BLUE OYSTER CULT – ON YOUR FEET OR ON YOUR KNEES (1975)

Η λέξη "μύθος" για το live άλμπουμ των Blue Oyster Cult, On Your Feet or on Your Knees είναι λίγη. Δεν υπάρχει 60άρης σε αυτή τη χώρα που να μην εκστασιάζεται όταν βλέπει το εξώφυλλό με το γοτθικό ναό και τη λιμουζίνα, όταν ακούει τον τίτλο του άλμπουμ κι όταν ακούει την εκτέλεση του “Born to be Wild”.

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
 

Κατά τη φτωχή άποψη του γράφοντος, ακόμα καλύτερο είναι το τρίτο live τους, το Extraterrestrial Live (1982) σε ένα σύνολο 5 συνολικών live, αλλά σήμερα παρουσιάζουμε το On Your Feet or on Your Knees που κυκλοφόρησε το 1975 και αποτελεί μια live μαρτυρία των τριών πρώτων άλμπουμ τους με 2 διασκευές: To "I Ain't Got You" σύνθεση του Calvin Carter, που μάλλον το «χάνουν» και σε αυτό φταίει η μεγάλη διάρκεια του, παρ’ όλη την καλή προσπάθεια των σόλων από τους δύο κιθαρίστες, Buck Dharma και Eric Bloom. Η εκτέλεση των Yardbirds του 1964 με τον Eric Clapton στην κιθάρα είναι πολύ καλύτερη. Η δεύτερη διασκευή είναι το θεοκλάσικο “Born to be Wild” των Steppenwolf, η κλασική σύνθεση του Mars Bonfired που οι Blue Oyster Cult το κάνουν δικό τους. Το αμερικάνικο συγκρότημα ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να περιλαμβάνει το “Born to be Wild” στο set list των συναυλιών τους! Θες η υποβλητική εισαγωγή με την αναγγελία, θες η live ορμή τους, θες όλα μαζί, το “Born to be Wild” αποτελεί τραγούδι σταθμό των ροκάδων (σ.σ. ποτέ δεν μου άρεσε αυτή ηλέξη) στη χώρα μας.
Η φωτογραφία στο άνοιγμα του διπλού εξώφυλλου.
Έχοντας ήδη τρία άλμπουμ στην αγορά και ένα όνομα που πέραν του ήχου του, περιβαλλόταν από μυστήριο (σ.σ. μιλάμε για την αρχή της δεκαετίας του 70), οι Blue Oyster Cult ηχογραφούν την αμερικάνικη περιοδεία και επιλέγουν συνολικά 12 τραγούδια, σε ένα πολύ ελκυστικό και υποβλητικό εξώφυλλο.Η Λατρεία του Γαλάζιου Στρειδιού, με σήμα το αρχαιοελληνικό έμβλημα του χάους, ένας γοτθικός ναός και μια μαύρη λιμουζίνα. Εξαιρετικό εξώφυλλο, σχεδιασμένο από τον Gerald Huerta.Προσέξτε τα πυκνά σύννεφα στον ουρανό πόσο δένουν με το γοτθικό ναό.

Και πάμε στο περιεχόμενο που είναι και η ουσία του άλμπουμ. Το "Subhuman" που ανοίγει το άλμπουμ δεν είναι ότι πιο δυνατό μπορεί να περιμένει κανείς για εισαγωγικό κομμάτι, όπως και τα "Harvester of Eyes" και"Hot Rails to Hell" που ακολουθούν. Το άλμπουμ ζωντανεύει με το “The Red and the Black” και το σόλο του Dharma και τα "Then Came The Last Days of May" και ειδικά με το Cities on Flame With Rock-And-Roll" που πάντα απορούσα γιατί δεν πήρε τη δημοσιότητα που του άξιζε. Και φτάνουμε στα τρία τελευταία τραγούδια του δίσκου, που τον απογειώνουν με ειδική μνεία για το “Born to be Wild” που το κάνουν δικό τους. Το  On Your Feet or on Your Knees, δικαιολογεί τον τίτλο σαν ένα από τα Καλύτερα Live Άλμπουμ όλων των Εποχών, γιατί πέραν της καταγραφής της πρώτης δισκογραφικής περιόδου τους, μεταφέρει την ατμόσφαιρα του live. Και τελικά αυτό είναι το πιο δύσκολο. 
Το οπισθόφυλλο της έκδοσης του cd.
 ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησαν το τέταρτο studio άλμπουμ τους με τίτλο Agents of Fortune(1976) και γνώρισαν επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Ο γράφων από αυτό το άλμπουμ τους έμαθε.
TRIVIA

  • Οι στίχοι στο “Born to be Wild” είναι ελαφρά αλλαγμένοι.
  • Το άλμπουμ έφθασε έως το Νο22 του αμερικάνικου chart και είναι η υψηλότερη θέση που πάτησε το συγκρότημα. Αμέσως μετά έρχεται το Fire of Unknown Origin (1981)  στο νούμερο 24!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ   
30/9/18/
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου