JETHRO TULL- “THICK AS A BRICK”; ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΕΜΑΤΟ ΣΑΤΥΡΑ!

Το 1972 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το rock. Οι Emerson Lake and  Palmer κυκλοφόρησαν το Trilogy,  οι Pink Floyd το πειραματικό Obscured byClouds, οι Genesis το Foxtrot, οι Deep Purple  το Machine Head, οι Rolling Stones το Exile on Main Street , ο Neil Young το Harvest, οι Wishbone Ash το Argus αλλά και πολλά άλλα ξεχωριστά άλμπουμ. Οι Jethro Tull προερχόντουσαν από μια τεράστια επιτυχία, το Aqualung και ήδη είχαν κυκλοφορήσει το αριστούργημά τους Thick as a Brick όπου το άλμπουμ περιείχε 2 τραγούδια, το "Thick as a Brick, Part I" διάρκειας 22’40 και το "Thick as a Brick, Part IΙ" διάρκειας 21:06.
Αρχικά είχε γραφτεί στις αγγλικές μουσικές εφημερίδες, ότι ο Ian Anderson είχε γράψει το άλμπουμ, βασισμένος στο ποίημα του 8χρονου Gerald Bostock ο οποίος μάλιστα εικονίζεται και στο εξώφυλλο του δίσκου που είναι μια αγγλική τοπική εφημερίδα. Η φήμη αυτή, δηλαδή ότι το ποίημα του μικρού Bostock αποτέλεσε τη βάση του άλμπουμ «κυκλοφορούσε» για πάρα πολλά χρόνια ώσπου ο ίδιος ο Anderson σε μια συνέντευξή του είπε ότι ο Gerald Bostock δεν υπήρξε ποτέ και φυσικά ποτέ δεν επηρεάστηκε από κάποιο ποίημα του. Ο ίδιος έγραψε τους στίχους του Thick as a Brick βασισμένους στη προσέγγισή του σε κοινωνικά θέματα της Αγγλίας από καυστική αλλά και σατυρική πλευρά. «Το πρωί έγραφα στίχους και μουσική και το μεσημέρι κάναμε πρόβα».
Η ιδέα του να μπλέξει τον υποτιθέμενο 8χρονο, συνεχίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ όπου η υποτιθέμενη εφημερίδα The St. Cleve Chronicle and Linwell Advertise περιέχει άρθρα που έγραψε ο Anderson και οι μουσικού του Jeffrey Hammond(μπάσο) και John Evan(πλήκτρα).  Όπως έχει πει ο Αnderson περισσότερο χρόνο τους πήρε να γράψουν τα άρθρα της εφημερίδας παρά το ίδιο το άλμπουμ! Επειδή ήταν αδύνατον να κυκλοφορήσει single από το άλμπουμ λόγω των μεγάλων χρόνων των δύο τραγουδιών, το συγκρότημα έκανε ένα edit στην πρώτη πλευρά του Thick as a Brick διάρκειας  3:01  για να το συμπεριλάβουν στη συλλογή M.U. – The Best of Jethro Tull (1976).


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου