BURNING JAPAN LIVE (1994): Ο GLENN HUGHES ΒΡΥΧΑΤΑΙ ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ

Εναλλακτικός τίτλος γι'αυτό το ζωντανό άλμπουμ θα μπορούσε να είναι "The return of a dinosaur"! O Glenn Hughes μέχρι το 1994,  όπου και κυκλοφόρησε αυτό το live, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένας δεινόσαυρος. Υπηρετώντας ένα παλαιολιθικό πλέον μουσικό ιδίωμα για την εποχή, αυτό του hard-rock, έχοντας φτάσει σε υψηλά επίπεδα καταξίωσης στην δεκαετία του 70 ως επιβάτης στο όχημα των Τιτανοτεράστιων(MK III-IV) και βιώνοντας το προσωπικό του κάψιμο σε ναρκωτικά και αλκοόλ μέσα στην δεκαετία του 80, ήταν ένας καλλιτέχνης που είχε κλείσει τον κύκλο του και που όλοι θα τον θυμόντουσαν για το ένδοξο παρελθόν του κρατώντας μαζί τους αυτή την γλυκεία ανάμνηση στους συγχρόνους καιρούς. Ο Glenn όμως είχε αντίθετη άποψη για τα πράγματα...
 Είναι φανερό πως ο ίδιος δεν θα χαρακτήριζε ποτέ τον εαυτό του ως δεινόσαυρο. Στο μυαλό του είχε το μυθικό πουλί που αναγεννάται από τις στάχτες του. Σαν φοίνικας λοιπόν, αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην κατρακύλα του, να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και να φωνάξει σε όλους πως είναι ακόμα εδώ και πως έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει.
 Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ασπάζεται τον Χριστιανισμό(αναγεννημένος Χριστιανός) και αρχίζει πλέον να θεωρεί την φωνή του ως "Θείο δώρο"! Το 1994  ο Glenn Hughes δεν είναι μια σκιά του εαυτού του, άλλα ένας νέος άνθρωπος. Αδυνατισμένος, "in shape" όπως θα λέγαμε, με ξανθό(!!!) μαλλί( ποιον ζήλεψε άραγε;) και με μια φωνή ευλογημένη από τον  Δημιουργό, κυκλοφορεί ένα πραγματικά εξαιρετικό σόλο άλμπουμ το "From now on",  το όποιο είναι μοντέρνο και συνδυάζει άψογα του A.O.R. με το Σουηδικο hard-rock. Έχοντας κάποια χρόνια να βγει σε περιοδεία και θέλοντας να παρουσιάσει στους οπαδούς του το καινούργιο του υλικό, επιλέγει την Ιαπωνία, κυρίως λόγο της άσβεστης αγάπης του κοινού για τους Deep Purple και να ηχογραφήσει αυτό το καταιγιστικό live.  Η μπάντα που τον συνοδεύει είναι η ίδια με αυτή με την οποία ηχογράφησε και τη studio δουλεία του. Δύο μέλη των Europe(!) στο rhythm section, οι κύριοι Ian Haugland ντραμς, John Leven μπάσο και  Mic Michaeli πλήκτρα, ενώ τα κιθαριστικά καθήκοντα μοιράζονται ανάμεσα στους Thomas Larsson και Eric Bojfeld, με την Σουηδική σημαία να κυματίζει περήφανη στο ψηλότερο σημείο του ιστού!
Τα τραγούδια που επιλέγονται, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καριέρας του Glenn Hughes. Έτσι έχουμε, ως επί το πλείστον, κομμάτια από τα τρία διαμάντια δίσκους, "Burn"-"Stormbringer"-"Come taste the band",  που έβγαλε με τους Deep Purple, από την χρυσή του συνεργασία με τον Pat Thrall
(Hughes-Thrall project) και φυσική από την δυναμική του επιστροφή με το "From now on". Σε όλα τα τραγούδια η φωνητική απόδοση σε αφήνει...με το στίμα ανοιχτό! Σπρώχνονταν συνεχώς την φωνή του προς το μέγιστο, αποστραγγίζοντας και την τελευταία σταγόνα συναισθήματος από την ψυχή του, κατορθώνει να φτάσει τις δυναμικές του σε εκτάσεις που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να επιχειρήσει. Οι μουσικοί του, συνομιλούν σε αυτό το εγχείρημα στρώνοντας το ιδανικό χάλι καθώς και οι ίδιοι λάμπουν με το παίξιμο τους, φεύγοντας από τα στεγανά μιας tribute band και βάζοντας την σφραγίδα τους σε όλα τα κλασσικά κομμάτια, δίνοντας τους έτσι μια  φρεσκάδα και ένα νέο άρωμα. Το Ιαπωνικό ακροατήριο  έχει "ξεκολλήσει" από τα καρεκλάκια του και όρθιο ρουφάει σαν σφουγγάρι το κάθε δευτερόλεπτο της συναυλίας, συμμετέχοντας πολύ ενεργά με χειροκροτήματα  και κραυγές.
Πραγματικά ακούγεται αστείο εν έτη 2018, να κάνουμε αναφορά σε ένα δίσκο που κυκλοφόρησε 24 χρόνια πίσω και να μιλάμε για "μοντέρνα" πράγματα. Ξεκάθαρα είμαστε λάτρεις του "δεινοσαυρικού ροκ"! Αν πάσχετε και εσείς από την ίδια ασθένεια κάντε στον εαυτό σας την χάρη και βάλτε στην συλλογή σας αυτό το άλμπουμ. Διαφορετικά, όπως και οι δεινοσαύρου, ίσως να είστε ήδη....εξαφανισμένοι!
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
26/8/18/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου