ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ “Elton” ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Πάνος Σαββόπουλος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη, που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του '60 στη Θεσσαλονίκη, ιδρύοντας τότε με άλλους φοιτητές την πρώτη μπουάτ της πόλης. Εκεί τελείωσε και τις σπουδές του σαν πολιτικός μηχανικός ενώ παράλληλα έγραφε στίχους, και συνέθετε τα δικά του τραγούδια. Οι επιρροές του προέρχονται από τους τραγουδοποιούς της εποχής του, τον Bob Dylan, τον John Lennon αλλά και τον Jimi Hendrix.

Έχοντας ενταχθεί στο “νέο κύμα” της εποχής, κυκλοφόρησε το πρώτο του δισκάκι 45 στροφών στην Lyra το 1965, με τίτλο “Τα Πουλιά Πετούσαν/'Ακου Μκρό Μου Ταίρι” ενώ έγραψε κομμάτια και για την Πόπη Αστεριάδη. Οι στίχοι του, επηρεασμένοι από τα τραγούδια διαμαρτυρίας αλλά και το πολιτικό καθεστώς της Ελλάδας περνούσαν αρκετά πολιτικά αλλά και “αντιστασιακά” μηνύματα, με αποτέλεσμα να δώσει ελάχιστες εμφανίσεις όπως στο Παλαί Ντε Σπορ το 1969, και στον Ορφέα στην Αθήνα το 1970. Από τις εμφανίσεις αυτές αργότερα κυκλοφόρησαν και κάποια κομμάτια.
Εκείνη την εποχή κυκλοφορεί στην Polydor τα δύο του άλμπουμ, το “Δωμάτιο” το 1968, και το “Επεισόδιο” το 1971, δύο δίσκους στο κλίμα του νέου κύματος της εποχής αλλά με πολλά acid folk και flower-power στοιχεία. Δύο δίσκοι πολύ σημαντικοί για την εξέλιξη του Ελληνικού ροκ στιχουργικά αλλά και μουσικά!
Στην συνέχεια η πορεία του τον οδήγησε στην Σουηδία όπου και παρέμεινε για 12 περίπου χρόνια, σπουδάζοντας αλλά και ασχολούμενος με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Mε την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την μελέτη της ρεμπέτικης μουσικής παράδοσης, παρουσιάζοντας ανάλογες εκπομπές, εκδίδοντας βιβλία, κάνοντας σεμινάρια κ.λ.π. Παράλληλα έγραφε και τα δικά του τραγούδια κυκλοφορώντας και κάποιους δίσκους, πράγμα που κάνει μέχρι και σήμερα με τελευταίο άλμπουμ του το Οι Ρωγμές της Σαγήνης το 2017.
Δισκογραφία:

Τα Πουλιά Πετούσαν/'Ακου Μικρό Μου Ταίρι (7”, 1965)
Ο Χαμός/Μικρή Αγαπημένη (7”, 1966, με την Πόπη Αστεριάδη)
Το Δωμάτιο (LP, 1968)
Το Επεισόδιο (LP, 1971)
Δωμάτιο/Επεισόδιο (CD PolyGram, 1996)
Διά Ταύτα (LP, 2011)
Τα Ετερόκλητα (CD, 2012)
Οι Ρωγμές Της Σαγήνης (CD, 2017)


Κώστας “Elton” Κοντογιάννης
25/12/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου