GERRY RAFFERTY: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΤΟΥ "BAKER STREET"

Η ιστορία του Gerry Rafferty ξεκινά τον Απρίλιο του 1947 στη Σκωτία, όταν γεννήθηκε από οικογένεια  ανθρακωρύχων. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από την Ιρλανδία,  και μέσω της μητέρας του ήλθε σε επαφή με παραδοσιακά τραγούδια, τόσο ιρλανδέζικα όσο και σκωτσέζικα. Μεγαλώνοντας επηρεάστηκε από τη μουσική των Beatles και Bob Dylan, ενώ άρχισε να συνθέτει τα δικά του τραγούδια. Επιθυμούσε να ασχοληθεί μόνο με τη μουσική. Δεν είχε ποτέ την πρόθεση να κάνει καριέρα σε κάποια από τις δουλειές που έκανε, μεταξύ άλλων και δημόσιος υπάλληλος.
Με τον συμμαθητή του, Joe Egan, συμμετείχαν αρχικά στο τοπικό συγκρότημα Maverix, παίζοντας κυρίως διασκευές και αργότερα ως μέλη των The Fifth Column κυκλοφόρησαν χωρίς επιτυχία έναν μικρό δίσκο (1966). Επόμενος σταθμός η folk-pop μπάντα The Humblebums, όπου μέλος ήταν ο μετέπειτα ηθοποιός και stand up comedian, Brian Connoly.
Αρχικά ως τρίο και μετέπειτα ως ντουέτο με τους Conolly και Rafferty, οι Humblebums χώρισαν το 1971, όταν τα αστεία του κωμικού καταλάμβαναν περισσότερο χρόνο στις εμφανίσεις τους σε βάρος των τραγουδιών.
Η Transatlantic Records υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του και κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ‘’Can I Have My Money Back?’’ (1971), ο οποίος έτυχε κριτικής αποδοχής αλλά όχι εμπορικής επιτυχίας. Εκείνο το διάστημα ανακάλυψε τυχαία το βιβλίο The Outsider του Colin Wilson, για την κοινωνική αποξένωση και τη δημιουργικότητα. Οι ιδέες και οι αναφορές του συγγραφέα αποτέλεσαν σημαντική επιρροή για τον καλλιτέχνη, τόσο στη σύνθεση των τραγουδιών όσο και στην προοπτική του για τον κόσμο. Με τον Joe Egan σχημάτισαν τους Stealers Wheel (1972), με απολογισμό τρεις δίσκους σε παραγωγή των Jerry Leiber & Mike Stoller, μέχρι το 1975 όταν και διαλύθηκαν, και με μία μεγάλη επιτυχία, το "Stuck in the Middle with You" (Νο. 6 Η.Π.Α., Νο. 8 Ηνωμένο Βασίλειο), με εκατομμύρια μεταδόσεις στα χρόνια που ακολούθησαν έως σήμερα.
Λόγω νομικών προβλημάτων μετά τη διάλυση των Stealers Wheel, ο Rafferty δεν κατέστη εφικτό να κυκλοφορήσει καινούργιο υλικό για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο δίσκος‘’City to City’’ είναι το δεύτερο προσωπικό του  άλμπουμ που κυκλοφόρησε  το 1978, επτά  χρόνια με διαφορά από το πρώτο του, την εποχή της ακμής του punk, περιελάμβανε το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι του, ’Baker Street’’, για το οποίο ο Rafferty και ο παραγωγός του Hugh Murphy, χρειάστηκε να πείσουν τους ιθύνοντες της εταιρείας να το κυκλοφορήσουν πρώτο σε single αντί για το ομότιτλο ‘’City to City’’ , το οποίο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του. Διαβάστε εδώ την ιστορία του τραγουδιού αλλά και ποιος έμενε στην Baker Street!
Ο δίσκος πούλησε πάνω από 5,5 εκατομμύρια κομμάτια, έφθασε στο Νο. 1 στις Η.Π.Α. και Νο. 6 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ‘’ Baker Street’’  στις θέσεις 2 & 3 αντίστοιχα και στην κορυφή στον Καναδά. Επιτυχία στους μικρούς δίσκους έκαναν δύο ακόμη τραγούδια: ‘’Right Down the Line’’ (No. 12) και "Home and Dry" (No. 28). Η επιτυχία του δίσκου έκανε διάσημο τον Rafferty, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα ούτε με τη διασημότητα ούτε με τη μουσική βιομηχανία γενικά, για την οποία ένοιωθε απέχθεια και ‘’μπηχτές’’ υπάρχουν σε αρκετά τραγούδια του, συμπεριλαμβανομένου τού ‘’Baker Street’’. Φανταστείτε την κατάπληξη των ανθρώπων της εταιρείας του, όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα περιοδεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση του ‘’City to City’’, ενώ ήταν παγκόσμια επιτυχία. Η περιοδεία έλαβε χώρα μετά από έξι μήνες.
Ακολούθησε το πολύ καλό ‘’Night Owl’’ (1979, No. 5 U.K., Νο 29 Αμερική) με το ομότιτλο τραγούδι σε single να σκαρφαλώνει στη θέση 5, επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δύο LP κυκλοφόρησε στις αρχές των ‘80s: ‘’Snakes & Ladders (1980) και το ‘’Sleepwalking’’(1982). Το δεύτερο με διαφορετικό παραγωγό και ήχο προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη δεκαετία. Αμφότερα δεν γνώρισαν την επιτυχία των προηγούμενων, πιθανώς και λόγω της απροθυμίας του να τα υποστηρίξει με ζωντανές εμφανίσει . Την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει ένα διάλειμμα ώστε να αφοσιωθεί στην οικογένειά του και κατασκεύασε το προσωπικό του στούντιο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του: ‘’Ο,τι κάνω μελλοντικά θα είναι με τους δικούς μου όρους».
Η τελευταία κυκλοφορία για τη δεκαετία ήταν το  αξιόλογο‘’North and South’’ (1988), με ήχο που παραπέμπει στις πριν το 1980 δουλειές του και με συμμετοχή μεταξύ άλλων των Alan Clark, Mo Foster, Mel Collins & Ric Sanders.

Παρέμεινε δημιουργικός και στα ‘90s με δύο ακόμη κυκλοφορίες,  και τον συνοδοιπόρο του στους Stealers Wheel, Joe Egan να επιστρέφει, κάνοντας φωνητικά στο ‘’On a Wing and a Prayer’’ (1992) και ως συνθέτης στο ‘’Over My Head’’ (1994). Ήταν οι τελευταίοι δίσκοι υπό την καθοδήγηση τού - επί τριάντα έτη συνεργάτη του Hugh Murphy, ο θάνατος του οποίου το 1998 επηρέασε σημαντικά τον Rafferty, όπως και του μεγαλύτερου αδελφού του (1995). Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στις ηχογραφήσεις τού έδωσε τη δυνατότητα να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τα καθιερωμένα της μουσικής βιομηχανίας, ηχογραφώντας με τις δικές του δυνάμεις και διανέμοντας τον δίσκο ‘’Another World’’ (2000) από την προσωπική του εταιρεία μέσω διαδικτύου. Η συλλογή ‘’Life Goes On’’ (2009) ήταν η τελευταία  εν ζωή κυκλοφορία του.

Από νεαρή ηλικία αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού, το οποίο επιδεινώθηκε στη δεκαετία των ‘80s και τελικά οδήγησε τον γάμο του σε διάλυση (1990) και τον ίδιο στον θάνατο (2011).

TRIVIA:   
                                                                   

•  Συμμετείχε στο soundtrack της ταινίας ‘’Local Hero’’ με το τραγούδι ‘’The Way It Always Starts’’, σύνθεση του Mark Knopfler που υπέγραψε τη μουσική επένδυση της ταινίας. Ο ηγέτης των Dire Straits  ηχογράφησε στον τελευταίο στούντιο δίσκο του Rafferty, ‘’Another World’’.
•  Με τον συνεργάτη του Hugh Murphy έκαναν την παραγωγή στο επιτυχημένο single των Proclaimers , ‘’ Letter from America’’ (1987).
•  Ο δίσκος ‘’On a Wing and a Prayer’’ είναι επηρεασμένος από το διαζύγιό του με την – επί είκοσι έτη – σύζυγό του.
•  Στη γενέτειρά του Paisley, δρόμος ονομάστηκε  ‘’Gerry Rafferty Drive’’ προς τιμήν του, μεταθανάτια.
•  Ο δίσκος ‘’City to City’’ και το τραγούδι ‘’Baker Street’’ τού απέφεραν περί τις 80.000 λίρες Αγγλίας ετησίως.     

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

City to City (1978)
Night Owl (1979)



ΓΙΑΝΝΗΣ 602



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου