RUSS BALLARD: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙ

Τον Russ Ballard δεν θα τον ήξερε κανένας αν ο Ritchie Blackmore και οι Rainbow δεν διασκεύαζαν τα “Since you been gone’ και «I Surrender». Ξαφνικά μια πλειάδα μουσικών τον ανακάλυψε κι άρχισε να διασκευάζει τα τραγούδια του, αρκετοί με επιτυχία.
Η καριέρα του ξεκινά το 1961 όταν έπαιξε στους Buster Meikle & The Day Breakers για να ακολουθήσουν οι Roulettes, Unit4+2, Adam Faith κι από το 1969 έως και το 1974 ήταν κιθαρίστας στους Argent. Μαζί τους ηχογράφησε 5 studio άλμπουμ κι 1 live και το κυριότερο, συνέθεσε μια από τις 2 επιτυχίες τους, το «God gave Rock’n’’Roll to you” (Νο 18 Μ.Βρετανία) που έγινε γνωστό από τη διασκευή των Kiss.  Επίσης ο Ballard τραγουδάει τη μεγάλη επιτυχία των Argent «Hold your Head up” (Νο 5 Μ.Βρετανία, Νο 5 Αμερική).

Το 1974 έφυγε από τους Argent και ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα κυκλοφορόντας το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του. Η καριέρα του άρχισε να ανατέλλει όταν το αμερικάνικο συγκρότημα των Three Dog Night διασκεύασε τη σύνθεσή του “Liar” που είχαν πρωτοερμηνεύσει οι Argent to 1970. Η εκτέλεση των Three Dog Night, έστειλε το τραγούδι στο Νο7 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και μόλις η καριέρα του άρχιζε να ξετυλίγεται. Το 1977 οι Hot Chocolate ηχογραφούν το “So you win again” και το στέλνουν στο No1 του βρετανικού chart και στο Νο 31 του αμερικάνικου chart. Η αναγνώριση στο πρόσωπο του Russ Ballard ήλθε με τη διασκευή των Rainbow στο "Since You Been Gone"(1979, Νο 6 Μ.Βρετανία, Νο 57 Αμερική). Το τραγούδι είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ Winning (1976) χωρίς καμία επιτυχία. Το 1981 ο Ritchie Blackmore και οι Rainbow ηχογραφούν ακόμα ένα τραγούδι του με εμφανή τα pop στοιχεία. Πρόκειται για το  "I Surrender"(Νο 3 Μ.Βρετανία).


Εν τω μεταξύ ο ίδιος συνεχίζει να κυκλοφορεί προσωπικά άλμπουμ χωρίς καμία επιτυχία με σημαντικότερα τα Russ Ballard (1984) και The Fire Still Burns (1985.
Αν και τα προσωπικά άλμπουμ του είναι καλά, κανένα από αυτά δεν γνώρισε επιτυχία. Σε αντίθεση με τις συνθέσεις του που σχεδόν όλοι(!) όσοι τις διασκεύασαν γνώρισαν έστω και μικρή επιτυχία!  
Οι Hello με το “New York Groove” (No. 9 Μ.Βρετανία) κι αργότερα ο Ace Frehley στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ, οι Santana με το “Winning’ 9No 17 1981), οι America με το “You can do magic” (1982, No 8 Αμερική), η Anni Frid Lyngstad ή σκέτη Frida των ABBA όπως την ξέρουμε με το “I know there’s something going on” (1982, No 13 Αμερική) σε παραγωγή του Phil Collins που παίζει και ντραμς αλλά και η Agnetha Faltskog  η άλλη τραγουδίστρια των ABBA με το “Can’t shake Loose’ (No 29 Αμερική).
Ο κατάλογος με τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες είναι ατελείωτος! Θα κλείσουμε αυτή την αναφορά στον Russ Ballard, με το "So This Is Eden που συν-συνέθεσε με τους John Waite και Jonathan Cain και τραγούδησαν οι Bad English, το “On the Rebound’ (1980, No 58 Μ.Βρετανία) που διασκεύασαν οι Uriah Heep στο άλμπουμ τους Abominog αλλά και ότι έδωσε 3 τραγούδια του στον Roger Daltrey (σ.σ  τραγουδιστής των Who) στο δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ Ride a Rock Horse (1975), όπως και στο soundtrack McVicar (1980) που δεν έγιναν επιτυχία.

Συνολικά περισσότερα από 25 τραγούδια του έχουν διασκευαστεί από άλλους καλλιτέχνες και εσείς μόλις διαβάσατε τις σημαντικότερες διασκευές.
Τελευταίο του άλμπουμ είναι το It's Good To Be Here (2015).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Winning (1976)
Russ Ballard (1984)
The Fire Still Burns (1985)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ   9/8/18

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου