Λος Άντζελες  για να βρει τραγουδιστή για το προσωπικό του άλμπουμ Seventh Star (1986) αλλά με τον Fenholt δούλεψε από τον Ιανουάριο έως και το Μάιο. Τελικά τον απέρριψε και σύμφωνα με τον Nicholls ο Iommi ήθελε να δουλέψει με ένα εκ των David Coverdale, Rob Halford, Glenn Hughes και Steve Marriott (Humble Pie). Τελικά κατέληξε στον Glenn Hughes. Η αιτιολογία απόρριψης του Fenholt είναι ότι «έχει πολύ καλή φωνή, αλλά δεν είναι αυτό που ήθελα».
O Fenholt είχε ηχογραφήσει σε demos τα ‘Star Of India’ που εμφανίστηκε με τίτλο ‘Seventh Star’, το ‘Eye Of The Storm’ που εμφανίστηκε με τίτλο ‘Turn To Stone’ και το ‘Danger Zone’. Και τα τρια κυκλοφόρησαν σε bootleg album με τίτλο Eighth Star. Σύμφωνα με τον Iommi στο βιβλίο  Bloody Sabbath - The Battle for Black Sabbath,  λέει ότι ο Fenholt του άρεσε αλλά δεν του ταίριαζαν τα παλαιότερα τραγούδια των Black Sabbath. Σήμερα ο Fenholt είναι ευαγγελιστής και διακηρύσσει το λόγο του Θεού από θρησκευτικά κανάλια στην Αμερική!
Πάντως σύμφωνα με τον Iommi πάντα κανείς από τους στίχους που είχε γράψει ο Fenholt δεν χρησιμοποιήθηκαν κι αντικαταστάθηκαν από αυτούς που έγραψε ο Geoff Nicholls. 


ΚΙ ΟΜΩΣ Ο JEFF FENHOLT ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΡΙΕΡΑ
Την τριετία 1984-1987 ήταν μέλος των Joshua με τους οποίους κυκλοφόρησε το άλμπουμ Surrender (1985). Τον αντικατέστησε ο Bob Rock.

 Μετά από την εμπειρία του με τους Black Sabbath, o Fenholt συνεργάστηκε με τους Rudy Sarzo και Τommy Aldridge στους Driver. Και επειδή ο κόσμος είναι μικρός, ο αρχικός τραγουδιστής των Driver που αντικατέστησε ο Fenholt ήταν ο Jeff Scot Soto! Τελικά αντικαταστάθηκε από τον Robert (Bob) Rock και πάλι(!), άλλαξαν όνομα γιατί Driver υπήρχε κι άλλο συγκρότημα, μετονομάστηκαν σε M.A.R.S από τα αρχικά των ονομάτων τους (Mac Alpine, Aldridge, Rock και Rudy Sarzo (σ.σ.ένας κι ένας!!!) και κυκλοφόρησαν το 1986 το άλμπουμ Project Driver.

DAVE WALKER: ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ BLACK SABBATH!
Στην αρχή του κειμένου μεταξύ των τραγουδιστών που πέρασαν από τους Black Sabbath, διαβάσατε το όνομα του David Walker που διετέλεσε μέλος τους από 1977 έως και το 1978. Ο Walker ήλθε στο συγκρότημα αμέσως μετά την απόλυση του Ozzy αλλά δεν ηχογράφησαν τίποτε μαζί. Αντίθετα, έκαναν μια τηλεοπτική εμφάνιση στο BBC όπου έπαιξαν το “War Pigs” ενώ έπαιξαν και το "Junior's Eyes". Ο Walker ήταν μέλος των Fleetwood Mac και Savoy Brown.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/12/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου