Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “PERMANENT WAVES” ΤΩΝ RUSH

To Permanent Waves (1980, Νο 4 Αμερική, Νο 3 Μ.Βρετανία) είναι το 7ο άλμπουμ στην πλούσια δισκογραφία των καναδών Rush και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τόσο μουσικά όσο και από πλευράς σχεδιασμού του εξωφύλλου του. Όπως διαβάσατε και πιο πάνω σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Αμερική αλλά και στη Μ.Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε αυτό βοήθησε το single "The Spirit of Radio" που έγινε η μεγαλύτερη ραδιοφωνική επιτυχία τους!
Η ιστορία του εξώφυλλου ξεκινά κάπως περίεργα αφού ο δημιουργός του Καναδός Hugh Syme έχει παίξει σαν session μουσικός πλήκτρα στα άλμπουμ των Rush,  2112, όσο και στα Hemispheres και στο Permanent Waves! Η ιστορία του με το συγκρότημα ξεκινά από το εξώφυλλο του Caress of Steel (1975) κι έκτοτε αναλαμβάνει όλα τα εξώφυλλα τους όπως και το Permanent Waves.
Ο Syme συζητούσε με τον Neal Peart για το άλμπουμ και τη μουσική των Rush, όταν χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις «Permanent Waves» που είναι τεχνικός όρος και στην προκειμένη περίπτωση απεικόνιζε τη στάθμη των μουσικών  οργάνων στην οθόνη (σ.σ. κάτι αντίστοιχο με τις ιατρικές οθόνες που δείχνουν τους  χτύπους της καρδιάς). Ο Syme άρχιζε να χτίζει το εξώφυλλο στο μυαλό του που τελικά κατέληξε στη φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Flip Schulke κατά τη διάρκεια του τυφώνα Carla στο Galveston του Τέξας στις 11 Σεπτεμβρίου 1961 που άφησε πίσω του 43 νεκρούς! Μέσα στη εικόνα της καταστροφής, εντελώς αντίθετη είναι η φωτογραφία του μοντέλου που έχει διασχίζει την Seawall Boulevard του Galveston κι απλά ο αέρας έχει σηκώσει το φόρεμα της ενώ το χτένισμά παραμένει το ίδιο και το χαμόγελό της σταθερό. Το μοντέλο είναι η καναδή Paula Turnbull η οποία ξαναεμφανίστηκε σε εξώφυλλο των Rush και συγκεκριμένα στο Exit Stage Left. 

Η Κα Paula Turnbull σε φωτό πριν λίγα χρόνια
Ο άνδρας που διακρίνεται αριστερά πάνω στο πεζοδρόμιο με τα χέρια ανοιχτά είναι ο Syme. Όμως αυτά τα δύο πρόσωπα καταλαμβάνουν το μικρότερο ενδιαφέρον του εξώφυλλου.
Στα χαλάσματα, κάτω αριστερά της φωτογραφίες υπάρχει ένα αντίτυπο της Chicago Tribune που ανακοινώνει το αποτέλεσμα των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών του 1948 μεταξύ των Harry Truman των Δημοκρατικών και του  Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Thomas E. Dewey. "Dewey Defeats Truman” ανακοινώνει η εφημερίδα, με το όνομα του Dewy γραμμένο  λάθος (Dewei).
Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο.

 Στις μετέπειτα εκδόσεις του cd, ο τίτλος παραλήφθηκε με την εφημερίδα να παραμένει στα χαλάσματα αλλά χωρίς τίτλο. Δεξιά κοιτώντας το εξώφυλλο και δίπλα από το αριστερό χέρι της Paula Turnbull διακρίνονται δύο μαγαζιά με τρεις διαφημιστικές ταμπέλες στην οροφή τους. Σε μια από αυτές τις ταμπέλες υπήρχε διαφήμιση της Coca Cola όπου η εταιρεία για λόγους πολιτικής ζήτησε να αποσυρθεί και ο Syme την αντικατέστησε βάζοντας στις τρεις ταμπέλες τα ονόματα των μελών των Rush (σ.σ. φαίνονται μόνο με μεγεθυντικό φακό).


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ  3/8/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου