Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ZIGGY STARDUST ΤΟΥ DAVID BOWIE

Ο πρόσφατος θάνατος του άγνωστου στην Ευρώπη χορογράφου και μίμου Lindsay Kemp σε ηλικία 80 ετών, στάθηκε αφορμή για να θυμηθούμε ένα από τα καλύτερα και πιο γνωστά εξώφυλλα του David Bowie, το The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Κι αν αναρωτιέστε ποια είναι η σχέση του Bowie με τον Kemp, να σας πούμε ότι ο τελευταίος ενέπνευσε τον Άγγλο τραγουδοποιό κι ερμηνευτή τόσο στις εμφανίσεις του (μακιγιάζ, ρούχα), όσο και στη δημιουργία του χαρακτήρα Ziggy Stardust. Ο Bowie είχε παρακολουθήσει την παράστασή του Clowns, γνωρίστηκαν κι έκτοτε έγινε ο μέντοράς του!
Tο εξώφυλλο του Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (No 5 Μ.Βρετανία, Νο 21 Αμερική) συνήθως αποκαλείται σκέτο Ziggy Stardust είναι το πέμπτο άλμπουμ στη δισκογραφία του Bowie και η φωτογράφιση του εξώφυλλου έγινε από τον Mick Rock έξω από το σκοτσέζικο τάγμα των γουναράδων (σ.σ π.χ. όπως λέμε εμείς μαυροσκούφηδες) "K. West" που τότε βρισκόταν στο Νο 23 της Heddon Street στο Λονδίνο. Ο κόσμος νόμιζε ότι το K West ήταν κάποιο είδος κώδικα (σ.σ, πούσαι Dan Brown) αλλά καμία σχέση!  Το κτήριο πίσω ακριβώς που εικονίζεται, τότε ήταν ταχυδρομείο, σήμερα έχει γίνει bar και ονομάζεται "The Living Room, W1". Εκεί, το 1912 είχε ανοίξει το πρώτο nightclub του Λονδίνου με το όνομα The Cave of the Golden Calf. Ο κλασικός αγγλικός κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος που εικονίζεται στο οπισθόφυλλο, αποσύρθηκε λίγα χρόνια μετά τη φωτογράφιση, αλλά επανήλθε. Ο ίδιος ο Bowie σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι η εμφάνισή του ήθελε να φέρνει στο χαρακτήρα του Malcolm McDowell όπως εμφανίστηκε στη θρυλική ταινία Κουρδιστό Πορτοκάλι.
Το οπισθόφυλλο
Σήμερα το Νο23 της Heedon Street είναι ένα από τα πλέον διάσημα σημεία που φωτογραφίζονται οι fans, μετά την Abbey Road των Beatles. Εξ΄άλλου όσο κι αν φαίνεται απίστευτε, στο Λονδίνο υπάρχου ελάχιστα μέρη που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εξώφυλλα δίσκων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ     16/9/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου