BLACK STRAT: "ΕΝΑΣ ΔΙΣΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΩΡΑΙΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ!!!"

Με το ντράμερ των Black Strat, Κώστα Σουρέεφ, γνωρίστηκα πριν χρόνια όταν έπαιζα μουσική στο Revenge of Rock. Ξανά ήλθαμε σε επαφή όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των Black Strat και τώρα με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του δεύτερου άλμπουμ τους Absence, καλεσμένοι του Rockmachine.gr είναι ο κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος Νίκος Σέλλας κι ο Κώστας.  Ένα πολύ χαρακτηριστικό τους είναι ότι κατάγονται από την Κέρκυρα αλλά εμφανίζονται σε πολλά γειτονικά μέρη αλλά και στην Αθήνα όπως θα διαβάσετε στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Ρωτάει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος
Πότε ξεκίνησαν οι Black Strat;
Νίκος: Η διαδρομή ξεκινά πολύ πίσω κάπου στα τέλη τις δεκαετίας του 90’. Ξεκινήσαμε ως μια μπάντα, στην οποία το μόνο ιδρυτικό μέλος που έχει μείνει σε σχέση με την σημερινή είμαι εγώ, είχαμε διαφορετικό όνομα και διαφορετικό στόχο. Το 2006 προστέθηκε στην παρέα μας ο Κώστας στα τύμπανα και το 2010 ο Αλέξανδρος Σωτηριανός στα πλήκτρα και τελευταία προσθήκη το 2017 ο Βασίλης Κοσκινάς στο μπάσο. Στην πραγματικότητα οι Black Strat Band  γεννήθηκαν το 2013 μετά από ένα μεγάλο live  στην Κεφαλλονιά στο οποίο τα ¾ της μπάντας συμφώνησαν στην αλλαγή πορείας και ονόματος.
Πως επιλέξατε το όνομα Black Strat;
Νίκος: Ήταν μια προσωπική επιλογή λόγω των αγαπημένων μου Eric Clapton και David Gilmour ! Όπως είναι γνωστό, ο Clapton  είχε την μαύρη Stratocaster  την οποία ονόμαζε ‘’Blackie’’ και ο Gilmour  την δική του μαύρη Stratocaster  την οποία ονoμάζει ‘’Black Strat’’.
Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να βρεις ένα καλό όνομα για μπάντα και εκείνη την εποχή έχοντας ξεκοκαλίσει το  βιβλίο του Phil Taylor με τίτλο Black Strat με εντυπωσίασε η ιστορία της κιθάρας του Gilmour και έτσι το ανακοίνωσα στον Κώστα, τελικά όλοι συμφωνήσαν λόγω της πρωτοτυπίας του ονόματος και της αγάπης μας στους Pink Floyd!
Πόσα άλμπουμ έχετε κυκλοφορήσει έως σήμερα Ποιες είναι οι διαφορές με το καινούργιου άλμπουμ σας Absence με το προηγούμενο ;
Νίκος: Έχουμε το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2016 και τώρα το Absence . Η ουσιώδης διαφορά των δυο δίσκων είναι ότι στο καινούργιο μας, το Absence βρήκαμε τον ήχο και την έκφραση που θέλαμε! Ο πρώτος δίσκος είχε πολλά είδη, hard rock , λίγο funk ,  blues…. Αυτό γιατί έχουμε πολλά ακούσματα και μεγάλη αγάπη για τη ροκ και προσπαθούσαμε να βρούμε την ταυτότητά μας !
Κώστας: Είχαμε πολλά στο μυαλό μας, αγαπάμε τα μπλουζ όπως και το classic και το 70s prog και θέλαμε να δούμε, με πιο είδος τελικά θα μπορούσαμε να εκφραστούμε! Η απάντηση ήρθε από το Τhe Girl with the red hair του πρώτου μας δίσκου ! Αυτό το τραγούδι μας έδειξε τον δρόμο! Αυτό το τραγούδι νιώθουμε πάντα στα live ως το ποιο οικείο από τα δικά μας και αυτό έχει αγκαλιάσει και ο κόσμος ! Έτσι στο δεύτερο δίσκο μας, ακούτε ένα ολοκληρωμένο έργο!

Ακούγοντας το Absence βρήκα πολλά στοιχεία από Pink Floyd (κυρίως) αλλά κι από άλλα progressive συγκροτήματα της δεκaετίας του ’70 (μελωδίες Barclay James Harvest κλπ).
Κώστας: Ναι! Ο ήχος μας είναι επηρεασμένος από Floyd και Barclay James Harvest και αυτό θέλαμε ! Η μουσική που μεγάλωσες , σίγουρα θα βγει στον ήχο σου! Σίγουρα!
Νίκος: Πάντα μας εντυπωσίαζαν τα concept album αλλά και οι πρωτοπόρες ιδέες! Δεν έχουμε κάποια πρωτοποριακή ιδέα εδώ, αλλά θέλαμε να εφαρμόσουμε κάποιες τεχνικές από το παρελθόν που ήταν όντως εντυπωσιακές όπως για παράδειγμα το φινάλε του Have a cigar που ενώνεται με το Wish you were here! Έτσι κι εμείς  στο Dead end χρησιμοποιήσαμε mellotron όσο πιο κοντά γίνονταν στον ήχο των  King Crimson, ή  στο ομώνυμο μας τραγούδι, θέλαμε να βγαίνει μια μελαγχολία όπως αυτή που αφήνουν οι Barclay James Harvest, ή στο solo του Rough Times ακολουθήσαμε μονοπάτια Floyd (είναι εμφανές αυτό νομίζω !!!!)
Γιατί το ονομάσατε Absence;
Νίκος: Ολόκληρος ο δίσκος αναφέρεται σε καταστάσεις που οδήγησαν στην απώλεια, την απουσία . Στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, σε έναν χωρισμό, στο να είσαι απών από την ίδια σου τη ζωή. Ή ο πόλεμος που έρχεται ξαφνικά και σου παίρνει οικογένεια , σπίτι … τα πάντα. Ο τίτλος βέβαια ήταν  το αποτέλεσμα των στίχων που προηγήθηκαν .
Κώστας:  Εγώ και ο Νίκος γράφαμε στίχους για αρκετό καιρό και ο ένας συμβουλεύονταν τον άλλον. Τελικά φάνηκε ότι είχαμε ένα κοινό θέμα χωρίς να το έχουμε συμφωνήσει από την αρχή! Το πρώτο τραγούδι που δημιουργήθηκε ήταν το  Personal demons που βασίζεται σε μια μάχη με τον εαυτό μου μερικά χρόνια πριν .
Νίκος: είναι πολλές οι καταστάσεις που έχουμε ζήσει από κοινού με τον Κώστα, έχουμε κοινή πορεία και μακροχρόνια φιλία. Έτσι οι στίχοι που γράφαμε και οι δυο ήταν από καταστάσεις που ζήσαμε ή που μας σόκαραν όπως των μεταναστών και του Aylan Kurdi. Στην προσπάθεια αυτή  συμμετείχαν και τα υπόλοιπα μελή του γκρουπ και όταν  ο Αλέξανδρος (Σωτηριανός) έφερε ένα demo με το τραγούδι του Absence , ταίριαξε με τα υπόλοιπα στιχουργικά και μουσικά!

Tα εξώφυλλα και των 2 δίσκων σας είναι πολύ ενδιαφέροντα από πλευρά εικαστικής.
Κώστας:  Ένας δίσκος είναι μισός όταν δεν έχει ωραίο εξώφυλλο. Εγώ πάντα σαν  συλλέκτης βινυλίων δίνω μεγάλη βάση (σίγουρα κι εσύ Αλέξανδρε)!  Στον πρώτο δίσκο κινηθήκαμε με ασφάλεια και πιο classic, είχαμε το σήμα μας και τους συμμετέχοντες.  Το εξώφυλλο αυτό το επιμελήθηκε ο φίλος και πρώην μέλος του γκρουπ Αλέκος Καπακλής ο όποιος είχε αναλάβει και ολόκληρο το artwork( συναυλιακές αφίσες κλπ .)
Νίκος: Για το δεύτερο εξώφυλλο συνεργάσθηκε μια ολόκληρη ομάδα πραγματικά !! Ενώ είχαμε βρει τον ήχο μας, θέλαμε ένα εξώφυλλο που θα θυμίζει Storm Thorgerson ! Ψάχναμε ένα δωμάτιο ταπεινό που να θυμίζει απομόνωση , να ζει εκεί κάποιος αποκομμένος από τον έξω κόσμο  …. Η ιδέα ήρθε από τον πίνακα του Van Gogh: Bedroom In Arles που είδαμε τρισδιάστατο στην έκθεση στο Μέγαρο μουσικής όταν πήγαμε με τον Κώστα.  Τελικά αυτό το βρήκαμε όταν πήγα σε μια θεατρική παράσταση ( τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός) εδώ στην Κέρκυρα!
Van Gogh: Bedroom in Arles

Το σκηνικό ήταν αυτό που ψάχναμε και η θεατρική ομάδα, μας το παραχώρησε με χαρά για την φωτογράφηση !(Ναι , το σκηνικό στο εξώφυλλο είναι πραγματικών διαστάσεων!!!) Σε τούτο το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κα Νότα Δαρμανή σκηνοθέτη της θεατρικής παράστασης, τον Άκη Χειρδάρη ο οποίος είναι ο σκηνογράφος, τον Σπυρο Ατσαλή για την φωτογράφηση και τέλος τον φίλο μου και στενό μας συνεργάτη ΑνδρέαΤρύφωνα για όλη την βοήθεια του και τις καίριες συμβουλές του .
Όμως κάτι έλειπε! Έλειπαν οι συμβολισμοί , η μίξη πραγματικού και φανταστικού ! Το εξώφυλλο το τελειοποίησε ο Μάνθος Στεργίου (https://www.mansterdesign.com/). Όταν του στείλαμε τις φωτογραφίες και του εξηγήσαμε τι θέλαμε να κάνουμε , το πραγματοποίησε στο 100%!
Κώστας: Έτσι καταλήξαμε στο αποτέλεσμα που βλέπετε ! Η απώλεια απρόσωπη να χορεύει μέσα σε ένα δωμάτιο , που ο πρωταγωνιστής έχει απομονωθεί … Προσπαθώντας να ξεπεράσει τους δαίμονες  του, να βρει τον εαυτό του ….
Κατάγεστε από την Κέρκυρα, ένα νησί μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πως είναι τα rock clubs εκεί . Ποιοι είναι οι χώροι για live .
Κωστας:Υπάρχουν ροκ μπαρ και καφετερίες κυρίως. Ακόμα σε πολλά από αυτά διοργανώνονται live κυρίως με unplugged χαρακτήρα. Το θετικό είναι ότι υπάρχει το 7 Τεχνών Τόπος! Ένας χώρος ο οποίος κατασκευάστηκε εξ αρχής για μεγάλα  live ! Φιλοξενεί κάθε χρόνο καλλιτέχνες από την Ελληνική σκηνή, τοπικά συγκροτήματα αλλά και διεθνούς φήμης ονόματα όπως Uli Roth , Joe Lynn Turner κ.α.
Νίκος: Ακόμα λόγω του πολυάσχολου καλοκαιριού δεν λείπουν τα festival όπως το Seven festival και το Agiot! Ειδικά το πρώτο, ξεκινάει τα live τον Ιούνιο και τα ολοκληρώνει τον Αύγουστο!!!
Και τα δύο άλμπουμ σας τα ηχογραφήσατε σε studio στην Κέρκυρα. Σε τι επίπεδο βρίσκεται ένα studio ηχοληψίας μακριά από Αθήνα/Θεσσαλονίκη.
Κώστας: Και τα δυο μας άλμπουμ ηχογραφήθηκαν αποκλειστικά στην Κέρκυρα, στο Tube Studio! Το επίπεδο είναι υψηλό επειδή οι ιδιοκτήτες του, είναι άνθρωποι επαγγελματίες και γνώστες της τεχνολογίας! Εμείς αυτό το στούντιο το έχουμε δεύτερο σπίτι μας στην ουσία επειδή κάνουμε πρόβες, ηχογραφήσεις και μίξεις εκεί. Μάλιστα κάναμε και τις δυο παραγωγές μας εκεί και σε αυτό βοήθησε πολύ  ο Μένης Ευαγγελόπουλος ο οποίος είναι συμπαραγωγός του Absence και ένας από του δυο ιδιοκτήτες του στούντιο ! Ακόμα είναι ηχολήπτης μας και στα live όπου παίζουμε!
Κώστας Σουρέεφ

Στις 27 Οκτωβρίου θα παίξετε στο Kύτταρο με τους Stormbringer. Το set σας θα είναι ένα αφιέρωμα στους Pink Floyd. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε αυτό το βράδυ; 
Νίκος: Στο Κύτταρο θα έχουμε την τιμή και την χαρά να εμφανιστούμε δύο φορές έως το τέλος του χρόνου. Η πρώτη όπως σωστά αναφέρεις είναι μαζί με τους Stormbringer μια μπάντα tribute στους Deep Purple  στις 27/10/2018. Σε αυτό το live έχουμε διαλέξει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Pink Floyd  οπως τα  Wish you were here, Time, Comfortably numb κ.α,  στο τέλος του σετ λιστ έχουμε προσθέσει και δυο από τα δικά μας τραγούδια, από το πρώτο μας αλμπουμ το ‘’The girl with the red hair’’ και από το δεύτερο το ‘’ Personal Demons’’.
Η δεύτερη εμφάνιση μας στο ιστορικό Κυτταρο θα γίνει στις 16/12/2018 όπου στο πρώτο μέρος θα κάνουμε την επίσημη παρουσίαση του Absence και στο 2ο μέρος θα παίξουμε αγαπημένα μας τραγούδια που έχουν επηρεάσει την πορεία μας έως σήμερα.
Εδώ θέλω να κάνω μια αναφορά σε έναν άνθρωπο κλειδί για τα λαιβ μας στο Κύτταρο τον Σίμο Παυλίδη ο οποίος πίστεψε σε εμάς από την πρώτη στιγμή και μας βοήθησε ώστε να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτά τα events. Για μένα προσωπικά ήταν άλλωστε όνειρο ζωής να παίξω σε αυτό το stage και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. 

Το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ των Black Strat
 Υπάρχουν στην Κέρκυρα άλλα rock συγκροτήματα. Ακόμα εκτός Κέρκυρας που δίνεται συναυλίες;
Κώστας: Στην Κέρκυρα υπάρχουν πολλά σχήματα και πολύ δραστήρια ! Τα είδη διαφέρουν από disco, swing jazz έως και progressive metal! Ειδικά για το prog metal υπάρχουν οι Sedate Illusion, με τους οποίους είμαστε φίλοι , είναι εκπληκτικοί μουσικοί και έχουν πολύ αξιόλογη δισκογραφία!
Εκτός από την Κέρκυρα, παίζουμε κάθε χρόνο στους Παξούς, στην Πάργα, ενώ έχουμε παίξει στην Πρέβεζα και την Κεφαλονιά  και γενικά στην ΒΔ Ελλάδα! Ένα μεγάλο βήμα για εμάς είναι οι εμφανίσεις στην Αθήνα, όπως είπε και ο Νίκος αναμένουμε τα Live στο Κύτταρο με μεγάλη χαρά !!!

14/10/18



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου