SUGARLOAF: ΜΕ ΤΟ “GREEN EYED LADY” ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.

Όπως έχω γράψει επανειλημμένως, η στήλη Ποιος Θυμάται δημιουργήθηκε για να κάνει γνωστά στους νεώτερους συγκροτήματα και καλλιτέχνες που στο παρελθόν έκαναν επιτυχία αλλά …έμειναν στο παρελθόν. Αλλά όχι στη λήθη. Ένα από αυτά τα συγκροτήματα είναι οι αμερικάνοι Sugarloaf που σχηματίστηκαν το 1968 στο Denver κι έμειναν στην ιστορία χάρις στο πανέμορφο τραγούδι τους “Green Eyed Lady”Girl.
Η βάση του συγκροτήματος ήταν ο οργανίστας/τραγουδιστής Jerry Corbetta κι ο κιθαρίστας Bob Webber, που έπαιζαν στους Moonrakers οι οποίοι είχαν κυκλοφορήσει 4 singles. Το 1968 οι Moonrakers διαλύθηκαν και οι Corbetta και Webber σχημάτισαν τους Chocolate Hair. Μετά από μια σειρά αλλαγών στη σύνθεσή τους αλλά και πολλών επαφών με δισκογραφικές εταιρείες, οι Chocolate Hair μετονομάστηκαν σε Sugarloaf και προς τα τέλη του 1970 κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους (1970 Νο 24 Αμερική) κι ήχο πολύ κοντά σε αυτόν που λέμε σήμρα "παλιοροκάδικο".
Έχει όμως ενδιαφέρον γιατί άλλαξαν το όνομα Chocolate Hair. Από τη δισκογραφική εταιρεία Liberty που είχαν υπογράψει τους είπαν ότι Chocolate Hair ακούγεται σαν…ρατσιστικό κι έτσι κατέληξαν στο Sugarloaf, δανειζόμενοι το όνομα από μια οροσειρά στο Boulder του Colorado!
Το τραγούδι που έκανε γνωστό το όνομά τους ήταν το “Green Eyed Lady” που έφθασε έως το Νο3 του αμερικάνικου chart κι όσο κι αν ακούγεται περίεργο ακούστηκε κι από το ελληνικό ραδιόφωνο ή τέλος πάντων τις μηδαμινές εκπομπές που το 197-1971 έπαιζαν ξένα τραγούδια.

Το δεύτερο άλμπουμ τους Spaceship Earth (1971, Νο 111 Αμερική) δεν τα κατάφερε όπως το πρώτο άλμπουμ περνώντας πολύ γρήγορα στην αφάνεια.
Το 1972 αποχώρησαν οι Bob Yeazel και Bobby Pickett με το δεύτερο να παίζει με την Etta James, Gregg Allman και Detective ενώ ο Yeazel δεν έκανε τίποτε σημαντικό. Οι αποχωρήσεις από τους Sugarloaf συνεχίστηκαν ώσπου ο Corbetta έμεινε μόνος κατέχοντας τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος.
Τελικά το 1973 κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο I Got a Song, που αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει σαν προσωπικό άλμπουμ του Corbetta. Το Άλμπουμ αποτυγχάνει να μπει στα πρώτα 200 του billboard chart κι ενώ όλα δείχνουν ότι το τέλος των Sugarloaf είναι κοντά, η κυκλοφορία του single "Don't Call Us, We'll Call You" που πήγε στο Νο 9 του αμερικάνικου chart! Οι στίχοι του τραγουδιού βασίζονται σε ένα αστείο σχετικό με την CBS Records που τους είχε απορρίψει!
Στο τραγούδι ακούγεται ο ήχος κλήσης ενός τηλεφώνου που αντιστοιχεί στο τηλεφωνικό νούμερο των γραφείων της CBS στο Manhattan.

H μεγάλη επιτυχία του Don't Call Us - We'll Call You φέρνει το άλμπουμ τους I Got a Song ξανά στην αγορά αυτή τη φορά με τίτλο Don't Call Us, We'll Call You με την προσθήκη του ομωνύμου τραγουδιού!

Στο τέλος του 1975, ο Corbetta ξανά μένει μόνος και περιοδεύει σαν Jerry Corbetta and Sugarloaf για να αποφασίσει να ξεκινήσει προσωπική καριέρα. Πάντως την τετραετία 1980-1984 ήταν μέλος του συγκροτήματος του Frank Valli, The Four Seasons. Σαν Jerry Corbetta κυκλοφόρησε μόνο ένα άλμπουμ το 1978 με τίτλο το όνομά του.
Τον Ιούνιο του 1985 έγινε μια επανασύνδεση του συγκροτήματος για λίγες συναυλίες.
Το 1991 ο Corbetta πήρε μέρος σε μια rock & roll nostalgia περιοδεία με το όνομα  30 Years of Rock and Roll όπου συμμετείχαν και οι Mike Pinera (πρώην Blues Image και Iron Butterfly),Dennis Noda (πρώην Cannibal and the Headhunters), Peter Rivera (πρώην Rare Earth) και Micky Dolenz και Spencer Davis.
To 2012 o Corbetta διαγνώστηκε με τη νόσο του Pick, που παρουσιάζει παρεμφερή συμπτώματα με το Alzheimer. Τελικά τον Σεπτέμβριο τουν2016 έχασε τη μάχη κι έφυγε από τη ζωή.
O κιθαρίστας κι ιδρυτικό μέλος Bob Webber έγινε …μηχανικός αεροναυπηγικής!
TRIVIA
  • To 1974 o Corbetta έπαιξε με τους Disco Tex and the Sex O Letts στην επιτυχία τους “Get Dancin”.
  • To 2006 κυκλοφόρησε το cd Alive in America. Όμως η ηχογράφησή του είχε γίνει το 1975!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ   4/8/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου