Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ BOB CATLEY!!!!!!!!!!!!!!

Οι δράκοι, οι μάγοι, οι πύργοι και τα σπαθιά, ανέκαθεν υπήρξαν αντικείμενα με τα οποία καταπιάστηκε η πλευρά του metal την οποία ονομάζουμε epic metal. Είναι όμως δυνατόν, η θεματολογία του φανταστικού να βρει πρόσφορο έδαφος στο melodic rock-A.O.R.;.... Η απάντηση είναι πώς όλα είναι δυνατά και ο καλύτερος για να στηρίξει αυτή την διαπίστωση είναι η αυτού μεγαλειότης Bob Catley, ο Βασιλιάς του «επικού» A.O.R.!

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
Ανατρέχοντας στην προσωπική καριέρα του και όχι σε αυτή με τους Magnum, θα βρούμε 6 ποιοτικούς δίσκους στο πορτοφόλιο του και σπουδαίες συνεργασίες με κορυφαία αυτή με τον ηγέτη των Βρετανών melodic hard rockers TEN, Gary Hughes. Οι πύλες του βασιλείου του Bob Catley μόλις άνοιξαν!
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, κάνουμε την πρώτη μας στάση στο 1998. Είναι η περίοδος όπου οι θρυλικοί Magnum έχουν μπει στον πάγο και το δίδυμο Catley-Clarkin έχει επικεντρωθεί στο νέο τους project, τους Hard Rain. Κάπου εκεί λοιπόν ο Bob Catley ξεκλέβει χρόνο για να ασχοληθεί με την προσωπική του καριέρα του, αφού προηγουμένως έχει δεχτεί το «στενό μαρκάρισμα» του Gary Hughes ο οποίος θέλησε να τού γράψει τον πρώτο προσωπικό δίσκο.
Το «The tower» σηματοδοτεί την έναρξη της προσωπικής πορείας του  αλλά και την αρχή της συνεργασίας του με τον Gary Hughes. Ο ρόλος του Gary Hughes εκτός από τη σύνθεση όλων των τραγουδιών του άλμπουμ, επεκτείνεται τόσο στο μουσικό κομμάτι αφού παίζει το μπάσο και τα πλήκτρα, όσο και στο τεχνικό τομέα, μιας και που αναλαμβάνει και την παραγωγή.  Και οι υπόλοιποι Ten όμως είναι παρόντες με τον Vinnie Burns στις κιθάρες και τον Greg Morgan στα τύμπανα. Ο δίσκος αποτελείται από δύο ουσιώδη συστατικά: Έχει αυτό το επικό, πομπώδες ύφος των Magnum εποχής «On a storytellers night» που συνδυάζεται με το A.O.R., ύφος που υιοθέτησαν οι ίδιοι την περίοδο «Wings of heaven». Εξάλλου, αυτός ακριβώς ίιναι και ο ήχος των Τen, οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πνευματικά τέκνα των Magnum την δεκαετία του 90. Το κέλτικο feeling εμπεριέχεται σε όλα τα τραγούδια και ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το hard-rock νεύρο, τις μαγευτικές μελωδίες και τα φανταστικά «Βρετανικά» φωνητικά από το Bob Catley. Αφήνωντας να σε παρασύρουν τα: Dreams, Scream, Far away, Deep Winter, Fire and Ice, Madrigal, Steel, The tower, Fear of the Dark, Epilogue θα βρεθείς στο υψηλότερο σημείο ενός λόφου της καταπράσινης Αγγλικής γης όπου δεσπόζει «ο πύργος» του Bob Catley. Ιστορικής σημασίας ήταν και η εμφάνιση του στο φεστιβάλ «The Gods ‘98» με ενα φοβερό setlist, αποτελούμενο από τραγούδια του «The tower» καθώς επίσης και των Magnum. Το official bootleg «Live at the Gods» αν ποτέ βρεθεί στον δρόμο σας, μην το προσπεράσετε!
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι τού 1999, κυκλοφορεί το «Legends», ο δεύτερος  προσωπικός δίσκος του Bob Catley. Η συνεργασία με τον Gary Hughes συνεχίζεται και ο ίδιος βρίσκεται σε μια απίστευτη συνθετική φόρμα, λες και η πένα του έχει πάρει φωτιά! Φυσικά οι ομάδα των Τen είναι και πάλι εδώ στα ίδια σταθερά πόστα όπως και στον προηγούμενο δίσκο. Το άλμπουμ αυτό αποτελεί το κλειδί που ανοίγει την κάθε πόρτα του πύργου πίσω από την οποία κρύβεται και μια ιστορία. Για να το συγκεκριμενοποιήσουμε το θέμα, κάθε τραγούδι του αφορά και ένα πρόσωπο, πραγματικό ή μυθικό το οποίο άφησε εποχή και έγινε θρύλος! The pain γραμμένο για τον Elvis Presley, Tender is the night(!) για την Marilyn Monroe, Carpe diem βασισμένο στον «Henry V» τού Shakespeare, Shelter from the light(!!) για τον Dracula, A beautiful night for love εμπνευσμένο από την ταινία «Wuthering Heights», “Hydra και Medusa” από τον Όμηρο, ‘Too late” απο το «Phantom of the Opera», “Where the heart” is εμπνευσμένο από το «The master Of Balantray» και τέλος “The light” για τον Ιησού Χριστό. Οι ευφυέστατοι στίχοι δένουν άψογα με την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μουσικοί και οι ερμηνείες του Bob Catley σε συνδέουν άμεσα με τον κάθε διαφορετικό θρύλο στον οποίο αναφέρονται. Παντοτινό διαμάντι!
Το τελευταίο μέρος αυτής της συνεργασίας σφραγίζεται με το άλμπουμ Middle Εarth το οποίο κυκλοφόρησε το 2000 και είναι εμπνευσμένο από το έργο The Lord of the Rings του J.R.R. Tolkien. Το επικό στοιχείο που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο δίσκο είναι πολύ «εύκολα διαχειρίσιμο» για το βετεράνο Bob Catley αλλά και για τον Gary Hughes. Έχοντας ως συνοδοιπόρο την ποιότητα στην ακουστική περιπλάνηση στην “Μεσαία Γη”, θα εκτιμήσετε τα City walls, Against the wind, Return of the mountain king, The end of the summer, The fellowship.
Το ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα του Bob Catley θα τον οδηγήσει σε μια πιο heavy διαδρομή, με καινούργιες συνεργασίες, δίχως όμως να αποποιηθεί τον μελωδικό χαρακτήρα της ταυτόχρονα. "When empires burn" (2003), "Spirit of man"(2006) και "Immortal" (2008) είναι η τριάδα των δίσκων που ακολούθησαν αυτό το νέο ύφος και που συμπλήρωσαν την μέχρι τώρα προσωπική πορεία του τραγουδιστή.

  Ο Bob Catley είναι ένας πραγματικός Βασιλιάς! Με μια αναλλοίωτη φωνή σε κάθε στιγμή της καριέρας του, διατήρησε τον θρόνο και το στέμμα του όλες αυτές τις δεκαετίες. Στις 30 Νοεμβρίου 2018, ο γαλαζοαίματος της μελωδίας με τους τεράστιους Magnum  θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα! Περιμένουμε με ανυπομονησία να τους ακούσουμε και να υψώσουμε τα ποτήρια μας φωνάζοντας, "Long live the King!".

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
21/11/18.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. το tower ειναι εκπληκτικη δουλεια,κορυφαιες συνθεσεις και ατμοσφαιρα ,πιθανως πολλα κομματια αρκετα καλυτερα απο καποια κλασσικα magnum ασματα η συνεχεια θεωρω δεν ηταν αναλογη .

    2 κομματια θα τα 'εχωνα ' μεσα στα live των magnum στην θεση του Catley ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλος ερμηνευτής που θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στους μαιτρ του βρετανικού rock

    ΑπάντησηΔιαγραφή