Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ‘BURN” ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΩΝ

Το Burn είναι ένα άλμπουμ σταθμός στη μεγάλη κι ένδοξη ιστορία των Deep Puprle. Ένας από τους βασικούς λόγου, είναι ότι είναι το πρώτο άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν  χωρίς τον εμβληματικό τραγουδιστή του συγκροτήματος Ian Gillan αλλά και χωρίς τον Rodger Glover που του ζητήθηκε να φύγει κι αυτός! Στις  θέσεις τους ήλθαν ο David Coverdale (από το πουθενά, διάβασε εδώ σχετικό άρθρο με το πώς έγινε τραγουδιστής των Τιτανοτεράστιων ) κι ο Glenn Hughes (από τους Trapeze).
Η ιστορία του εξώφυλλου που θα μας απασχολήσει έχει σαν βασική ιδέα τα πρόσωπα του συγκροτήματος, αφού πλέον οι τρεις τουλάχιστον είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι (ακόμα και σαν κεριά) συν τους 2 καινούργιους.  H ιδέα να εμφανιστούν σε μορφή κεριών ήταν του ντράμερ Ian Piace και την υλοποίηση τους ανέλαβε μια γυναίκα που έφτιαχνε δημιουργίες από κερί στο Brighton. Τη γυναίκα την ήξερε ο τότε manager του συγκροτήματος John Colletta η οποία κι έφτιαξε τα πρωτότυπα.  Όταν τα παρέδωσε στο φωτογράφο Fin Costello, αυτός τα τοποθέτησε σε ένα μεγάλο πιάτο κι από κάτω έβαλε ξηρό πάγο με το φωτισμό που βλέπετε. Έγινε μόνο μια φωτογράφιση την οποία αμέσως έστειλε στον Innsbrug(!) της Αυστρίας γιατί εκεί βρισκόταν το συγκρότημα που ήταν σε περιοδεία. Το συγκρότημα ενέκρινε τη φωτογράφιση και ο Costello είδε το τελικό αποτέλεσμα σε διαφημιστική αφίσα σε κατάστημα δίσκων στην Oxford Street!

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Costello πολλά χρόνια αργότερα, είπε ότι η φωτογραφία αυτή προέρχεται από την πρώτη και μοναδική λήψη που έκανε με τα κεριά. Δεν είχε χρόνο να κάνει περισσότερες φωτογραφήσεις γιατί το συγκρότημα και η εταιρεία βιαζόντουσαν. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του! Τα αρχικά εκμαγεία των κεριών δεν υπάρχουν, όπως και τα κεριά της φωτογραφίας που όπως βλέπετε στο οπισθόφυλλο έλιωσαν γιατί τα άναψαν. Ο Costello δεν ξέρει που που κατέληξαν τα υπολείμματά τους. Πριν μερικά χρόνια, έγινε μια προσπάθεια από το site www.deep-purple.net να συγκεντρωθούν παραγγελίες για να δημιουργηθούν καινούργια εκμαγεία και να διατεθούν στους fans αλλά η προσπάθεια απέτυχε!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/11/18

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου