ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΒ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ; ΟΙ MOBY GRAPE!

Στο σημερινό “Ποιός Θυμάται”, γυρίζουμε το χρόνο πολύ πίσω, και πάμε στα μέσα της δεκαετίας του 60 στο Σαν Φρανσίσκο, όταν σχηματιζόντουσαν οι Moby Grape. Από τα καλά συγκροτήματα της αμερικάνικης ψυχεδέλειας, οι Moby Grape έμειναν στην ιστορία σαν ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα όπου και τα 5 μέλη τους τραγουδούσαν και συνεισέφεραν συνθετικά, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο! Με ήχο κράμα από jazz, blues και folk, οι Moby Grape σχηματίζονται to 1966 από τον ντράμερ/τραγουδιστή Skip Spencer, όταν το κίνημα της ψυχεδέλειας βρίσκεται στο απόγειο του.  Το όνομα το πήραν από ένα λογοπαίγνιο που έκανε ο μπασίστας Bob Mosley στο αστείο «What’s purple and swims?» – τι είναι μοβ και κολυμπάει:  «Οι Moby Grape»! (σ.σ.προφανώς λογοπαίγνιο από το έργο του Herman Melville, Moby Dick) Ο Spencer ήταν πολύ γνωστός τους μουσικούς κύκλους του Σαν Φρανσίσκο αφού ήταν ντράμερ των Jefferson Airplane στο άλμπουμ τους, Takes Off. Συνοδοιπόρος ο manager Matthew Katz, ο οποίος ενθάρρυνε τον Spencer να αποχωρήσει από τους Jefferson Airplane και να ξεκινήσει δικό του συγκρότημα. Ο κιθαρίστας Jerry Miller κι ο ντράμερ Don Stevenson ήταν μέλη των Frantics και με τη συμμετοχή του (ντράμερ) Skip Spencer που παίζει κιθάρα , του μπασίστα Bob Mosley (πρώην Misfits) και ο γιός της ηθοποιού Loretta Young, Peter Lewis στην κιθάρα, ενθαρρύνονται από τον  Jerry Garcia των Grateful Dead για να κάνουν καριέρα. Οι  Moby Grape και οι Buffalo Springfield ήταν τα μόνα συγκροτήματα της εποχής με τρεις κιθαρίστες! Το πρώτο άλμπουμ που έφερε για τίτλο το όνομά τους (1967, Νο 24 Αμερική) στοίχισε 11.000$ και έβγαλε 2 singles, ένα εκ των οποίων είναι το κλασικό «Omaha» που αν απέτυχε εμπορικά (Νο 88 Αμερική) σήμερα είναι το πλέον χαρακτηριστικό κομμάτι τους. Το δεύτερο άλμπουμ τους Wow/Grape Jam(1968, Νο 20 Αμερική) ήταν διπλό αλλά κυκλοφόρησε σε 2 διαφορετικά μονά άλμπουμ με διαφορετικά εξώφυλλα!  Αν ο καταναλωτής τα αγόραζε και τα δύο, πλήρωνε μόνο 1$ παραπάνω από ότι στοίχιζε ένα μονό άλμπουμ! Το Wow ήταν πιο rock από το προηγούμενο πρώτο άλμπουμ τους ενώ το Grape Jam είχε περισσότερα improvisation καθώς συμμετείχαν και οι Al Kooper και Mike Bloomfield.
Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, το 1969 κυκλοφορούν το Moby Grape ‘69 χωρίς τη συμμετοχή του Skip Spencer, που συμμετέχει μόνο σε ένα κομμάτι, το «Seeing» το οποίο είχε ηχογραφηθεί από το 1968. Το Moby Grape ’69 απέτυχε εμπορικά (Νο 113 Αμερική), δείγμα του ότι η ψυχεδέλεια άλλαζε και άλλα μουσικά είδη ερχόντουσαν στην επιφάνεια. Το συγκρότημα βρίσκεται σε ένα στάδιο διαρκών αλλαγών των μελών του, χάνοντας την αίγλη και τον αυθεντικό ήχο των πρώτων 3 άλμπουμ. Διαλύθηκαν μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ 20 Granite Creek(1971, Νο 177 Αμερική) για να επανέλθουν το 1984 με το άλμπουμ Moby Grape ‘84. Το άλμπουμ είναι γνωστό και σαν «Silver Wheels» από τον τίτλο ενός τραγουδιού του αλλά και σαν «Heart Album» επειδή στο εξώφυλλο έχει μια καρδιά. Στο Moby Grape ’84 το συγκρότημα αποτελείται από τους Peter Lewis, Jerry Miller, Bob Mosley, Don Stevenson και Richard Phillip Dean. Τελευταίο studio άλμπουμ τους είναι το Legendary Grape που κυκλοφόρησε σε κασέτα 500 αντιτύπων!
 Το συγκρότημα παρέμεινε ζωντανό έως και τις ημέρες μας κάνοντας διάφορες εμφανίσεις με σημαντικότερη αυτή του 2007 όταν έπαιξαν στο Summer of Love 40th Anniversary Festival μπροστά σε 40.000 κόσμο. Την ίδια χρονιά, το 2007 επανακυκλοφόρησαν όλα τα άλμπουμ τους με bonus τραγούδια σε cd και βινύλιο. Στις διάφορες εμφανίσεις τους, συμμετέχουν οι Jerry Miller, Bob Mosley και Peter Lewis που είναι αρχικά μέλη με τη συμμετοχή των Omar Spencer (γιός του θανόντα Skip) και  Joseph Miller, γιός του Jerry Miller.
Ο Alexander Lee «Skip» Spence έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1999 εξ αιτίας του καρκίνου του πνεύμονα. Ήταν μέλος των Moby Grape έως και το 1969 και είχε κυκλοφορήσει ένα προσωπικό άλμπουμ με τίτλο Oar (1969). Εκτός από τους Moby Grape και Jefferson Airpalne όπως διαβάσατε πιο πάνω έπαιξε και στο πρώιμο σχήμα των Quicksilver Messenger Service και θεωρείται σαν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αμερικάνικης ψυχεδέλειας αλλά με πολλά προβλήματα από τα ναρκωτικά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Moby Grape (1967)
Wow/Grape Jam (1968)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου