ROCK INCIDENT 38: ΟΙ KILLING JOKE ΗΧΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΧΕΟΠΑ!

Όχι μόνο δεν έχω κάποιο δίσκο τους αλλά ούτε ένα τραγούδι τους σε κάποια συλλογή επιτυχιών. Η σχολή που αντιπροσωπεύουν οι Killing Joke δεν με αφορά καθόλου, αλλά το Rock Incident 38 τους ανήκει δικαιωματικά αφού τρία κομμάτια του άλμπουμ τους Pandemonium (1994 , No 16 Μ.Βρετανία, Νο 39 Αμερική) ηχογραφήθηκαν μέσα στην κεντρική αίθουσα της πυραμίδας του Χέοπα!! Βασικός ήρωας της ιστορίας μας, ο δημιουργός του συγκροτήματος, Jaz Coleman, ο κιθαρίστας o Geordie Walker και η Khadija.
To συγκρότημα είχε μια 4χρονη δισκογραφική αποχή (σ.σ. τελευταίο άλμπουμ τους ήταν το Extremities, Dirt and Various Repressed Emotions-1990) και ήδη στις τάξεις του είχε επανέλθει το ιδρυτικό μέλος και μπασίστας Youth.
α-δ:Geordie Walker, Jaz Coleman, Youth


H ιδέα να πάνε στο Κάιρο να ηχογραφήσουν αρχικά «ρίχτηκε» από τον Jaz Coleman που είχε ξαναπάει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και είχε ηχογραφήσει σε studio το οποίο τον εντυπωσίασε με την αρτιότητά του. Ο Youth του είπε αν είναι να πάνε να ηχογραφήσουν στο Κάιρο να πάνε να ηχογραφήσουν μέσα στην πυραμίδα του Χέοπα!
Μια αγγλίδα φοιτήτρια αιγυπτιολογίας, η Mary Lomando τους συνέστησε μια φίλης της, την Khadija, μια τεξανή πρώην αεροσυνοδό της Pan Am που είχε ασπαστεί το Ισλάμ και είχε πολλές γνωριμίες στο Κάιρο.

O Youth το προχώρησε, λέγοντας ότι "από την πυραμίδα του Χέοπα διέρχεται ο 32 παράλληλος ο οποίος περνά από τον St. Michael που συνεχίζει στο Glastonbury».
H Lomaro τους είπε ότι στο παρελθόν ο παραγωγός Bob Claermountain είχε ηχογραφήσει μέσα στην πυραμίδα και από την αρχαιολογική υπηρεσία υπήρχαν δύο διαφορετικοί τιμοκατάλογοι: Ό ένας αφορούσε διαλογισμό μέσα στην  κεντρική αίθουσα και ένας άλλος που ήταν ακριβότερος 'οπου επιτρεπόταν η εμπορική χρήση. Το συγκρότημα ενδιαφερόταν για το δεύτερο και η Lomando ανέλαβε να κανονίσει μια συνάντηση με τον Υπουργό Αρχαιοτήτων για να κατεβάσουν την τιμή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Youth έδωσε στον Υπουργό 3.000$ και τους παραχώρησε την κεντρική αίθουσα για τρεις ημέρες με χαμηλό τίμημα!
Οι Coleman και Youth μπήκαν στην πυραμίδα χωρίς τη χρήση ηλεκτρικού παρά μόνο με κεριά κάτι που ήταν εξαιρετικά υποβλητικό. Χρειάστηκε να μπουσουλίσουν για να φθάσουν στην κεντρική αίθουσα , η οποία είναι  μικρότερη από ότι φανταζόντουσαν.

Μαζί τους είχαν πάρει μπαταρίες για τα μηχανήματα και υπολόγιζαν να ηχογραφήσουν τα φωνητικά για αρκετά τραγούδια. Η πρώτη όμως από τις τρεις ημέρες δεν πήγε καθόλου καλά αφού λόγω προβλημάτων με τις μπαταρίες σχεδόν δεν δούλεψαν καθόλου. Ο χώρος ήταν κλειστός κι αποπνικτικός με τον Jaz Coleman να παθαίνει νευρικό κλονισμό (σ.σ. μέσα στην πυραμίδα). Έτσι ο Youth πήρε την απόφαση να δουλεύουν μόνο τρεις μέσα στην αίθουσα (αυτός, ο Coleman κι ο ηχολήπτης), αποσύροντας τους άραβες μουσικούς. Μέσα σε όλα είχαν πάρει μαζί τους και κάποιους κρυστάλλους για να δημιουργήσουν θετική αύρα! Μη φανταστείτε ότι περιορίστηκαν σε μια απλή ηχογράφηση. Μαζί τους ήταν ο σκηνοθέτης Shaun Pettigrew ο οποίος βιντεοσκοπούσε την όλη διαδικασία και αρκετές ώρες τις αφιέρωσαν σε διαλογισμό με τη συμμετοχή των Khadija και Lomaro οι οποίες είχαν ντυθεί με τις ανάλογες αραβικές φορεσιές. Μάλιστα η Khadija είχε πολύ καλή οπερατική φωνή όπως την ανέφερε ο Youth και κατά την ώρα της μυσταγωγίας τραγούδαγε! Καταλαβαίνετε τι θα έγινε εκείνη την ώρα, τρεις Αγγλοί με δύο κοπέλες, μέσα στην κεντρική αίθουσα της πυραμίδας του Χέοπα σε μυσταγωγία και διαλογισμό!Ο Youth υποστηρίζει ότι οι ηχογραφήσεις που έκαναν στα τραγούδια “Exircism”, “Pandemonium’ και “Millenium”  ήταν εξαιρετικές. Όταν τελείωσαν τις ηχογραφήσεις και βγήκαν έξω από την πυραμίδα, τους περίμενα 50 ντράμερς(!) και μια πλούσια υποδοχή! Το ντοκιμαντέρ The Death and Resurrection του σκηνοθέτη Shaun Pettigrew κυκλοφόρησε το 2012 και παρουσιάζει τις ηχογραφήσεις αλλά και το ταξίδι των Killing Jοke μέσα στην πυραμίδα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ  4/8/18/


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου