BIRTH CONTROL ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ KRAUTROCK!

Στο σημερινό Ποιος Θυμάται, θα…θυμηθούμε το γερμανικό συγκρότημα των Birth Control και θα ταξιδέψουμε στο αμφιλεγόμενο Krautock!
Ξεκινώντας με κάποια ιστορικά/βιογραφικά στοιχεία των Birth Control, βρίσκουμε το συγκρότημα να σχηματίζεται το 1966 στο Βερολίνο από μέλη δύο άλλων γνωστών συγκροτημάτων της περιοχής, τους Earls και τους Gents. Το αρχικό σχήμα άλλαξε πολλές φορές με μόνους εναπομείναντες τους Bernd Noske (ντραμς/φωνή) και Bruno Frenzel (κιθάρα). Από τη σύνθεσή τους πέρασαν πάρα πολλοί μουσικοί και δεν έχει άξια να γίνει αναφορά ονομαστική αναφορά. Οι Birth Control κατάφεραν μέσα από άλμπουμ τους όπως το πρώτο ομώνυμο του 1970, το Hoodoo Man (1972), Two Eggs – Two Concerts αλλά και Plastic People (1975) να δημιουργήσουν μια δική τους μουσική σχολή. Στα πρώτα άλμπουμ οι επιρροές τους από την ήταν ιδιαίτερα εμφανείς και με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους Operation (1971), το συγκρότημα έκανε μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία. Στο άλμπουμ Rebirth (1973) βρίσκουμε το συγκρότημα να έχει προσθέσει περισσότερα hard rock στοιχεία στον ήχο του, ενώ στη νεότερη γενιά έγιναν γνωστοί από τους συμπατριώτες τους Gamma Ray οι οποίοι πήραν το όνομά τους από το ομότιτλο τραγούδι τους. 

Στην Ελλάδα, οι Birth Cotrol ήταν πολύ δημοφιλείς στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70, όπως και πολλά άλλα συγκροτήματα του λεγόμενου krautrock. Οι πλούσιες ενορχηστρώσεις, σε συνδυασμό με το δέσιμο πολλών μουσικών στυλ όπως jazz, progressive, avant garde, minimalism,electronic,funk, κλασικής μουσικής κ.α είχαν δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομά τους. Οι δίσκοι τους δεν είχαν κυκλοφορήσει σε ελληνική εκτύπωση αλλά ερχόντουσαν σε μεγάλες ποσότητες εισαγωγής όπου τους πουλούσαν συγκεκριμένα καταστήματα που διέθεταν εισαγωγής δίσκους!
Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1984, επανασχηματίστηκε το 1993 κι έκτοτε δραστηριοποιείται κάνοντας συναυλίες έχοντας αναγγείλει πολλές συναυλίες για το 2019.
Τελευταίο άλμπουμ τους είναι το Here and Now (2016).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Operation (1971)
Hoodoo Man (1972)
 Live (1974)
 Plastic People (1975)
Με την ευκαιρία της μικρής παρουσίασης των Birth Control, παρουσιάζω μια μικρή ταυτότητα του kraut rock, του αυθεντικού μουσικού είδους πουν αναπτύχτηκε από γερμανικά συγκροτήματα από τα τέλη της δεκαετίας του 60 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 70. Ονόματα όπως Guru Guru, Can, Kratftwerk, Amon Dull, Neu!, Faust, Tangerine Dream, Eloy που κινήθηκαν μέσα στα όρια του progressive που αναπτυσσόταν στην Μ.Βρετανία εκείνη την εποχή, αλλά με πολλά στοιχεία όπως διαβάσατε και πιο πάνω από δύσκολα είδη μουσικής, που άγγιζαν τον πειραματισμό.
Εκείνο που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι ότι τα γερμανικά συγκροτήματα αυτής της σχολής ΔΕΝ αντέγραψαν τα αγγλικά, που θα ήταν η εύκολη λύση, αλλά «ψάχτηκαν» για ένα δικό τους ήχο και το πέτυχαν.

Ο όρος kraut rock γεννήθηκε από τους βρετανούς μουσικούς δημοσιογράφους για να διακωμωδήσουν το μουσικό κίνημα που είχε εμφανιστεί στη Γερμανία. Ο άγγλος ραδιοφωνικός παραγωγός John  Peel θεωρείται ο νονός του kraut tock (σε μια ελεύθερη μετάφραση λάχανο rock) ενώ για να περιγράψουν τα γερμανικά συγκροτήματα χρησιμοποίησαν και τον όρο "Teutonic rock". Η αλήθεια είναι ότι ήταν αδύνατον να γίνουν αποδεκτοί από το αγγλικό κοινό αλλά και μουσικούς δημοσιογράφους, αφού η προφορά τους στα αγγλικά (σ.σ. τα περισσότερα συγκροτήματα τραγουδούσαν αγγλικά) ήταν χαμηλού επιπέδου. Αλλά το kraut rock εκτός από τη Γερμανία, γνώρισε επιτυχία στην κεντρική Ευρώπη και στην Ελλάδα και ειδικά συγκροτήματα όπως οι Eloy, οι Can και οι Birth Control που διαβάσατε ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα πιο πάνω. Μελλοντικά η στήλη θα ασχοληθεί με συγκροτήματα του Kraut rock.
30/10/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου