SCORPIONS ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ

Τόχουμε πει, τόχουμε γράψει. Το φαινόμενο Scorpions δεν μπορεί να το ερμηνεύσουν οι ειδήμονες(;) του χώρου. Εξ άλλου, οι περισσότεροι απέχουν από μια τέτοια “λαϊκή” συναυλία. Μόνο ψυχαναλυτές μπορούν, ίσως, να ερμηνεύσουν τη συγκέντρωση περισσότερων από 37.000-40.000 κόσμου, αγοριών και κοριτσιών κάθε ηλικίας, κάθε τάξης, κάθε πολιτισμού, για να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν με τους Scorpions.
Αλλά ας ξεκινήσουμε τα της συναυλίας.
7:30 κι ο κόσμος αρχίζει να γεμίζει το στάδιο
Ο ΧΩΡΟΣ
Εξαιρετικός χώρος το Καλλιμάρμαρο Στάδιο όμως εντελώς ακατάλληλο για συναυλία. Και δεν μιλάω από ηχητικής άποψης γιατί ο καθ’ ένας άκουγε διαφορετικά(;)από εκεί που καθόταν αλλα όταν το στάδιο κτίστηκε το 18ο αιώνα, καταλαβαίνεται ότι δεν είχε γίνει η πρόβλεψη για τη φιλοξενία συναυλιών. Με 2 μόνο εισόδους, δεξιά κι αριστερά, με τον κόσμο να συνωστίζεται κατά εκατοντάδες(!) αδιαμαρτύρητα για να μπει, και με το διοργανωτή να έχει ο χωρίσει το χώρο ανάλογα με το αντίτιμο του εισιτηρίου, φθάνουμε στο απαράδεκτο γεγονός όσοι πλήρωσαν 35€ όπως εγώ, να βρίσκονται πίσω από τον πύργο φωτισμού και κονσόλας όπου παράπλευρά του υπήρχαν μικρότεροι πύργοι με κάμερες! Κανείς δεν έβλεπε τίποτε. Το πρόβλημα λύθηκε αμέσως μετά το τέλος της εμφάνισης της ορχήστρας, όπου την παρακολούθησα βλέποντας μέσα από τις σκαλωσιές, με τη χαλάρωση του ελέγχου, που μάλλον ποτέ δεν υπήρξε αφού ο καθ’ ένας πήγαινε όπου ήθελε. Εγώ με 35€ βρέθηκα στα VIP!
Κι όμως υπήρξε χώρος που πουλάγανε επίσημα t-shirts, κονκάρδες,μπρελόκ, μπλούζα με κουκούλα κ.α.

Ο χώρος με το επίσημο merchandise δεν βρισκόταν μέσα στο στάδιο, ούτε καν έξω στο πεζοδρόμιο αλλά απέναντι από τη Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου και τον ανακάλυψαν όσοι ήλθαν μέσω του Εθνικού Κήπου!
8 η ώρα κι αυτό έβλεπα πίσω από τις σκαλωσιές.
Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Από την αρχή της ανακοίνωσης της συμμετοχής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (σ.σ. για συντομία Κ.Ο.Α.)υπήρχε μια συγκεχυμένη κατάσταση. Θα έπαιζαν μαζί οι Scorpions και η Κ.Ο.Α, όπως συνέβη το 2.000 όταν ηχογράφησαν το άλμπουμ Moment of Glory με τη συνοδεία της Berliner Philharomiker ή μόνοι τους; Όλη η συναυλία θα κυλούσε με τη παρουσία της Κ.Ο.Α. ή μόνο ένα μέρος; Το Δελτίο Τύπου που βγήκε πριν τη συναυλία βοήθησε στο να καταλάβουμε ότι η Κ.Ο.Α. θα λειτουργήσει σαν support στην εμφάνιση του γερμανικού συγκροτήματος. Διάβασε εδώ το Δελτίο Τύπου.
Στις 9.00 ακριβώς η όποια αμφιβολία διαλύθηκε με τον Klaus Meine να προλογίζει την Κ.Ο.Α. που υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή παίζει τα Moment of Glory, Crossfire, Here in my Heart, Lady Starlight και Rock you like a Hurricane χωρίς την συμμετοχή των Scorpions, παρά μόνο στο τελευταίο, το Rock you like a Hurricane που στη σκηνή ανέβηκε ο Rudolf Schenker κι ενώ μέσω αποθέωσης έπαιξε το σόλο. 
Η δουλειά που έκαναν ήταν πολύ καλή, με σωστές ενορχηστρώσεις, δίνοντας τον απαραίτητο ύψος εκεί που χρειαζόταν. Αν γυρίσουμε 27 χρόνια πίσω θα θυμηθούμε με θλίψη πως υποδεχτήκαμε το Τρίο Valentino που έπαιξε support στους Τιτανοτεράστιους κατά την πρώτη εμφάνισή τους στην Ελλάδα!
φωτό Κωνσταντίνος Κουζήγιαννης 
Κι ενώ τα μέλη της ορχήστρας αποχωρούν από τη σκηνή, στο διαχωριστικό των δύο διαζωμάτων του σταδίου, εμφανίζεται η μπάντα του Δήμου Αθηναίων(!)η οποία με τα χίλια βάσανα προσπαθεί να διατρέξει περιφεριακά όλο το στάδιο (σ.σ. ναι τα κατάφερε) παίζοντας κάτι που δεν ακούσαμε ποτέ αφού ο ήχος δεν έφθανε. Καλή προσπάθεια αλλά έως εκεί.
ΟΙ SCORPIONS ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ!
Και τις 10.05 στη σκηνή ανεβαίνει πρώτος ο Mikey Dee και οι Scorpions ξεκινούν με το Going out with a Bang. Παραλήρημα. Make it Real (με τη τεράστια οθόνη που καταλαμβάνει  ολόκληρη τη σκηνή να  προβάλλει την ελληνική σημαία), Is there anybody there, The Zoo,  Coast to Coast, ένα medley με 4 τραγούδια από την πρώτη περίοδο της καριέρας τους (Top of the Bill, Steamorock fever, Speedy’s Coming και Catch your train) για να φθάσουμε στο We built this house και μάλλον άνοστα Delicatge dance, Follow your heart και Eye of the Storm. Η παρένθεση με τις μπαλάντες κλείνει με τα Send me an angel και Wind of Change για να συνεχίσουν την εμφάνισή τους με τα Tease me Please me (σ.σ. από τα αγαπημένα μου τραγούδια), τη διασκευή τους στο Overkill προς τιμή του Αρχηγού τα Blackout, Big City nights και να κλείνουν με το encore στα Still loving you και Rock you like a Hurricane.
Παίζοντας το Wind of Change
Καλή η διάθεση να τιμήσουν τον Αρχηγό με το Overkill αλλά δεν ταιριάζει με τίποτε η φωνή του Meine. Ή θα έπρεπε να διαλέξουν ένα άλλο ή να το παίξουν ορχηστρικά.
Για ακόμα μια φορά το συγκρότημα ήταν σε υψηλά επίπεδα ερμηνείας με τη φωνή του Meine στον…Θεό. Μπορεί κινητικά να έχει περιορίσει τις κινήσεις του αλλά από φωνή προικισμένος!!! Όπως είχα γράψει και πριν 2 χρόνια στην κριτική μου για την εμφάνισή τους στην Πλτ. Νερού, η αλλαγή του James Kottak με τον Mikkey Dee ήταν δραστική για τον ήχο τους. Πραγματικός αθλητής ο  Mikkey δίνει ένα drive σε όλα τα κομμάτια, ανεβάζοντας το επίπεδο του ήχου πολλά κλικ.
Παίζοντας το Overkill
 Το set list ήταν σχεδόν ίδιο(!) με αυτό του 2016 με μοναδικές αλλαγές τα No one like you, Dynamite και Rock’n’Roll Band που ακούστηκαν το 2016 και φέτος στη θέση τους ακούστηκαν τα Overkill, Tease me Please me και το medley των τριών μπαλαντών Follow your heart, Eye of the Storm και Send me an angel. Κατά τα άλλα ολόιδια η σειρά!
Πότε είπες ότι θα ξαναπαίξουν;
Η κερκίδα αποθεώνει....
Η χαρά του unofficial t-shirt. Σχεδόν όλοι οι νέοι φορούσαν t-shirt Scorpions. Πιτσιρίκια  6ης δημοτικου με 1-2α γυμνασιού, έχουν γεμίσει τα βαγόνια του μετρό στην επιστροφή φορώντας t-shirt Scorpions. Καλύτερο όλων, και των επίσημων, αυτό που έγραφε Scorpions με κόκκινα γράμματα και Kalimarmaro 16-7-18 (κρίμα που δεν σκέφτηκα να το φωτογραφίσω!).
Το συγκρότημα έχει ανεβάσει πολλά επίπεδα τη σκηνική του παρουσία με τη τεράστια βιντεοθόνη με τις πολλαπλές προβολές της.

Πως υπολόγισα τον κόσμο στις 37.000-40.000; Πολύ απλό. Έκανα μια αναγωγή με το γήπεδο Καραΐσκάκη που χωράει  33.000 με 39 σειρές καθισμάτων. Κάπου εκεί υπολογίζω και το Καλλιμάρμαρο συν την αρένα που όμως δεν ήταν γεμάτη.  Η πιο cult μπλούζα: ένας νεαρός με t-shirt Wisdom!
Το στάδιο αδειάζει και οι νταλίκες ετοιμάζονται να φορτώσουν.


Κείμενο: Αλέξανδρος Ριχάρδος
Φωτό: Κώστας Τσιρανίδης






Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment