ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΟΙ – “FIREBALL” ΤΟ ΣΟΛΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΑΥΡΟΦΟΡΕΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ Ο…..

Τέλη δεκαετίας του ’60 κι ο κόσμος αλλάζει. Μαζί του και η μουσική, που από τη light και αφελή, αν θέλετε, μορφή της γίνεται πιο σκληρή και πιο ουσιαστική. Και μαζί με τη μουσική, αλλάζουν και οι Deep Purple, που το 1971 ηχογραφούν το τρίτο άλμπουμ τους με τραγουδιστή τον Ian Gillan (σ.σ. είχαν προηγηθεί το Concert for Orchestra and Group και το κλασικό In Rock). To τραγούδι “Fireball" δίνει τον τίτλο του στο άλμπουμ και κυκλοφορεί σαν single χωρίς να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία (Νο 15 Μ.Βρετανία). Το κομμάτι είναι ότι πρέπει για να ανοίξει το δίσκο, με τα καταιγιστικά ντραμς του Ian Paice να δοκιμάζουν την αντοχή των ηχείων. Αν και σε μεγάλο μέρος των τραγουδιών που παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα, δίνεται έμφαση στους στίχους στο συγκεκριμένο τραγούδι οι στίχοι γράφτηκαν από τον Ian Gillan και μιλούν για ένα ανεκπλήρωτο έρωτα. Τίποτε ιδιαίτερο.
You're racing like a fireball dancing like a ghost
You're Gemini and I don't know which one I like the most
My head is getting broken and my mind is getting bust
But now I'm coming with you down the road of golden dust

Oh my love it's a long way
Where you're from it's a long way
Για πολλά χρόνια υπήρχε διγνωμία μεταξύ των fans του συγκροτήματος για την προέλευση του ήχου στην αρχή του κομματιού, πριν μπουν τα ντραμς. Η απορία λύθηκε πριν 2 δεκαετίες από τον Mike Thorne που ήταν βοηθός μηχανικού ήχου στην ηχογράφηση, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο ήχος προέρχεται από ένα air conditioner!
Η ιδέα του να ξεκινά το κομμάτι με ένα διαφορετικό ήχο ήταν του μπασίστα του συγκροτήματος, Roger Glover και μάλιστα πρότεινε ένα ήχο από Moog, όργανο που εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να διαδίδεται όλο και περισσότερο στους μουσικούς. Ο μηχανικός ήχου και μετέπειτα πετυχημένος παραγωγός Martin Birch δεν είχε να προτείνει τίποτε ιδιαίτερο για ηχητικό εφέ. Έτσι, ο βοηθός του Mike Thorne πρότεινε το air condition που τότε (σ.σ. 1971) έκαναν πολύ θόρυβο και μόλις είχαν αρχίσει να τοποθετούνται στα studio.
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το άκουσαν τα υπόλοιπα μέλη των Τιτανοτεράστιων νόμισαν ότι ο ήχος είχε παραχθεί από synthesizer.
Οι χειρόγραφοι στίχοι του Fireball από τον Ian Gillan.

Όμως το δεύτερο και ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι ότι το τραγούδι δεν έχει σόλο κιθάρα, αλλά το σόλο είναι από το μπάσο του Glover!
Στη remastered επανέκδοση του άλμπουμ του 1996, έχει συμπεριληφθεί το Fireball σε εναλλακτική ηχογράφηση (take 1) με σόλο κιθάρας (σ.σ προς το τέλος).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
27/8/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου