SAMMY HAGAR - I CAN'T DRIVE 55 ΜΕ ΜΑΥΡΗ FERRARI

Από τα γνωστότερα τραγούδια του Αμερικάνου τραγουδιστή Sammy Hagar, γνωστός και ως ‘’The Red Rocker’’, το ‘’I Can’t Drive 55’’ συμπεριελήφθη στον όγδοο προσωπικό του δίσκο VOA (Voice of America), κυκλοφορίας 1984, ο οποίος έγινε πλατινένιος και ήταν ο τελευταίος πριν την ένταξή του στους Van Halen (1985-1996).

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.

Οι στίχοι παραπέμπουν στον νόμο για το τότε εθνικό όριο μεγίστης ταχύτητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε καθοριστεί στα 55 μίλια/ώρα (89 χλμ/ώρα) για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους.
Ο Hagar περιέγραψε σε συνέντευξή του το 1994 την ιστορία του τραγουδιού:
‘’Οδηγούσα ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, το οποίο δεν θα ξεπερνούσε τα 55 μίλια/ώρα.
Είχα επιστρέψει μετά από ένα σαφάρι που διήρκεσε τρεις μήνες στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής. Εξαιρετική περίπτωση για διακοπές μετά την κυκλοφορία του δίσκου ‘’Three Lock Box’’
(σσ. Το 1982, ο έβδομος προσωπικός δίσκος). Ταξίδευα επί 24 ώρες, έφθασα στην Νέα Υόρκη, άλλαξα πτήση για το Όλμπανυ ( σσ. Η πρωτεύουσα της πολιτείας Νέα Υόρκη). Ενοικίασα ένα όχημα με τελικό προορισμό το Lake Placid, όπου διέμενε ο πρωτότοκος υιός μου, Aaron, δυόμισι ώρες απόσταση από το Όλμπανυ. Οδηγούσα στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταλαιπωρημένος από το μεγάλο ταξίδι. Ο αστυνομικός με σταμάτησε για ταχύτητα 62 μιλίων (100 χλμ.) σε δρόμο τεσσάρων λωρίδων δίχως να υπάρχει άλλο όχημα σε θέα. Έλαβα κλήση για οδήγηση με 62 μίλια.
Ο αστυνομικός μού είπε, ‘’Εμείς δίνουμε κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή για οδήγηση άνω των 60 μιλίων/ώρα.’’. Με την σειρά μου απάντησα, ‘’Δεν μπορώ να οδηγήσω με 55 μίλια/ώρα.’’
Πήρα στυλό και χαρτί και ορκίζομαι ότι όσο εκείνος έγραφε την κλήση, εγώ έγραφα τους στίχους.
Έφθασα στο σπίτι όπου υπήρχε έτοιμη μία κιθάρα. Και συνέθεσα το τραγούδι εκεί, μετά από την ταλαιπωρία που υπέστην.’’

Το ‘’I Can’t Drive 55’’ κυκλοφόρησε σε single (No. 26 Billboard, No. 9 στον κατάλογο Mainstream Rock) και παρέμεινε σταθερά στη λίστα τραγουδιών στις συναυλίες, τόσο τις προσωπικές όσο και
σ’ εκείνες των Van Halen.
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Το βίντεο τραβήχτηκε στην πόλη Santa Clarita της California. O Hagar, που οδηγεί τη δική του μαύρη Ferrari σε πίστα, καταλήγει στην φυλακή, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας του, για κυκλοφοριακές παραβάσεις. Στον ρόλο του δικαστή ο γνωστός John Kalodner , ενώ εμφανίζεται και ο μηχανικός τού Hagar, Claudio Zampolli, ο οποίος οδηγεί την Ferrari στα πλάνα του δρόμου.
Ο Hagar έχει δηλώσει ότι κατά την διάρκεια της βιντεοσκόπησης, έκαψε τον συμπλέκτη του οχήματος.
Τα μέλη του συγκροτήματος του είναι οι τεχνικοί.

TRIVIA:
•    Έχει χρησιμοποιηθεί - και συνήθως χρησιμοποιείται - σε τηλεοπτικά προγράμματα και διαφημίσεις που σχετίζονται με αγώνες αυτοκινήτων.
•    Έχει χρησιμοποιηθεί σε κινηματογραφικές ταινίες ( Back to the Future Part II &  Moving Violations) και σε video games(  Guitar Hero On Tour: Decades, Guitar Hero Live, Forza Motorsport 4, NBA 2K18).
•    Το εθνικό όριο μέγιστης ταχύτητας ανέβηκε στα 65 μίλια/ώρα (105 χλμ/ώρα), μετά από αδειοδότηση του Κογκρέσου, το 1987.
20/9/18
ΓΙΑΝΝΗΣ 602


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου