ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ BRYAN FERRY!

Ήμουν από τους τυχερούς που είχα παρακολουθήσει τους Roxy Music στην πρώτη εμφάνισή τους στην  Ελλάδα, στο γήπεδο του Απόλλωνα Αθηνών, στη Ριζούπολη στις 3 Σεπτεμβρίου 1982.  
Το επίθετο «τυχερός», που προσάπτω στον εαυτό μου, έχει να κάνει ότι έζησα τον αέρα των πρώτων μεγάλων συναυλιών στη χώρα μας και μάλιστα πολλά από τα συγκροτήματα και καλλιτέχνες στην εποχή τους. Έκτοτε ο Bryan Ferry πραγματοποίησε κι άλλες εμφανίσεις τόσο στην Αθήνα που δεν παρακολούθησα, όσο και στη Θεσσαλονίκη και τώρα έχει ανακοινωθεί η συναυλία του στο Ηρώδειο, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018. Και δεν παρακολούθησα καμία άλλη συναυλία του, εκτός της πρώτης κι ιστορικής γιατί ο χώρος που κινείται δεν με ενδιαφέρει καθόλου.  Η αγγλική σχολή των Bowie, Roxy Music αλλά και αν την επεκτείνουμε στην Αμερική, Lou Reed και Velvet Underground  κλπ, ποτέ δεν με άγγιξε.
Όμως παραδέχομαι ότι ο Bryan Ferry έχει τη δική του  έντονη προσωπική καριέρα  και μάλιστα πολύ πετυχημένη. Θα μου πείτε «πετυχημένη καριέρα έχουν πολλοί». Σωστά, αλλά με τόσο έντονο το προσωπικό στοιχείο, ελάχιστοι.
O 73χρονος Bryan Ferry, γεννήθηκε  στις 26 Σεπτεμβρίου 1945, ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών που χάνεται. Στη γενιά των καλλιτεχνών που αφήνουν πίσω τους μεγάλα τραγούδια στο χώρο τους. Στη γενιά των καλλιτεχνών που δύσκολα αντικαθίσταται. Όλοι αυτοί έκαναν την μεγάλη καριέρα του και συνεχίζουν όσο μπορούν αλλά ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Όλα έχουν ένα τέλος και οι πιθανότητες  να ξαναέλθει στη χώρα μας είναι ελάχιστες.  Η άνεσή του στη σκηνή, το ύφος του αλλά και το στυλ  του επηρέασαν πολλούς μετέπειτα καλλιτέχνες των δεκαετιών  80 και 90, όπως τους Japan και τον David Sylvain,  τον Dave Stewart των Eurythmics, Spandau Ballet ακόμα και INXS.
Εύχομαι να περάσω(σουμε) ένα καλό βράδυ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου