ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΟ ROCK ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ!

Την ιδέα για τη σημερινή επικοινωνία μας , μου την έδωσε η sold out της  Classic Rock 2 συναυλίας στο Ηρώδειο, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και η προσθήκη ακόμα μιας ημέρας για την Παρασκευή 21η Σεπτεμβρίου.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ηρώδειο φιλοξενεί  ορχήστρα με καλεσμένους μεγάλα ονόματα του κλασικού rock, φέτος τον κιθαρίστα και τραγουδιστή των Barclay James Harvest, John Lees, όπου διασκευάζουν επιτυχίες του classic rock. Tο Σεπτέμβριο του 2017, έγιναν δύο sold out συναυλίες στο Ηρώδειο όπου τις παρακολούθησαν συνολικά 9.000 θεατές με κύριο πρωταγωνιστή τον Steve Harley των Cockney Rebel.  Διάβασε εδώ την κριτική της συναυλίας του 2017.
Τι συνέβη ξαφνικά και το ελληνικό κοινό αγάπησε τις μεγάλες ορχήστρες που διασκευάζουν rock; Μήπως  το όλο «σκηνικό» είναι τόσο καλό που τραβάει τον κόσμο ή είναι κάτι καινούργιο, που δεν το ζήσαμε όταν έπρεπε και στην Μ.Βρετανίας έκανε θραύση; Η απάντηση είναι και τα δύο μαζί.

Γιατί η επιτυχία δίσκων τύπου London Symphony Orchestra plays songs of Bruce Springsteen, Europe, Led Zeppelin, Kinks  κ.α πάει το χρόνο πίσω, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 (δηλαδή πριν 30 χρόνια!!!) όταν οι δίσκοι, κυρίως της London Symphony Orchestra αλλά κι άλλων ορχηστρών, έκαναν θραύση στα βρετανικά charts, διασκευάζοντας μεγάλες rock επιτυχίες. Τότε, εκείνοι οι δίσκοι είχαν κυκλοφορήσει και στη χώρα μας με πολύ μικρή ανταπόκριση. Στο εξωτερικό το project της ορχήστρας, ξεπεράστηκε και προσαρμόστηκε σε νέα δεδομένα.

Το 1981 ο Άγγλος συνθέτης και διευτυντής ορχήστρας Louis Clarke παρουσίασε μια σειρά πολύ πετυχημένων δίσκων με τίτλο Hooked on Classics όπου με τη συνοδεία της Royal Philharmonic Orchestra (RPO) διασκέυαζε κλασικά θέματα. Οι ορχήστρες κυκλοφόρησαν δίσκους αφιερώματα σε μεγάλα συγκροτήματα, όπως Jethro Tull, Pink Floyd, Rolling Stones και Genesis. Και μάλιστα το προχώρησαν, αφού προσκάλεσαν μουσικούς των συγκροτημάτων να παίξουν μαζί τους, τον Mick Jagger να τραγουδά το Angie, τον Steve Hackett να παίζει κιθάρα αλλά και τον Ian Anderson μαζί με τον Martin Barre να συμμετέχουν στο καλύτερο άλμπουμ διασκευής από ορχήστρα σε συγκρότημα, το The London Symphony Orchestra plays Jethro Tull. Και αυτή η κίνηση πέρασε  απαρατήρητη στη χώρα μας, ώσπου φτάσαμε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ώσπου έγινε η μεγάλη έκρηξη των tributes.

 Τα ελληνικά καταστήματα δίσκων (σ.σ. τότε υπήρχαν καταστήματα) γέμισαν από  αμφιβόλου ποιότητας tributes και οι δισκοθήκες μας το ίδιο! Και ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι  για 2 βραδιές το Ηρώδειο γέμισε από  μεσήλικες, κυρίως rockers, που ήθελαν να ξανακούσουν τα αγαπημένα τραγούδια τους, που άκουγαν στα πάρτι, στις εκδρομές και τους συντρόφευαν στις νεανικές δραστηριότητες τους, έστω κι από ορχήστρα.  9.000 εισιτήρια σε 2 ημέρες δεν είναι λίγα.Αλλά και η επιλογή του χώρου, του Ηρώδειο έχει συμβάλλει στην όλη επιτυχία, αφού σαν χώρος και ακουστική, συμβάλλει στην επιλογή του κόσμου. Όπως καταλαβαίνετε οι δύο λέξεις Classic Rock έχουν τεράστια βαρύτητα στην ελληνική κοινωνία και επιδρούν ελκυστικά στο κοινό που τις εμπιστεύεται. Και οι παρουσίες του Steve Harley πέρυσι και του John Lees φέτος κάνουν το πακέτο ακόμα πιο δυνατό.
Εύχομαι όσοι πάτε να περάσετε καλά! 

Σας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει πριν ένα περίπου χρόνο σχετικά με το τι είναι σήμερα τα παλαιά καταστήματα δίσκων!

6/9/18 /


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. The London Symphony Orchestra plays Jethro Tull, με διευθυντή ορχήστρας τον David Palmer! Τον γνωστό David Palmer, ανεπίσημο στην αρχή, επίσημο στη συνέχεια 6ο μέλος των Jethro Tull. Σύμπραξη γιγάντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή