ALIEN – ‘ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ BROWNIES’

-"Εξωγήινοι;;..... Σιγά μην υπάρχουν!", θα βιαστούν να απαντήσουν κατηγορηματικά  πολλοί ορθολογιστές ξερόλες. Υποθετικές θεωρίες περί εξωγήινης ζωής έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί αρκετές. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η εξωγήινη ζωή υπάρχει και εικάζουν ότι είναι πιο εξελιγμένη τεχνολογικά και βιολογικά από το ανθρώπινο είδος. Κάτι τέτοιες σκέψεις γυρίζουν και στο μυαλό μου, τροφοδοτώντας την πεποίθηση μου ότι αυτό το ηχητικό αποτέλεσμα που παράχθηκε στο Γκέτεμποργκ το 1988 πρέπει να προήρθε από μη ανθρώπινες οντότητες. Άσε που και οι ίδιοι το δηλώνουν απροκάλυπτα! Alien το συγκρότημα και "Alien" το μελωδικό διαμάντι, δώρο των "εξωγήινων" προς την ανθρωπινή φυλή!
Γκέτεμποργκ, Σουηδία 1986. Ο κιθαρίστας Tony Borg και ο τραγουδιστής Jim Jidhed αποφασίζουν να σχηματίσουν μια μπάντα με το όνομα Alien. Συνεπιβάτες στο σκάφος τους θα μπουν οι Ken Sandin στο μπάσο, Toby Tarrach στα τύμπανα και Jimmy Wandroph στα πλήκτρα. Το 1988, σαν προπομπός του επερχομένου άλμπουμ, κυκλοφορεί το single “Only one woman” όπου πρόκειται για διασκευή στο τραγούδι των The Marbles του 1968 το οποίο είναι γραμμένο από τους Bee Gees. Το τραγούδι φτάνει στο Νο 1 στην Σουηδία και μένει εκεί για έξι εβδομάδες. Σαν b-side στο συγκεκριμένο single είναι το Somewhere out there! Ένα μοναδικό instrumental κόσμημα στο οποίο η κιθάρα του Tony Borg κυριολεκτικά μιλάει σε μια εξωγήινη γλώσσα την οποία μπορούν να καταλάβουν μόνο οι μοναχικοί ρομαντικοί ονειροπόλοι που ζουν μόνιμα στην συναισθηματική διάσταση της ζωής. Εν τέλει, ο ομότιτλος δίσκος Alien θα δώσει το στίγμα του στην ανθρώπινη πραγματικότητα λίγο αργότερα, την ίδια πάντα χρονιά, και από τότε θα σφραγιστεί για πάντα στις καρδιές των εραστών της μελωδίας.
Ο πύργος-διαστημόπλοιο που αναδύεται μέσα από τους πάγους του Βορρά, όπως απεικονίζεται στο εξώφυλλο του δίσκου, περιέχει μέσα του δεκατρία εξαιρετικά τραγούδια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Η εμπορική περίοδος των Rainbow, εποχής Turner, έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μουσική των Alien η οποία παράλληλα αφομοιώνει και τον synth ήχο των Europe που είναι πολύ μέσα στα πράγματα εκείνη την εποχή. Φυσικά ο μεγάλος Ritchie Blackmore ασκεί έντονη επίδραση, τόσο παικτικά όσο και κινησιολογία-φυσιογνωμικά στον Tony Borg.
  Το Brave new love που ανοίγει τον δίσκο, περιέχεται και στο soundtrack της ταινίας "The Blob" (1988). Από την αρχή μπορεί να καταλάβει κανείς πώς η φωνή του Jim Jidhed και η κιθάρα του Tony Borg ήταν γραφτό να συνδυαστούν και να προκύψει αύτη η Σκανδιναβική A.O.R. τελειότητα! Σκοτεινό, νοσταλγικό και αριστουργηματικό. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε τα πάντα είναι το Tears don't put out the fire που ακλουθεί. Τραγούδι αντιπροσωπευτικό της A.O.R. σκηνής με τα πλήκτρα να πρωταγωνιστούν, με μια μόνο νότα στο περισσότερο μέρος του, από την αρχή μέχρι το τέλος! Το σόλο δε της κιθάρας είναι τόσο μελωδικό και γλυκό που θυμίζει ζέστη σοκολάτα που ρέει μέσα από αφράτο brownies! Ύμνος!!!
Η αύρα του καλοκαιριού με τον αέρα της θάλασσας να σε κτυπάει στο πρόσωπο έρχεται με το που μπαίνει το κομμάτι «Go easy». Αληθινή μουσική από αληθινούς μουσικούς! Η συνέχεια ανήκει στο υπέροχο I've been waiting με το solo της κιθάρας να ακούγεται σαν συνδυασμός τριών διαφορετικών solo σε ένα. Οι κομματάρας δεν έχουν τελειωμό!! Jaimie remember, Feel my love (εξαιρετική και η διασκευή του από τους Wild Rose), Only one woman, Wings of fire (θα μπορούσε να βρίσκεται στο soundtrack του Top Gun), Dying by the golden rule, Touch my fire, Dreamer (με φοβερό riff). Αυτός λέγεται πραγματικός A.O.R.γασμός!! Ο δίσκος θα κλείσει με το Mirror. Με στίχους βαθιά συναισθηματικούς σχετικούς με το πώς η αγάπη μπορεί να σκοτώσει και να σκοτωθεί και τον Jim Jidhed με την συνοδεία του πιάνου να βγάζουν όλη αύτη την τραγικότητα που θέλει να περάσει το τραγούδι. Το solo της κιθάρας, άριστα προσαρμοσμένο με το θέμα ενισχύει ακόμα περισσότερο αύτη τη θλίψη.
  Το 1989 το συγκρότημα για τις ανάγκες της Αμερικανικής αγοράς, θα κυκλοφορήσει μια επανηχογραφημένη έκδοση με τον ίδιο τίτλο η οποία θα περιέχει συνολικά δικά τραγούδια. Τα οκτώ από τον δίσκο του 1988 και δυο νέα, τα Now love και The air that I breathe με την φωνή του καινούργιου τραγουδιστή Pete Sandberg.
 Το ερώτημα όμως παραμένει! Τελικά υπάρχουν εξωγήινοι;... Για να το μάθετε, βάλτε το συγκεκριμένο δίσκο στο cd player του αυτοκίνητου σας να παίζει και κατευθυνθείτε μάζα με την σύντροφο σας σε ένα ερημικό σημείο, κατά προτίμηση νύχτα. Το πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε στενές σχέσεις τρίτου τύπου!.....Αν όχι με εξωγήινους, σίγουρα με την σύντροφο σας!
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

26/12/18/







Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. πραγματικα πολυ καλος δισκος , με πολλες AOR γνησιες στιγμες , αρκετοι ασχολουμενοι με το ροκ ,δεν εχουν καταλαβει τι ακριβως ειναι το AOR και ποια η διαφορα του με τα αλλα πιο κοντινα και συγγενη ειδη . Ο δισκος αυτος εχει πολλα τετοια στοιχεια αυθεντικου AOR . Οι συγκεκριμενοι με εξεπληξαν και στο πιο προσφατο eternity , που δεν περιμενα οτι θα ηταν τοσο καλο . Οπως και καποια καλα κομματια που κυκλοφορησε και ο Jidhed μετα την αποχωρηση του. Στο youtube μπορει καποιος να ακουσει τον παραπανω δισκο ολοκληρο .

    https://www.youtube.com/watch?v=Uo70mIG7Vdc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Scandi!!!!!!Μπράβο για το αφιέρωμα σε ένα συγκρότημα που έχει ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα στον χώρο του Melodic Hard Rock.

    ΑπάντησηΔιαγραφή