JIMI HENDRIX – HEY JOE

To "Hey Joe" είναι μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του Jimi Hendrix που κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο τον Δεκέμβριο του 1967 (Νο 6 Μ.Βρετανία) και συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ των The Jimi Hendrix Experience, Are You Experienced. Η εκτέλεση του Hendrix δεν είναι η πρώτη, αφού το κομμάτι είναι σύνθεση του Billy Roberts, ενός τροβαδούρου/ποιητή της folk, μιας κίνησης που άνθισε στα μέσα της δεκαετίας του 60 στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Μέλος της σκηνής αυτής ήταν και ο Bob Dylan. Οι στίχοι του αναφέρονται στη συνομιλία δύο ανδρών με τον Joe να εξηγεί στο δεύτερο άνδρα ότι έπιασε τη γυναίκα του «επ΄αυτοφόρω» να τον απατά και σχεδιάζει να τη δολοφονήσει.
Hey Joe, where you goin' with that gun of yours?
Hey Joe, I said where you goin' with that gun in your hand, oh
I'm goin' down to shoot my old lady
You know I caught her messin' 'round with another man
I'm goin' down to shoot my old lady
Πιο κάτω στους στίχους, ο Joe λέει ότι την πυροβόλησε και κατευθύνεται στο Μεξικό.
Ο Billy Roberts κατέθεσε τα δικαιώματα το 1962 αλλά, ποτέ δεν το κυκλοφόρησε αφού η δισκογραφία του περιλαμβάνει ένα και μοναδικό άλμπουμ, το Thoughts of California(1975).
 ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
To “Hey Joe” είναι ένα από τα κομμάτια που έχουν διασκευαστεί πάρα πολλές φορές. Υπολογίζεται ότι έχει διασκευαστεί περισσότερες από 1.000 με πιο γνωστή αυτή του Hendrix. Το έχουν επίσης διασκευάσει και οι Love, Byrds, Cher και Wilson Pickett με πιο πετυχημένη αυτή των Leaves του 1966 που έφθασε έως το Νο 31 του αμερικάνικου Billboard chart.
Ο Hendrix το πήγε στο Νο6 του chart μικρών δίσκων της Μ.Βρετανίας, ενώ υπάρχει και ένα άλλο "Hey Joe" του Frankie Laine in 1963 που πήγε στο Νο1 αλλά δεν έχει καμία σχέση. Απλά οι τίτλοι είναι ίδιοι.
Στη β΄πλευρά είχε το "Stone Free" που ήταν το πρώτο τραγούδι που συνέθεσε για τους The Jimi Hendrix Experience.

Η mid tempo εκτέλεση του Hendrix είναι επηρεασμένη από την εκτέλεση του folk τραγουδιστή Tim Rose, από τα γνωστά και δημοφιλή ονόματα του Greenwich Village.
ΟΙ ROLLING STONES KAI TO “ΗΕΥ JOE»
Στην αυτοβιογραφία του, Life (εκδόσεις Phoenix, 2011) στη σελίδα 206, o Keith Richards, αναφέρει ένα περίεργο περιστατικό σχετικά με το “Hey Joe”. Όπως γράφει ο ίδιος, τότε ήταν ερωτευμένος με την Linda Keith, η οποία τον συνόδευσε στην αμερικάνικη τουρνέ των Rolling Stones του 1966. Έμεναν μαζί  στο American Hotel, όταν τον εγκατέλειψε παίρνοντας του μια Fender Stratocaster και μια κασέτα που είχε επάνω στο κομοδίνο του. Η κασέτα περιείχε το τραγούδι “Hey Joe” από τον Tim Rose, και λίγο καιρό αργότερα άκουσε τον Hendrix με τον οποίο τα είχε φτιάξει η Linda να το διασκευάζει!.
Το "Hey Joe" ήταν το τραγούδι που έκανε τον Hendrix γνωστό στην Μ.Βρετανία. Περιέργως, όταν κυκλοφόρησε λίγους μήνες αργότερα στην Αμερική, απέτυχε εμπορικά. Το πρωτοέπαιξε live το 1967 στο Monterey Pop Festival, ενώ το ερμήνευσε κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Woodstock.

Το περίεργο είναι ότι ο manager του Chas Chandler (μπασίστας των Animals) είχε πάει ένα demo του στην εταιρεία Decca και συγκεκριμένα στον manager Dick Rowe που το απέρριψε και η μοίρα τού έπαιξε ένα κακό παιχνίδι: Ο Rowe τον απέρριψε, όπως είχε απορρίψει και τους Beatles πριν 4 χρόνια! Οι γυναικείες φωνές που ακούγονται ανήκουν στις Breakaways και είναι το μοναδικό τραγούδι του Hendrix με γυναικεία φωνητικά.
.
TRIVIA
O τραγουδιστής και μπασίστας των Leaves, Jim Pons, έγινε μέλος των Turtles, λίγο πριν κυκλοφορήσουν τη μεγάλη επιτυχία τους Happy Together. 1/10/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Δεν ξέρω αν το θυμάσαι, αλλά το Hey Joe ήταν το flip side του ... Stasera Mi Butto, του Rocky Roberts, το 1967!

    ΑπάντησηΔιαγραφή