Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ BLIND FAITH

Το 1969 κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της rock δισκογραφίας. Το πρώτο και μοναδικό άλμπουμ των Blind Faith, το πρώτου supergroup στην ιστορία της μουσικής, αποτελούμενο από τους Eric Claton κιθάρα, τραγούδι, GingerBaker ντραμς και οι δύο πρώην Cream, Steve Winwood πλήκτρα, τραγούυδι (πρώην Spencer David Group και Traffic) και Ric Grech μπάσο από τους Family.
Ένα από τα δυνατά σημεία του άλμπουμ, εκτός των καταπληκτικών τραγουδιών του, ήταν το εξώφυλλο που απεικόνιζε ένα νεαρό κορίτσι γυμνό από τη μέση κι επάνω που κρατούσε ένα αεροπλάνο, που παρέπεμπε σε φαλλό!
Η φωτογραφία ανήκεις τον Bob Seidemann, προσωπικό φίλο του Eric Clapton, o οποίος σε πολύ μεταγενέστερη συνέντευξή του, είχε πει ότι ο συνδυασμός του γυμνού από τη μέση και πάνω κοριτσιού και του αεροσκάφους δείχνει την ανθρώπινη δημιουργικότητα, τόσο σαν οντότητα όσο και σαν δημιούργημα! Παρομοίασε μάλιστα το κορίτσι σαν την Ιουλιέτα στο έργο του Shakespeare, Romeo and Juliet και το αεροσκάφος σαν το φρούτο της γνώσης. Επίτηδες επέλεξε ένα κορίτσι σε αυτή την ηλικία, που από την αθωότητα περνά στην ωρίμανση.

Έχουν πολλά ακουστεί για την ταυτότητα της. Ο Seidemann λέει είχε στο μυαλό του τη φωτογράφιση και είδε στο μετρό μια κοπέλα που ήταν 14 ετών και προσέγγισε τους γονείς της για να της επιτρέψουν τη φωτογράφιση. Του φάνηκε ότι ήταν μέγάλη(!!!) και τελικά τελικά με τη σύμφωνη γνώμη των γονεών, κατέληξε στην…αδελφή της Mariora Goschen που ήταν 11 ετών!!!! Αρχικά σαν αμοιβή ζήτησε να της αγοράσουν ένα …άλογο αλλά τελικά βολεύτηκε με £40.

Υπήρξαν πολλές φήμες για την ταυτότητα του κοριτσιού, όπως ότι είναι η κόρη τού ντράμερ Ginger Baker (σ.σ.είναι και οι δύο κοκκινομάλληδες) ή μια  groupie. Για πολλά χρόνια οι εκδόσεις του εξώφυλλου έβγαιναν χωρίς καν να υπάρχει το όνομα του συγκροτήματος, πράγμα το οποιό ήταν πρόταση Eric Clapton. Σε μετέπειτα εκδόσεις, τυπώθηκε το όνομα.
Στην Αμερική το άλμπουμ κυκλοφόρησε με εντελώς διαφορετικό εξώφυλλο όπως βλέπετε στη φωτογραφία που αποτελεί το διαιφημιστικό της συναυλίας τους στο Hyde Park το 1969.

Στην Ελλάδα το άλμπουμ κυκλοφόρησε με το κανονικό εξώφυλλο όπου φαίνεται το στήθος της κοπέλλς κι αργότερα με το όνομα του συγκροτήματος πάνω στο στήθος (φωτό).
Σήμερα η Κα Mariora Goschen είναι 60 ετών και όπως λέει η γυμνή φωτογράφιση δεν την ενόχλησε καθόλου. «Με βλέπω στο εξώφυλλο και νομίζω ότι δεν έχω καθόλου στήθος. Οι φίλοι μου που με γνώρισαν πολλά χρόνια μετά τη φωτογράφιση μού λένε πόσο τους άρεσα και ακόμα με βρίσκουν ελκυστική. Αλλά ακόμα περιμένω τον Eric Clapton να μου φέρει το άλογο»
Και τα δύο εξώφυλλα είναι ελληνικής εκτύπωσης. Το αριστερό είναι το...λογοκριμένο από την ίδια(!) τη δισκογραφική εταιρεία



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
19/11/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου