Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ «AQUALUNG” ΤΩΝ JETHRO TULL

Το 1971 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το λεγόμενο σήμερα κλασικό rock. Κι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν εκείνη τη χρονιά ήταν το Aqualung των Jethro Tull. Έχουν γραφτεί κι ακουστεί πολλά για το εξώφυλλό του που είναι υδατογραφία, ζωγραφίστηκε από τον Burton Silverman και απεικονίζει το πορτραίτο ενός μακρυμάλλη με πονηρό ή τρομαγμένο βλέμμα (σ.σ. εξαρτάται πως το βλέπει κανείς) και παλτό, που μοιάζει πολύ με τον Ian Anderson.  Η ιδέα προήλθε από μια φωτογραφία που τράβηξε η τότε σύζυγος του Anderson, Jennie Franks στην όχθη του Τάμεση με θέμα τους άστεγους και μάλιστα τότε ο Anderson πίστευε ότι ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη φωτογραφία στο εξώφυλλο παρά τον πίνακα του Silverman. Μάλιστα λέει ότι για να τελειοποιηθεί ο πίνακας, πόζαρε στο ζωγράφο και τελικά κατέληξε σε πίνακα πορτραίτο!
Το οπισθλόφυλλο.
Το 1971 ο πίνακας αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη της Chrysalis Rec, Terry Ellis (στη Chrysalis ηχογραφούσαν οι Jethro Tull) αντί του ποσού των $1.500 ποσό που σύμφωνα με τον Silverman αντιστοιχεί μόνο στη χρήση για εξώφυλλο κι  όχι για  merchandising (T-shirts,κούπες κλπ) όπου χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον. Ο Anderson σε συνέντευξή του στο περιοδικό Classic Rock, έχει δηλώσει ότι ο Ellis είπεστον Silverman να κάνει τον άστεγο να μοιάζει στον Anderson! Στην ίδια συνέντευξη, ο Anderson αναφέρεται με αρνητικό τρόπο τόσο για την επιλογή του συγκεκριμένου πίνακα όσο και για την ιδέα να μοιάζει με αυτόν.
Σήμερα τόσο ο πίνακας του εξώφυλλου όσο και του οπισθόφυλλου βρίσκονται στην κατοχή άγνωστου(!), αφού κλάπηκαν. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα αφού άλλοι λένε ότι κλάπηκαν από δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου όπου φυλασσόταν κι άλλοι μετά από διάρρηξη στα γραφεία της Chrysalis!
Γεγονός είναι ότι το πορτραίτο που κοσμεί το εξώφυλλο του Aqualung είναι ένα από τα επιβλητικότερα και καλύτερα εξώφυλλα της rock μουσικής.

TRIVIA

  • O Ian Anderson έχει προσφέρει credits (δικαιώματα )στην τότε σύζυγό του Jennie για τους στίχους του κομματιού “Aqualung” για τι όπως λέει σ αυτή οφείλονται οι πρώτοι 3 στίχοι!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/12/18


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου