BRUCE SPRINGSTEEN - LIVE1975–85: 5πλό ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ!!!


Η ιστορία ενός από τα σημαντικότερα live άλμπουμ όλων των εποχών, ξεκίνησε από τη στιγμή που ο manager και παραγωγός του Bruce Springsteen, Jon Landau τού πήγε έφερε μια κασέτα με 4 live τραγούδια του: τα “Born in the U.S.A.”, 'Seeds', 'River' και 'War'. Στο χαρτί της κασέτας είχε γράψει «κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτά». Έτσι στο μυαλό και των δύο μπήκε η ιδέα της κυκλοφορίας ενός live άλμπουμ , που έως τότε ο Springsteen δεν είχε στη δισκογραφία του. Τους επόμενους μήνες άρχισαν να ακούνε ότι κασέτα είχαν μαγνητοφωνήσει από live και να αξιολογούν τα τραγούδια. Το υλικό στο οποίο κατέληξαν ήταν πολύ, πάρα πολύ και οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν σε μια παράτολμη και πρωτοποριακή ιδέα όχι μόνο για την εποχή αλλά και για ακόμα και σήμερα: Να κυκλοφορήσουν ένα 5πλό live που με τις ηχογραφήσεις του να καλύπτει ολόκληρη την καριέρα του από το 1975 έως κι εκείνη τη χρονιά, το 1985.

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
 

Τα ξεσηκωτικά Born in the U.S.A., Bobby Jean, Born to Run, The Promised Land, Raise your hand, το επαναστατικό War (πρώτη εκτέλεση Edwin Starr), το συγκινητικό My Hometown, τα ευαίσθητα I’m on Fire, Nebraska, το ερωτικό Hungry Heart, το The River με την ανατριχιαστική φυσαρμόνικα  ακόμα και το αγαπημένο μου Cover me που δεν πιάνουν την ατμόσφαιρα του studio είναι μερικά από τα τραγούδια με τα οποία ο Bruce Springsteen καταφέρνει να περάσει δισκογραφικά, μια δεκαετή καριέρα. Από τα πρώτα χρόνια της προσπάθειας για να βγει στην επιφάνεια της δημοσιότητας και της επιτυχίας  έως και τη μεγάλη επιτυχία. Παρ’ όλη την ορμητικότητα και τη δυνατή παρουσία του πάνω στη σκηνή, αφήνει πολύ χώρο στους μουσικούς τους, ειδικά στο πιάνο του Roy Bittan και το σαξόφωνο του Clarence Clemons.To 40 τραγούδια του Live/1975–85, μεταφέρουν την αίσθηση της ζωντάνιας του Springsteen, μιας ζωντάνιας που αισθάνεσαι  σχεδόν σε κάθε τραγούδι.
 Να σημειώσω ότι το  Live/1975–85 είναι η πρώτη ηχογράφηση όπου ο Springtsteen παίζει τη δική του σύνθεση Because the Night που έκανε επιτυχία η Patti Smith.
Η κυκλοφορία του 5πλού βινυλίου έγινε σε box set και περιείχε και 34σέλιδο ένθετο με τους στίχους όλων των τραγουδιών. Επίσης στο ένθετο αναφέρεται η ημερομηνία ηχογράφησης κάθε κομματιού με πρώτο το Thunder Road στις 18 Οκτωβρίου 1975 στο Roxy!
Το άλμπουμ έβγαλε 2 singles και τα δύο διασκευές! Το “War’ (Νο 8 Αμερική) και το “Fire” διασκευή στη μεγάλη επιτυχία των Pointer Sisters (Νο 46 Αμερική). Και στα δύο singles βινυλίου τα b’ sides (δηλ. τα τραγούδια στη β πλευρά) δεν είχαν συμπεριληφθεί στο άλμπουμ και είναι collector’s item.
Ακούγοντας το, είχα την ευκαιρία να επανεκτιμήσω τόσο το άλμπουμ όσο και τον ίδιο τον Springsteen. Κορυφαίος!
ΤRIVIA
  • To Live/1975–85 (Νο1 Αμερική, Νο1 Μ.Βρετανία) κυκλοφόρησε σε 5πλό βινύλιο, 3κασέτες και 3πλό cd. Επίσης κυκλοφόρησε σε μικρή ποσότητα και σε μορφή 8 track cartridges!
  • Λίγο πριν την κυκλοφορία του, διατέθηκε μόνο σε promo μορφή (σ.σ. δηλ. dεν βγήκε στο εμπόριο) και διανεμήθηκε στο ραδιόφωνο ένα μονό άλμπουμ με 8 live τραγούδια. Το εξώφυλλο είναι το ίδιο με το Live 1975-1985 αλλά λείπει η φωτογραφία του Springsteen!
H συλλεκτική έκδοση του promo που είναι μονό βινύλιο.


  • Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός μεταξύ των στελεχών της CBS σε όλο τον κόσμο και αυτό γιατί το αμέσως προηγούμενο άλμπουμ του Born in the U.S.A. (1984) είχε γίνει χρυσό σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (στην Ελλάδα είχε ξεπεράσει τις 75.000 αντίτυπα) και όλα έδειχναν ότι είχαμε στα χέρια μας ακόμα μια μεγάλη επιτυχία. Από τα κεντρικά γραφεία της CBS στο Λονδίνο, ερχόντουσαν faxes να είμαστε προσεκτικοί στην προπαραγγελία γιατί άμα σου μείνει το 5πλο στην αποθήκη, μετά δύσκολα κουνιέται! Εκείνη την εποχή εργαζόμουν στη CBS και είχαμε κάνει μια πολύ προσεκτική παραγγελία, βάζοντας όσα κομμάτια έπρεπε στην αγορά και κάθε φορά που χρειαζόταν, ξαναπαραγγέλναμε (σ.σ. ο δίσκος δεν τυπώθηκε ελληνικός). Μόνο η CBS Ισπανίας είχε παραγγείλει πολύ περισσότερα από μπορούσε να πουλήσει και έτσι σε μια στιγμή όλες οι CBS παίρναμε από το δικό της stock!
  • Οι προπαραγγελίες στην Αμερική, έφθασαν το 1.500.00 αντίτυπα, νούμερο πολύ μεγάλο για οποιοδήποτε live, σε προπαραγγελίες πάντα. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων δίσκων όταν πήγαν τη Δευτέρα το πρωί να ανοίξουν τα καταστήματα, βρήκαν ουρές κόσμου να περιμένει να αγοράσει το άλμπουμ! Πολλά καταστήματα πούλαγαν το δίσκο κατ’ ευθείαν όπως ερχόταν με το φορτηγό στο κατάστημα, χωρίς να τον βάζουν στο ράφι!!!
  • To Live/1975–85 είναι το δεύτερο live άλμπουμ σε πωλήσεις στην Αμερική με 13.000.000 αντίτυπα, μετά το Double Live του Garth Brooks. Ακολουθούν τα Unplugged του Eric Clapton με 10.000.000 και Frampton Comes Alive του Peter Frampton με 8.000.000 αντίτυπα.
  • Ο ντράμερ της Ε Street Band, Max Weinberg είναι πατέρας του ντράμερ των Slipknot, Jason Weinberg!
 ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Το 1987 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Tunnel of Love και το αμέσως επόμενο live του, κυκλοφόρησε το 1993 κι ήταν το In Concert/MTV Plugged, που ένα χρόνο νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει σαν concert video σε VHS.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
7/10/18/
Υ.Γ.
Προσέξτε στο video του Thunder Road που η ηχογράφησή του έγινε στις 18/10/1975 που ο Springsteen δεν ήταν ακόμα γνωστός, πόσο λίγα και διάσπαρτα είναι τα χειρορτοτήματα!


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου