JOAN BAEZ/THE BAND – “THE NIGHT THEY DROVE OLD DIXIE DOWN”

Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της γενιάς μου είναι το “The Night they drove old Dixie Down” που το μάθαμε από την Joan Baez και μετά ακούσαμε την πολύ καλή πρώτη εκτέλεση των Band. To τραγούδι είναι σύνθεση του κιθαρίστα των Band, Robbie Robertson, συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο The Band(1969) και το τραγουδάει ο ντράμερ του συγκροτήματος  Levon Helm με την ένρινη φωνή και νότια προφορά του. Οι Band είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο τραγουδιστής τους ήταν και ντράμερ! To "The Night they drove old dixie Down" είναι από τα λίγα τραγούδια που η δεύτερη εκτέλεση έγινε μεγαλύτερη επιτυχία από την πρώτη, γι αυτό και σαν βασικό εξώφυλλο του άρθρο, έχουμε το single της Joan Baez!

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
 

Αρχικά ο Robertson έγραψε τη μουσική και οι στίχοι ήλθαν στο μυαλό του όταν πρωτοάκουσε την έκφραση  "The South will rise again", μετά από μια επίσκεψή του στο Νότο.  Αυτό τον έκανε να ασχοληθεί με τις ιστορίες του αμερικάνικου εμφυλίου πολέμου και κάπως έτσι γράφτηκαν οι στίχοι του τραγουδιού που μιλούν για τα προβλήματα που έφερε ο εμφύλιος στη χώρα αλλά και στους ανθρώπους. Ο αμερικανικός εμφύλιος τελείωσε το 1865 με την ένωση των πολιτειών και την κατάργηση της δουλείας (σ.σ. ;). Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Virgil Caine που είναι φανταστικός ενώ τα  "Danville train" και "Stoneman's cavalry"υπήρξαν στην πραγματικότητα! Το ίδιο και ο George Stoneman που ήταν αξιωματικός των Βορίων. Εκτός του Helm, το τραγούδι ερμηνεύουν και τα μέλη του συγκροτήματος, Richard Manuel πλήκτα και Rick Danko μπάσο. Ο Helm ήταν ο μόνος που καταγόταν από νότια πολιτεία (το Αρκάνσας), ενώ ο Robertson είναι μισός Μοικανός, μισός καναδόεβραίος!!!
Η λέξη "Dixie" που συναντάται σε πολλά τραγούδια είναι όρος και σημαίνει τον παλιό αμερικάνικο νότο, παραπέπτοντας στον αμερικάνικο εμφύλιο.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ JOAN BAEZ
Αν και οι Band ηχογράφησαν το τραγούδι το 1969, η εκτέλεση της Joan Baez που είναι μεταγενέστερη, το 1971, έγινε μεγαλύτερη επιτυχία και στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη (Νο 3 Αμερική, Νο 6 Μ.Βρετανία). Ειδικά στην Ελλάδα που τότε οι κυκλοφορίες των δίσκων γινόντουσαν με καθυστέρηση 6 μηνών και βάλε, ο δίσκος των Band ήταν μάλλον άγνωστος στη χώρα μας. Η εκτέλεση της Baez, η οποία είναι εξαιρετική, ακούστηκε πολύ από την κρατική ραδιοφωνία (σ.σ. τότε δεν υπήρχαν ιδιωτικοί και ερασιτεχνικοί σταθμοί) και μάθαμε το κομμάτι από τη δική της εκτέλεση και το άλμπουμ της Blessed Are...( 1971).
Η Baez είχε πει ότι ποτέ δεν είχε τους στίχους σε χαρτί αλλά τους είχε μάθει ακούγοντας το δίσκο των Band, γι αυτό και μερικές λέξεις είναι αλλαγμένες.
Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του η Baez είχε στο studio χορωδία 20 ατόμων.

 
TRIVIΑ

•    To τραγούδι ηχογραφήθηκε στο σπίτι του ηθοποιού Sammy Davis Jr. Το οποίο οι Band είχαν νοικιάσει για να ηχογραφήσουν!
•    Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σε single από τους Band!!!
  • Όταν ρωτήθηκε ο Robbie Robertson για την εκτέλεση της Baez, είπε ότι ‘την ευχαριστεί που έκανε το τραγούδι του γνωστό σε πολύ κόσμο».
ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Το τραγούδι θεωρείται σήμερα σαν ένα κλασικό αμερικάνικο τραγούδι και έχει διασκευαστεί πολλές φορές. Οι πιο γνωστές διασκευές είναι αυτές των Johnny Cash, Jimmy Arnold, Jimmi Haskell, John Denver, Charlie Daniels Band, Black Crowes, Richie Havens, Jerry Garcia Band και Allman Brothers.



17/10/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου