FLASH AND THE PAN: ΝΩΧΕΛΙΚΟ, ΠΙΑΣΑΡΙΚΟ POP-ROCK

Η ιστορία των Αυστραλών Flash and the Pan, ξεκινά με την κοινή πορεία των George  Young και Harry Vanda στη μουσική βιομηχανία στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 60’s. Αμφότεροι είχαν μεταναστεύσει σε εφηβική ηλικία στην Αυστραλία με τις οικογένειές τους, προερχόμενοι από Σκωτία και Ολλανδία αντίστοιχα. Οι Easybeats διήρκεσαν από το 1964 έως το 1969. Θυμηθείτε εδώ την ιστορία του George Young και των Easybeats

Μετά τη διάλυσή τους, οι δυο τους επέστρεψαν στην Αγγλία, και στο διάστημα 1970-1973 συνέχισαν να γράφουν και να κυκλοφορούν τραγούδια με διάφορα ονόματα ενώ συνεργάστηκαν και με τον μεγαλύτερο αδελφό του George, τον Alex Young ή George Alexander.
Το 1973 επέστρεψαν στην Αυστραλία και ένωσαν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο Ted Albert. Κυκλοφόρησαν έναν και μοναδικό δίσκο ως Marcus Hook Roll Band με την συμμετοχή των Angus & Malcom Young, οι οποίοι είχαν μόλις σχηματίσει τους AC/DC.
Ως παραγωγοί και συνθέτες επιτυχιών στην Albert Productions συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων με τους  Steve Wright (πρώην Easybeats, Νο. 1 με το single ‘’Evie’’), Rose Tattoo, John Paul Young (‘’Love is  in the Air’’), Mark Williams, William Shakespeare αλλά και τους AC/DC, στων οποίων τις κυκλοφορίες, μέχρι και το 1978, είχαν την επιμέλεια της παραγωγής.
Φτάνουμε στο 1976, όταν σχηματίστηκαν οι Flash & the Pan, studio project, με ήχο new wave/ pop-rock, βασισμένο στο συνθεσάιζερ και με τη χαρακτηριστική αφηγηματική ερμηνεία του George Young.  Η κυκλοφορία του single ‘’Hey, St. Peter’’ (Νο. 3 Αυστραλία) ήταν σύμφωνα με τους δημιουργούς του ‘’μια συνειδητή/αφοσιωμένη εκτροπή από την καθημερινή τους δουλειά ως παραγωγοί για άλλους καλλιτέχνες.’’
Το single κυκλοφόρησε στην Ευρώπη μήνες μετά και στη Βόρειο Αμερική το 1979 (Νο. 76).
Στο μεταξύ το 1978 είχαν κυκλοφορήσει τον δεύτερο μικρό τους δίσκο "Down Among the Dead Men"(Νο. 5),  γραμμένο για την βύθιση του Τιτανικού, που μετονομάστηκε σε "And the Band Played On"(Νο. 54 Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και το πρώτο ομότιτλο LP. Στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί χάρις στο "Down Among the Dead Men" που είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το περιοδικό Ποπ-Ροκ με τίτλο Frankenstein and the Monster from Hell το οποίο το αγόραζες από κατάστημα δίσκων με το κουπόνι από περιοδικό και δίνοντας 100 δρχ.  


Αν και εμφανίστηκε στους πίνακες επιτυχιών κάποιων χωρών (Νο. 14 Σουηδία), ο δίσκος δεν προωθήθηκε με περιοδεία, αν και δέχθηκαν προσφορές από διοργανωτές, διότι οι δημιουργοί του προτιμούσαν την ασφάλεια των στούντιο της εταιρείας τους.

Το άλμπουμ ‘’Lights in the Night’’ (1980) έφθασε στην κορυφή στη Σουηδία• έβγαλε τα singles "Welcome to the Universe"και "Media Man". Οι μουσικοί που τους συνόδευσαν στις ηχογραφήσεις και των δύο πρώτων δίσκων ήταν οι  Ray Arnott (τύμπανα), Les Karski (μπάσο) και Warren Morgan (πιάνο). Στο ‘’Headlines’’ (1982) συμμετείχε ο πρώην συνοδοιπόρος τους στους Easybeats, Stevie Wright. Έκανε επιτυχία – πού αλλού;- στη Σουηδία, ενώ η κυκλοφορία του τραγουδιού ‘’ "Waiting for a Train"στην Ευρώπη γνώρισε μεγάλη επιτυχία (Νο. 7 Ηνωμένο Βασίλειο 1983).

Ακολούθησαν δύο ακόμη κυκλοφορίες στην ίδια δεκαετία:
‘’ Early Morning Wake Up Call’’ (1984) με  το single ‘’Midnight Man’’ και ‘’ Nights in France’’ (1987) απ’ όπου ξεχώρισαν τα singles ‘’Ayla’’ το οποίο προφέρεται "Έλα"(μεγάλη επιτυχία και στην χώρα μας) και ‘’Money Don’t Lie’’.


Όταν όλα έδειχναν ότι οι Flash & the Pan αποτελούσαν παρελθόν στις αρχές της δεκαετίας των 90’s,  οι Young και Vanda επανεμφανίστηκαν με το ‘’Burning up the Night’’ (1992) που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα τους. Ακολούθως το δίδυμο επικεντρώθηκε εκ νέου στη σύνθεση και παραγωγή τραγουδιών για άλλους καλλιτέχνες.
TRIVIA:

• Τραγούδια των Young/Vanda έχουν διασκευάσει οι: David Bowie (‘’Friday on my Mind’’ στο ‘’Pin Ups’’), Rod Stewart ( ‘’Hard Road’’ στο ‘’Smiler’’), Savoy Brown (‘’I’ll Make You Happy’’ στο ‘’Hellbound Train’’) και Warhorse (‘’St. Louis’’ στο ‘’Warhorse’’).
Από τη δισκογραφία των Flash & the Pan, η Grace Jonesδιασκεύασε το ‘’Walking in the Rain’’ (1981).                                          
• Εντάχθηκαν στο Αυστραλιανό Hall of Fame to 1988 ως Vanda & Young και το 2005 και μέλη των Easybeats.
•  Ο George Young απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2017, έναν μήνα πριν τον αδελφό του, Malcom.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

•  Headline ( 1982)
•  Early Morning wake up call (1984)
ΓΙΑΝΝΗΣ 602


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου