ALICE COOPER – ELECTED (1972)

Το τραγούδι των Alice Cooper, Elected κυκλοφόρησε το 1972 κι ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος (No 26 Αμερική, Νο 4 Μ.Βρετανία). Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Billion Dollar Babies(1973) και είναι σύνθεση όλων των μελών του συγκροτήματος.

Το riff του βασίζεται σε ένα παλαιότερο τραγούδι του συγκροτήματος, με τίτλο Reflected από το πρώτο άλμπουμ τους Pretties For You(1969) το οποίο, τραγούδι κι άλμπουμ δεν είχαν γνωρίσει καμία επιτυχία. Τότε το Reflected είχε κυκλοφορήσει σε single (σ.σ. ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε το συγκρότημα) χωρίς καμία επιτυχία και μάλιστα πολύ αργότερα ο Alice Cooper είχε δηλώσει ότι η μουσική του ήταν σε ψυχεδελικό ύφος κι οι στίχοι ποτέ δεν κατάλαβε γιατί μιλούσαν!!!! Επειδή η μελωδία και το riff ήταν καλά, αποφάσισαν να αλλάξουν τους στίχους και να κάνουν πιο πλούσια τη σύνθεση. Οι στίχοι τους μιλούν για τους πολιτικούς και τα ψέματα που λένε πριν βγουν. Η επιτυχία του κομματιού συνδυάστηκε με τις αμερικάνικες εκλογές του 1972 όπου ο υποψήφιος των ρεμπουπλικανών Richard Nixon κέρδισε το δημοκρατικό αντίπαλο του George McGovern. Ο Nixon ήταν ο εύκολος στόχος μια που δεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθής, ενώ ο Alice Cooper προέτρεπε τους fans του να τον ψηφίσουν για Πρόεδρο(σ.σ. τον Alice Cooper!) Η όλη προσπάθεια πήρε μεγάλη δημοσιότητα και η  βασίστηκε στη σάτιρα των εκλογών αλλά και των πολιτικών που στο τέλος βοήθησε τους Alice Cooper.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο Morgan Studios του Λονδίνου κι ήταν η εποχή που ο Alice Cooper έκανε πολύ παρέα με τους Marc Bolan, Harry Nilsson και Ringo Starr. Όταν λέμε παρέα, εννοούμε ότι πήγαιναν στις pub κι άδειαζαν τα βαρέλια με τις μπύρες! Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τρεις είχαν πάρει μέλος στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ Billion Dollar Babies, αλλά δεν θυμούνται σε ποιο κομμάτι έπαιξαν
Ο Alice Cooper δίνει τα εύσημα στον παραγωγό  Bob Erzin που τον αποκαλεί 6ο μέλος του συγκροτήματος. “Ο Bob ξέρει τι χρειάζεται ένα τραγούδι για να παιχτεί στο ραδιόφωνο, κι όταν προσέθεσε τα ορχηστρικά μέρη προς το τέλος του τραγουδιού , το τραγούδι πήρε μια πιο θεατρική μορφή και έγινε καλύτερο» λέει ο Alice Cooper.
TRIVIA
Την εποχή που το single κυκλοφόρησε στην Αμερική, ο Alice Cooper έτυχε να βρίσκεται στα γραφεία της Warner όπου τυχαία συνάντησε τον John Lennon, ο οποίος μόλις τον είδε του έδωσε συγχαρητήρια για το κομμάτι. Ο Lennon προχώρησε λίγο και γυρνώντας είπε στον Alice Cooper «βέβαια ο Paul McCartney θα το έκανε καλύτερο», «βεβαίως και θα το έκανε" απάντησε ο Cooper μέσα σε μια ατμόσφαιρα μάλλον πικρόχολη για τον Paul McCartney. Όμως εκείνο που εξακολουθεί να λέει ο Alice Cooper είναι «ότι το τραγούδι μου άρεσε στον John Lennon κι αυτό είναι ότι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί». 

 ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
•    Το “Elected’ έχει διασκευαστεί δύο φορές και οι δύο από μεγάλα ονόματα. Η πρώτη ήταν το  1992 όπου κυκλοφόρησε σε single αλλά και σε video από τον Mr.Bean με τη συνοδεία του Bruce Dickinson με τα έσοδα  να προσφέρονται  για φιλανθρωπικό σκοπό. Η συγκεκριμένη διασκευή είχε κυκλοφορήσει λίγο πριν τις βρετανικές εκλογές του 1992 κι είχε φθάσει έως το Νο 9 του βρετανικού chart  


•    Το 1987 οι Def Leppard το  ηχογράφησαν σε live εκτέλεση, βάζοντας το σαν b-side στα τραγούδια τους “Heaven” και “Stand up”.

22/10/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου