SIMON AND GARFUNKEL/DISTURBED – “THE SOUND OF SILENCE” (1964/2015). Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ!

To “The Sound of Silence", ένα από τα ομορφότερα τραγούδια των Simon and Garfunkel γράφτηκε το 1963 από το βασικό συνθέτη του φωνητικού ντουέτου, τον Paul Simon και ηχογραφήθηκε για το πρώτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 1964 με τίτλο Wednesday Morning 3 AM (No 30 Αμερική, Νο 24 Μ.Βρετανία). Ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησαν και αρχικά απέτυχε εμπορικά. Η αποτυχία του sinlge, συνοδεύτηκε και με αποτυχία του άλμπουμ και το ντουέτο αποφάσισε να μη συνεχίσει. Την άνοιξη του 1965, κάποιοι ραδιοσταθμοί στην Αμερική, ανακαλύπτουν το τραγούδι κι αρχίζουν να το περιλαμβάνουν στο airplay τους. Βλέποντας το ενδιαφέρον των disc jockeys για το τραγούδι, ο παραγωγός του τραγουδιού Tom Wilson κάνει ένα καινούργιο remix με περισσότερο ηλεκτρική κιθάρα και ντραμς. Μάλιστα οι Simon and Garfunkel δεν γνώριζαν τίποτε για το νέο remix, έως την ημέρα που κυκλοφόρησε, το Σεπτέμβριο του 1965. Έτσι πολύ σύντομα, τον Ιανουάριο του 1966 το τραγούδι χτυπάει το Νο1 στις πωλήσεις μικρών δίσκων (σ.σ. μεγάλο μέρος των πωλήσεων, διαμορφωνόταν από τις αγορές που έκαναν οι καταστηματάρχες που είχαν juke box!). Η καινούργια εκτέλεση του τραγουδιού, συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ τους και μάλιστα ήταν το πρώτο στην Α πλευρά του δίσκου. Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα!
Πριν ο Paul Simon αποφασίσει να προχωρήσει σε επαγγελματικό επίπεδο με τον Art Garfunkel  (σ.σ. γνωριζόντουσαν από το γυμνάσιο και εμφανιζόντουσαν με το όνομα Tom and Jerry) επισκέφτηκε πολλές εταιρείες δίσκων αλλά και publishers δίνοντας τους τα τραγούδια του ώστε να τα ερμηνεύσουν άλλοι καλλιτέχνες. Όμως σύντομα βαρέθηκε να εισπράττει αρνητικές απαντήσεις κι έτσι αποφάσισε να τα ηχογραφήσει ο ίδιος μαζί με τον Art Garfunkel!
Ένα από τα τραγούδια που είχε πάει στις εταιρείες ήταν και το Sound of Silence! Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν ένα από αυτά που άκουσε ο Wilson από τους Simon and Garfunkel και πείστηκε να τους υπογράψει στην Columbia.
ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ
53 χρόνια μετά από την πρώτη κυκλοφορία του, δεν έχει ξεκαθαριστεί που αναφέρονται οι στίχοι. Κάποιοι λένε ότι αναφέρεται στη δολοφονία του John F. Kennedy (σ.σ. το τραγούδι κυκλοφόρησε τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του), ενώ ο ίδιος ο συνθέτης λέει ότι το έγραψε σε ηλικία 21 ετών, πριν τη δολοφονία του Kennedy.  Μάλιστα θυμάται ότι το έγραψε ότι ήταν στο μπάνιο του, η φωνή του έκανε ηχώ στα πλακάκια κι η ανοιχτή βρύση έκανε θόρυβο μέσα στο σκοτάδι!
 'Hello darkness, my old friend /
 I've come to talk with you again'.
Όμως ο συγκλονιστικός στίχος είναι αυτός που λέει «Silence like a cancer grows». Συγκλονιστικός !!!
Πάντως σε πρόσφατη συνέντευξη του Paul Simon όταν ρωτήθηκε που αναφέρονται οι στίχοι, απάντησε «δεν έχω ιδέα!!!«. Ο Art Garfunkel που ήταν το έτερον ήμισυ του ντουέτου και δεν είναι συνθέτης και στιχουργός του κομματιού, λέει ότι οι στίχοι αναφέρονται στην αδυναμία επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους.
And in the naked light I saw/
Ten thousand people, maybe more/
People talking without speaking/
People hearing without listening/
People writing songs that voices never share/
And no one dared/
Disturb the sound of silence/
Fools, said I, you do not know/
Silence like a cancer grows/
Hear my words that I might teach you/
Take my arms that I might reach you/
But my words, like silent raindrops fell/
And echoed in the wells of silence/
Προσέξτε ότι στον 6ο στίχο αναφέρεται η λέξη disturb, όνομα που χρησιμοποίησε 50 χρόνια αργότερα το συγκρότημα που το διασκεύασε!!!!
Η ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ DISTURBED

Το 2015 το αμερικάνικο συγκρότημα των Disturbed διασκεύασε το τραγούδι για το άλμπουμ του Immortalized, κρατώντας όλη του τη μαγεία και δίνοντας του όγκο και βάθος. Το τραγούδι  ξαναέγινε επιτυχία και ακούστηκε πολύ από τα ραδιόφωνα όλου του κόσμου και μάλιστα σε συνέντευξή του, ο συνθέτης και στιχουργός είπε ότι του άρεσε η εκτέλεση των Disturbed κι έστειλε mail στον τραγουδιστή του συγκροτήματος, ευχαριστώντας τον!!! Αλλά κι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος  David Draiman του απάντησε γράφοντας:  "Κύριε Simon με τιμάτε με τα λόγια σας. Πραγματικά χαίρομαι που η δουλειά μας εκτιμήθηκε από ένα τόσο μεγάλο συνθέτη όπως εσείς . Τα λόγια σας μάς τιμούν και είμαστε ευγνώμονες για αυτό».
TRIVIA
  • O Tom Wilson ήταν Αμερικάνος παραγωγός που δούλεψε με μεγάλα ονόματα όπως Bob Dylan, Mother of Invasion, Eric Burdon and the Animals, Blues Project, Sun Ra, Velver Underground κ.α.
  • Το πρώτο άλμπουμ τους Wednesday Morning, 3 AM όταν κυκλοφόρησε το 1964 πούλησε μόνο 3.000 αντίτυπα κι η αποτυχία του οδήγησε τον Paul Simon στο Λονδίνο όπου ηχογράφησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ The Paul Simon Songbook, έχοντας συμπεριλάβει το κομμάτι σε μια καινούργια εκτέλεση.
  • Το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία The Graduate(1968) του σκηνοθέτη Mike Nichols.
  •  
Μη σας κάνει εντύπωση που στον τίτλο δίπλα στο  όνομα των Simon and Garfunkel αναφέρω και αυτό των Disturbed. Η καινούργια γενιά γνώρισε το υπέροχο αυτό το τραγούδι από τη δική τους (εκπληκτική) εκτέλεση!2/11/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου