ΤΟ HARD ROCK BLUES ΤΩΝ MOUNTAIN

Όταν ο κιθαρίστας Leslie West (πρώην Vagrants) γνωρίστηκε με τον μπασίστα Felix Pappalardi (παραγωγό των Cream, Lovin’ Spoonful, Joan Baez, Tim Hardin, Youngbloods), αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του, επιθυμώντας στην πρώτη του δουλειά να προσεγγίσει έναν διαφορετικό ήχο από τo R&B και τα Blues, έχοντας επηρεαστεί από τον Eric Clapton και τους Cream.

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.

Αποτέλεσμα ήταν το άλμπουμ “Leslie West – Mountain” (1969), που κατόρθωσε να δημιουργήσει αίσθηση. Χωρίς καθυστερήσεις, οι δύο συνεργάτες έφτιαξαν την ίδια χρονιά στο Bronx το δικό τους συγκρότημα, με τ’ όνομα Mountain, κρατώντας τον τίτλο του προσωπικού δίσκου του West. Συνοδοιπόροι τους διετέλεσαν οι Steve Knight (πλήκτρα) και N.D. Smart (τύμπανα). Οι συνθετικές και ερμηνευτικές ικανότητες του κουαρτέτου, αλλά και η προτίμηση για τους hard rock ήχους και την μουσική των Cream, Jimi Hendrix και Yardbirds, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για κάτι καλό. Η τέταρτη, μόλις φορά, που έπαιξαν ζωντανά ήταν μπροστά στο κοινό του Woodstock, το οποίο κοινό δέχθηκε με ενθουσιασμό το συγκρότημα. Με τον Καναδό ντράμερ “Corky” Laing στην θέση του N.D. Smart  συμπληρώθηκε η κλασική σύνθεση της μπάντας. Ύστερα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο “Mountain Climbing” (1970),το οποίο αγαπήθηκε στην Αμερική, φέρνοντας το ευρύ κοινό σ’ επαφή μ’ ένα σχήμα που εξέφραζε με την μουσική του πάθος και δύναμη.


Από τον δίσκο αυτό ξεχώρισε η σύνθεση “Mississippi Queen”, με την χαρακτηριστική εισαγωγή από το κρουστό όργανο cowbell, που θεωρείται κλασική του είδους. Το single ανέβηκε έως το Νο. 21 ενώ το άλμπουμ στο Νο. 17.  Κατά την διάρκεια της περιοδείας που ακολούθησε ηχογράφησαν τα τραγούδια για την επόμενη δουλειά τους. Το “Nantucket Sleighride” (1971)που ακολούθησε, ακούστηκε πολύ και στη Βρετανία, όπου το ομότιτλο τραγούδι απετέλεσε το μουσικό θέμα σε πρόγραμμα με πολιτικό περιεχόμενο του τηλεοπτικού δικτύου ITV.

Στις Η.Π.Α. ο δίσκος έφθασε στο Νο.16 αλλά δεν ‘’έβγαλε’’ κάποιο επιτυχημένο single. Το “Flowers of Evil” (1971/Νο.31) αποτελούνταν από στούντιο τραγούδια στην μία πλευρά και υλικό από την εμφάνιση τους στο Filmore East στην δεύτερη. Έγινε επιτυχία μόνον στην Αμερική. Το συγκρότημα διαλύθηκε μετά το πέρας της περιοδείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Φεβρουάριο του 1972, λόγω -σύμφωνα με τον Leslie West- της σημαντικής εξασθένισης της ακοής του Papalardi, σε συνδυασμό με την απροθυμία του να περιοδεύει καθώς και προβλήματος με χρήση ναρκωτικών μέσα στην μπάντα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα κυκλοφόρησε ο δίσκος “Mountain Live: The Road Goes Ever On”. Στο εξής ο Pappalardi αποφάσισε να εργαστεί αποκλειστικά ως παραγωγός, ενώ οι  West και Laing συνέπραξαν με τον μπασίστα των Cream, Jack Bruce, για την δημιουργία του τρίο West, Bruce & Laing. Το τρίο κυκλοφόρησε δύο στούντιο δίσκους και ένα live στο διάστημα των δύο ετών που ακολούθησε, πριν την αποχώρηση του μπασίστα από το σχήμα.
To καλοκαίρι του 1973 οι Mountain επανενώθηκαν με τους West, Pappalardi και δύο νέα μέλη, τους Allan Schwartzberg(τύμπανα) και Bob Mann (πλήκτρα/κιθάρα). Η περιοδεία τους στην Ιαπωνία απέφερε το διπλό live “Twin Peaks”. Για την ηχογράφηση του επόμενου στούντιο δίσκου επέστρεψε ο Corky Laing, ενώ την τετράδα συμπλήρωσε ο κιθαρίστας David Perry μέχρι την τελευταία ημέρα του 1974, όπου οι Mountain διαλύθηκαν για μία ακόμη φορά. Το “Avalanche” (1974) αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Felix Pappalardi στην διαδρομή της μπάντας. Στις 17 Απριλίου 1983 δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του μετά από πυροβολισμό στο διαμέρισμά τους. Από το ξεκίνημα της δεκαετίας των 80’s έως και το 2010, οι West και Laing ενεργοποιούσαν από καιρό εις καιρόν τους Mountain είτε με εμφανίσεις/περιοδείες είτε με κυκλοφορίες στούντιο δίσκων ως ακολούθως:

•  “Go for Your Life” (1985)και “Man’s World” (1996) με τον Mark Clarke (Colosseum, Uriah Heep, Billy Squire, “πέρασε και δεν ακούμπησε’’ Rainbow), μπάσο/φωνή.
•  “Mystic Fire” (2002), με συμμετοχή του Joe Lynn Turner.
•  “Masters of War” (2007), αποκλειστικά με διασκευές σε τραγούδια του Bob Dylan και με την συμμετοχή των Ozzy Osbourne και του κιθαρίστα Warren Hayes (Allman Brothers, Gov’t Mule).

Από τον Ιούνιο του 2011, ο Leslie West έχει ακρωτηριασμένο το κάτω μέρος του δεξιού ποδιού λόγω επιπλοκών από τον διαβήτη. Έκτοτε ηχογραφεί και εμφανίζεται χρησιμοποιώντας
τ’ όνομά του. Ο ντράμερ Corky Laing σχημάτισε το δικό του σχήμα,  Corky Laing Plays Mountain, το 2015, με ρεπερτόριο από Cream, Mountain και West, Bruce & Laing.

TRIVIA:
•    Μεταξύ των μουσικών που έχουν υπάρξει μέλη των Mountain είναι/ήταν και οι: Miller Anderson [(1981-1984) - Keef Hartley/Savoy Brown/Jon Lord], Elvin Bishop [(1994) - Paul Butterfield Blues Band] & Noel Redding [(1994-1995) – Jimi Hendrix/Fat Matress).
•    Ο οργανίστας Steve Knight εξελέγη δις σε θέση δημοτικού συμβούλου(1999-2007) στην πόλη Woodstock της πολιτείας Νέας Υόρκης. Απεβίωσε το 2013.
•    Η σύζυγος του Felix Pappalardi, Gail Collins, σχεδίασε τα εξώφυλλα των δίσκων στην δεκαετία των 70’s και υπέγραψε τους στίχους σε αρκετά τραγούδια των Mountain, καθώς και σε δύο τραγούδια των Cream που συμπεριελήφθησαν στον δίσκο “Disraeli Gears” (σ.σ την παραγωγή είχε επιληφθεί ο Pappalardi). Απαλλάχθηκε από την κατηγορία για έγκλημα δευτέρου βαθμού αλλά καταδικάστηκε για εγκληματική αμέλεια σε ανθρωποκτονία και φυλακίστηκε για μικρό διάστημα. Η ίδια είχε υποστηρίξει ότι η δολοφονία ήταν ατύχημα. Απεβίωσε το 2013.                                                                                         
•    Ο δίσκος “Go for Your Life” (1985) και το εξώφυλλό του αφιερώθηκαν στην μνήμη του Pappalardi.
•    Η εισαγωγή με τα τύμπανα στην live εκδοχή του τραγουδιού “Long Red” έχει χρησιμοποιηθεί ως sample από ουκ ολίγους καλλιτέχνες hip-hop και rap.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
5/11/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment