CULT – EDIE (CIAO BABY) Η ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ANDY WARHOL ΚΑΙ ΤΟΥ BOB DYLAN, ΤΙΤΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΩΝ CULT

Το άλμπουμ Sonic Temple (1989) είναι ένα από τα καλύτερα κι εμπορικότερα άλμπουμ των Cult. Έβγαλε πολλές επιτυχίες και μια εξ αυτών είναι και το Edie (Ciao Baby) (No 32 Μ.Βρετανία, Νο 93 Αμερική), σύνθεση των  Ian Ashubry και Billy Duffy.
Σύμφωνα με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος και στιχουργό του κομματιού Ian Astbury, τo τραγούδι είναι εμπνευσμένο από την αμερικανίδα ηθοποιό Edie Sedwick, μούσα του Andy Warhol. «Βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη όταν ηχογραφούσαμε το άλμπουμ Electric (σ.σ. το προηγούμενο από το Sonic Temple) και κάποιοι φίλοι με κάλεσαν σε μια επίδειξη μόδας όπου προβλήθηκε η ταινία Ciao Manhattan η οποία μου κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς αναφερόταν στους Velvet Underground και στον  Andy Warhol. Διάβασα την ιστορία της και συγκινήθηκα” έχει δηλώσει ο Ashbury.
Η αφίσα της ταινίας
 Sedgwick είχε εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες του Warhol όπως Poor Little Rich Girl και Beauty No.2. Η τελευταία ταινία της ήταν στο ρόλο της Susan Superstar στο Ciao! Manhattan, σε σκηνοθεσία και σενάριο των John Palmer και David Weisman αντίστοιχα. Όπως καταλάβατε ο Ashbury δανείστηκε το Ciao από τον τίτλο της ταινίας.
Η Edie Sedgwick δεν κατάφερε να κάνει καριέρα γιατί το 1971 πέθανε εξ αιτίας της χρήσης ναρκωτικών σε ηλικία μόνο 28 ετών. Η ταινία Factory Girl όπου πρωταγωνιστεί η Sienna Miller, αναφέρεται στη ζωή της.

TRIVIA
  • Στη συλλογή του συγκροτήματος The Best of Rare Cult  που κυκλοφόρησε το 2000, συμπεριλήφθηκε μια ακουστική εκτέλεση του τραγουδιού.
  • To εξώφυλλο του single είναι βασισμένο στην αφίσα της ταινίας Ciao! Manhattan.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/12/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου