UFO-STRANGERS IN THE NIGHT (1979).ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ!!!

To Strangers in the Night δεν είναι απλά ένα καλό live άλμπουμ. Είναι ένα από τα καλύτερα live άλμπουμ όλων των εποχών που αναδεικνύει όχι μόνο την ταλεντάρα του Γερμανού κιθαρίστα Michael Schenker αλλά και ολόκληρο το συγκρότημα. Και τονίζω τις τρεις τελευταίες λέξεις, γιατί συνηθίζουμε να εκθειάζουμε μόνο τον Michael Schenker αφήνοντας στη σκιά τους υπόλοιπους.
Οι UFO, έχοντας ήδη μια πλούσια και ποιοτική δισκογραφία την πλάτη τους (με 7 studio άλμπουμ και 1 live-αυτό του 1971), και με τις εντυπώσεις που είχε αφήσει το τελευταίο άλμπουμ τους Obsession σχεδόν άριστες,  η δισκογραφική εταιρεία τους Chrysalis συμφώνησε στην ηχογράφηση 6 συναυλιών στις πόλεις Chicago, Kenosha, Youngtown, Cleveland, Columbus και Louisville κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έκαναν στην Αμερική το φθινόπωρο του 1978. Όλοι, και κυρίως ο Pete Way μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το κοινό του Chicago που σε εκείνη τη συναυλία ήταν 15.000! Οι χώροι  που έπαιξαν στις υπόλοιπες πόλεις ήταν των 5.000 έως 8.000 θεατών με μικρότερο αυτόν στο Youngtown που έφθανε τις 3.000.  Την παραγωγή ανέλαβε ο Αμερικάνος Ron Nevison με βοηθό μηχανικό ήχου τον Mike Clink που 8 χρόνια αργότερα θα γινόταν παραγωγός σε ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών, του Appetite for Destruction. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι κυκλοφορίες διπλών live άλμπουμ, «ντύνουν» με κύρος τα συγκροτήματα. Τα πετυχημένα παραδείγματα των Kiss με τα Alive I και II, ο Peter Frampton, οι Lynyrd Skynyrd, οι Led Zeppelin, οι Blue Oyster Cult, οι Thin Lizzy, οι Aerosmith, οι Deep Purple και τόσοι άλλοι έχουν προσθέσει στη δισκογραφία τους ένα κόσμημα live άλμπουμ. Με το Strangers in the Night (Νο 7 Μ. Βρετανία, Νο 42 Αμερική) ήλθε κι η σειρά των UFO!    
Έχοντας μια πλειάδα καλών τραγουδιών, το Strangers in the Night δεν μπορούσε να είναι παρά ένα live rock party, αρχής γενομένης με το «Natural Thing» που ανοίγει μάγκικα το άλμπουμ. Το “Out in the Streets” από τα λίγα κομμάτια τους που τα πλήκτρα του Paul Raymond ισορροπούν με την κιθάρα του Michael Schenker, το αποθεωτικό Lights Out και τα Doctor, Doctor, Rock Bottom, Let It Roll, Shoot Shoot, Love To Love, Too Hot To Handle κ.α. ενώ τα Mother Mary και This Kid’s  δεν προέρχονται από live ηχογράφηση αλλά από το studio και ο Ron Nevison τα έντυσε με ζωντανή ατμόσφαιρα και χειροκροτήματα.
TRIVIA
  • Μετά τη συναυλία στο Louisville, ο Michael Schenker αποχώρησε από το συγκρότημα που προσέλαβε τον Ουαλό Paul Chapman πρώην Lone Star. Οι λόγοι αποχώρησης του ήταν διάφοροι με πρώτο και καλύτερο τις κακές σχέσεις που είχε με τον τραγουδιστή Phil Mogg ο οποίος τον γρονθοκοπούσε. Ο Schenker του είχε πει «αν με ξαναχτυπήσεις, θα φύγω». Ο Mogg τον χτύπησε κι αυτός έφυγε. Μετά την κυκλοφορία του Strangers in the Night ακούστηκε και η εκδοχή ότι πιέστηκε για να επαναηχογραφήσει στο studio κάποια σόλο του κι αυτός αρνήθηκε και σε συνδυασμό με την κακή σχέση με τον Mogg, αποχώρησε. Πάντως σε συνεντεύξεις του, σε γενικές γραμμές θεωρεί το παίξιμο του στο συγκεκριμένο άλμπουμ καλό αφήνοντας πάντα μια σπόντα του τύπου «είχαν και καλύτερες ηχογραφήσεις να βάλουν αν ήθελαν».
  • Ο Ron Nevison αναφέρει στο ένθετο του άλμπουμ: ”O Schenker δεν ήταν ευχαριστημένος με το παίξιμό του στο “Rock Bottom”  και ζήτησε να το ξαναπαίξει στο studio. Του αρνήθηκα γιατί ήταν δεν συμμεριζόμουν την άποψή του. Αυτή η διαφωνία ήταν η αρχή της αποχώρησής του» .
  • Το συγκρότημα είδε δύο singles να κυκλοφορούν από το live άλμπουμ, τα οποία λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους τα ονόμασαν EP. Πρόκειται για τα “Doctor Doctor” με b side τα "On with the Action" κι αυτό live από την ίδια περιοδεία και ένα τρίτο τραγούδι, τη studio εκτέλεση του "Try Me" (Νο 35 Μ.Βρετανία). Το δεύτερο EP που κυκλοφόρησαν ήταν το "Shoot Shoot" με b’ side τα "Only You Can Rock Me" και "I'm a Loser" (No.48 Μ.Βρετανία).
  • Αν ο τίτλος του άλμπουμ σας κινεί την περιέργεια για το τι μπορεί να σημαίνει ή αν οι UFO έχουν τραγούδι με τέτοιο τίτλο, τον εμπνεύστηκαν από το ομώνυμο τραγούδι του Frank Sinatra(!) που ο Ron Nevison άκουγε όταν έπαιρνε το μεσημεριανό του στο γαλλικό εστιατόριο Entourage δίπλα στο studio Record Plant που έκανε τις μίξεις !!! Ο αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν UFO Live!
  • Διαβάστε εδώ την παρουσίαση ολόκληρης της δισκογραφίας των UFO από τον Κώστα Τσιρανίδη.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τον Ιανουάριο του 1980 κυκλοφόρησαν το 8ο studio άλμπουμ τους με τίτλο No Place to Run με τον Paul Chapman στη θέση του Michael Schenker ο οποίος επέστρεψε στους Scorpions με τους οποίους ηχογράφησε το άλμπουμ Lovedrive.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
12/8/18

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου