ACHELOUS:'TO MACEDON ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΣΚΟΣ ΑΤΟΦΙΟΥ HEAVY METAL ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ"

Την πρώτη μου επαφή με τους Achelous, την είχα μέσα από το facebook, όταν διάφοροι φίλοι μου είχαν αρχίσει να ανεβάζουν το video του Gavegame αλλά και τις εντυπώσεις τους από την εμφάνισή-παρουσίαση που έκαναν στο Crow club. Ακούγοντας το τραγούδι, τούς βρήκα δεμένους και πολύ ενδιαφέροντες. Ο ήχος τους έχει σαφή κατεύθυνση προς το power metal και σε πολλά σημεία δείχνουν την επιρροή τους από Iron Maiden. Αλλά έως εκεί. Έχουν προσωπικό στοιχείο, έχουν αναπτύξει σωστά το θέμα του δίσκου (Μ.Αλέξανδρος) και οι ίδιοι είναι μάλλον χαμηλών τόνων. Έτσι με τη βοήθεια του Γιώργου «Queenα» Βούρτση, ήλθα σε επαφή μαζί τους και ιδού η συνέντευξη.


Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.


Ερωτήσεις: Αλέξανδρος Ριχάρδος. Απαντούν οι Chris Achelous και Chris Kappas.
Πως ξεκίνησαν οι Achelous;
C.A. : Οι Achelous ξεκίνησαν τον Γενάρη του 2011 σαν προσωπικό μου project με την μουσική να κατευθύνεται σε extreme και σκοτεινά μονοπάτια. Στην πορεία τα riff που γράφτηκαν ήταν πολύ πιο επικά, οπότε αποφασίσαμε με τον αδελφικό μου φίλο Χρήστο Κάππα, πρώην τραγουδιστή των θρυλικών Reflection να συνεργαστούμε και να κάνουμε τους Achelous συγκρότημα, έχοντας πλέον Epic Metal κατεύθυνση. Μετά από αρκετές αλλαγές στην σύνθεση της μπάντας καταλήξαμε στο ρόστερ που έχει σήμερα και απαρτίζεται από τους Γιώργο Μαυρομμάτη (ex Destiny Denied) και Χάρη Ντίνο (ex Decemberance, Flesh Of Gaia) στις κιθάρες και τον Γιάννη Ρούσση (Obduktion) στα τύμπανα. Με τα περισσότερα παιδιά είμαστε φίλοι εδώ και χρόνια οπότε ήταν εύκολη και η συνεργασία.
Γιατί επιλέξατε το όνομα Achelous;
C.A. : Η επιλογή του ονόματος έχει να κάνει καθαρά με τον τόπο καταγωγής μου που είναι η Θεσσαλία. Ο Αχελώος είναι ένας από τους βασικούς ποταμούς που τη διασχίζουν και το όνομά του συνδέεται άμεσα με την μυθολογία της οποίας είμαι μεγάλος λάτρης. Άρα η επιλογή του ονόματος ήταν μονόδρομος εξαρχής.

- Ποια ήταν η παρόρμησή σας για να ηχογραφήσετε ένα concept άλμπουμ;

C.K. : Γενικά κι εγώ και ο Χρυσόστομος είμαστε fans των concept albums - μερικά από αυτά αποτελούν τους καλύτερους δίσκους στην ιστορία της Heavy Metal μουσικής - και το γεγονός ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αποτέλεσε ένα extra κίνητρο για να το τολμήσουμε. Σίγουρα η θεματολογία της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου από μόνη της προσφέρεται για concept μορφή.
- Εσείς σαν άμεσα εμπλεκόμενοι, πώς θα χαρακτηρίζατε το Macedon;
C.A. : Το Macedon είναι ένας δίσκος ατόφιου Heavy Metal μέσα από ένα επικό πρίσμα. Μια συλλογική προσπάθεια πέντε ανθρώπων με αγάπη στη μουσική και την ιστορία. Στην ουσία αποτελεί ένα φόρο τιμής στις μπάντες με τις οποίες μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε να αγαπάμε. Πιστεύουμε ότι είναι ένα milestone για την μπάντα, ένα album το οποίο θα βάλει το όνομα Achelous για τα καλά στο χώρο της Ελληνικής σκηνής.

-Έχετε επηρεαστεί από τα άλμπουμ των Marauder 1821 και το πρόσφατο των Firewind, Immortals;

C.K. : Οι Marauder είναι μια από τις αγαπημένες μου μπάντες. Τους παρακολουθώ από το πρώτο demo τους, οπότε όπως καταλαβαίνεις όλη η δισκογραφία τους έχει επηρεάσει τα ακούσματά μου και μοιραία αυτό έχει περάσει και στο Macedon.

C.A. : Αν και οι Firewind είναι μεγάλη μπάντα δεν αποτελούν επιρροή μας, ωστόσο είμαστε μεγάλοι fans πολλών ελληνικών συγκροτημάτων, όπως οι Sarissa, Reflection, Powercrue, Dark Nightmare και πολλών άλλων.
- Ξέρω ότι είναι νωρίς, αλλά έχετε σκεφτεί την επόμενη δισκογραφική δουλειά σας;

C.A. : Ποτέ δεν είναι νωρίς για να σκεφτείς το επόμενό σου βήμα. Έχουμε ήδη έτοιμο υλικό το οποίο θ'αρχίσουμε να δουλεύουμε με το καινούριο έτος. Ο στόχος μας είναι να κυκλοφορήσει το 2021 για να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια της μπάντας.

- Γιατί επιλέξατε γυναικεία φωνητικά στα τραγούδια “Macedon’ και "Hephestion”;


C.K. : Πάντα μας αρέσει να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα στη μουσική μας. Στο στυλ το οποίο εκπροσωπούμε, τα γυναικεία φωνητικά δε συνηθίζονται. Πιστεύουμε όμως ότι αν χρησιμοποιηθούν σωστά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Θεωρούμε ότι η Δήμητρα έκανε καταπληκτική δουλειά κι έδωσε στα κομμάτια τη χροιά και την ατμόσφαιρα που θέλαμε.  
- Πως μπήκε η ποντιακή λύρα στην εισαγωγή του Gaugamela;

C.A. : Το συγκεκριμένο κομμάτι όσο παράξενο κι αν ακούγεται γεννήθηκε με μελωδία πάνω στη ποντιακή λύρα. Είναι τέτοιο το θέμα που πραγματεύεται και τέτοια η δυναμική του που η λύρα ήταν το μόνο όργανο που θα μπορούσε να αποτυπώσει το συναίσθημα και το μεγαλείο μιας από τις μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών. Εδώ να πούμε ότι ο άνθρωπος που παίζει τη λύρα είναι ο παραγωγός μας Στάθης Παυλάντης.

΄-Ένας δίσκος αλλά κι ένα συγκρότημα για να γίνει γνωστό και να «περάσει» τον ήχο του και τη δουλειά του στον κόσμο πρέπει να κάνει συχνά live εμφανίσεις. Εσείς τι θα κάνετε γι αυτό;

C.K. : Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει την προώθηση του δίσκου με μια sold out εμφάνιση στο Crow για την παρουσίασή του. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στη Μάλτα για τη συμμετοχή μας στο επετειακό Malta Doom Metal Festival X, δίπλα σε πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως οι τεράστιοι Demon, Ancient Rites, The Skull, Necrophobic και άλλοι. Έχουμε ήδη κλεισμένη μια εμφάνιση στο Κύτταρο μαζί με τους Γάλλους speedsters Lonewolf και τους θρυλικούς Battleroar, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζουμε αρκετές συναυλίες στην επαρχία. Γενικά μας αρέσει να παίζουμε live και σκοπεύουμε να δώσουμε αρκετά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

- Ποιο θεωρείται ότι είναι το δυνατό σημείο σας; H δική μου άποψη είναι οι δισολίες που κρατούν όλη τη μελωδία των συνθέσεων.

C.A. : Αυτή είναι πραγματικά δύσκολη ερώτηση. Κυρίως γιατί πιστεύω ότι είναι δύσκολο ο μουσικός να εντοπίσει δυνατά και αδύναμα σημεία σε δικές του πνευματικές δημιουργίες. Αυτό είναι κάτι που συνήθως διαισθάνεται και βλέπει ο κόσμος που γίνεται δέκτης της μουσικής. Ωστόσο το δυνατό σημείο που θεωρώ ότι μας χαρακτηρίζει μουσικά, είναι η αμεσότητα των συνθέσεών μας και το συναίσθημα που αποπνέουν. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να κάνει τον ακροατή να ταυτιστεί με τα τραγούδια μας, πόσο μάλλον όταν τα αποδίδουμε ζωντανά. 
- Ποια ήταν η παρόρμή σας για ένα concept (κεντρική ιδέα) άλμπουμ με θέμα τον Μ.Αλέξανδρο;

C.A.
: Το έναυσμα δόθηκε μετά από ένα ταξίδι που κάναμε στην Βεργίνα με σκοπό να επισκεφθούμε το μουσείο. Μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία με αποκορύφωμα τον τάφο του Φίλιππου Β', όπου στην ουσία συνέλαβα και το βασικό riff του Macedon. Την αμέσως επόμενη στιγμή ήξερα ότι ο δίσκος θα έχει να κάνει με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο ιστορικό κεφάλαιο έχει αναλυθεί τόσο πολύ παγκοσμίως που μπορεί να δώσει σε ένα μουσικό αστείρευτη τροφή για έμπνευση και δημιουργία.

- H ιστορία αποτυπώνεται με νότες;

C.K : Η ιστορία είναι ένα παζλ γεγονότων και συναισθημάτων. Τι πιο φυσικό λοιπόν τα συναισθήματα να αποτυπώνονται σε νότες και στίχους. Εξάλλου μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της Heavy Metal μουσικής και όχι μόνο, έχουν εμπνευστεί πολλές από τις δισκογραφικές τους δουλειές μέσα από την ιστορία. 

- Που γυρίσατε το video του Gavgamela;
C.K. : Το video clip του Gaugamela  γυρίστηκε στο επιβλητικό Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Δήμο Πετρούπολης και συγκεκριμένα την αντιδήμαρχο Κα Πουλογιαννοπούλου για τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου. Τα γυρίσματα διήρκησαν σχεδόν μια μέρα και ήταν μια παραγωγή της JP Productions, που είναι άμεσοι συνεργάτες μας σε θέματα βιντεοσκόπησης και παραγωγής video του συγκροτήματος. Παρά την εξοντωτική ζέστη και συνολική κούραση που υπήρξε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων περάσαμε πραγματικά υπέροχα και είμαστε υπερήφανοι για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν και video clip από τις προηγούμενες δουλειές μας όπως το Guardians Of The Light και το Myrmidons, αλλά και το Chrizmak Hell το οποίο αποτελεί το μοναδικό pro wrestling theme song που έχει γράψει ελληνική μπάντα παγκοσμίως. 
5/11/18




 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου