GOLDIE: ΤΟΣΟ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ DAVID BOWIE KAI URIAH HEEP

Οι Goldie είναι ένα βρετανικό pop/rock συγκρότημα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία one-hit wonder. Σχηματίσθηκαν το 1976, από τον κιθαρίστα Dave Black και τον τραγουδιστή Pete McDonald,με μουσικούς από το προγενέστερο σχήμα του κιθαρίστα, τους Kestrel.

Αμφότεροι, οι Black και McDonald υπήρξαν μέλη των Spiders of Mars, του συγκροτήματος που συνόδευε τον David Bowie, στους οποίους είχαν επανασυνδεθεί οι Trevor Bolder  και Mick Woodmansey, αλλά χωρίς τον κιθαρίστα Mick Ronson και με την προσθήκη του εξαιρετικού πληκτρά και συνεργάτη του Bowie, Mike Garson. Μετά την κυκλοφορία ενός και μοναδικού δίσκου οι Spiders of Mars διαλύθηκαν. Οι Goldie κυκλοφόρησαν μικρούς δίσκους στο διάστημα των τεσσάρων ετών που παρέμειναν μαζί, πριν διαλυθούν το 1980: “Making Up Again”  και “To Be Alone“ (1978),  “We'll Make The Same Mistake” και “How Many Times” (1979), αλλά μόνον με τον πρώτο (σύνθεση Black &McDonald) έκαναν επιτυχία (Νο.7 στο Ηνωμένο Βασίλειο). Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την εταιρεία Bronze και παρέμεινε στους πίνακες επιτυχιών επί ένδεκα εβδομάδες, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση τους στο τηλεοπτικό show Top of the Pops.

Ο τραγουδιστής Pete McDonald, αναφερόμενος στις ημέρες των Goldie, έχει δηλώσει ότι “ήμασταν νέοι και αφελείς αλλά είχαμε ωραίες στιγμές”, ενώ για την εμφάνιση στην Top of the Pops ότι “με ανάγκασαν να φορέσω ένα σακάκι, το οποίο δεν ήθελα (σ.σ. “silly jacket”) και να χαμογελώ στις κάμερες.
Μετά τους Goldie o David Black σχημάτισε τους 747, χωρίς εμπορική επιτυχία, αλλά δημοφιλείς στην γενέτειρά τους, στην Βορειοανατολική Αγγλία. Σκοτώθηκε το 2015, όταν χτυπήθηκε από συρμό του μετρό! Πολλοί καλλιτέχνες απέτισαν φόρο τιμής στον Black, μεταξύ άλλων και ο Brian Johnson (AC/DC).
Ο Pete McDonald έφθασε πολύ κοντά στην υπογραφή συμβολαίου με την CBS στην Αμερική για σόλο καριέρα, αλλά έχασε στο νήμα από τον νικητή της Eurovision, Johnny Logan.
Συνεχίζει έως σήμερα τις εμφανίσεις του σε clubs, με ρεπερτόριο από Stevie Wonder έως Led Zeppelin. Τραγούδια που έγραψε με τον Trevor Bolder, ηχογράφησαν οι Uriah Heep στους δίσκους
“Innocent Victim” (“Roller”) και “Fallen Angel” (“Save It”).


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Making Up Again (1978)
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου