BABE RUTH: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ "THE MEXICAN"

Το βρετανικό συγκρότημα των Babe Ruth αν και άγνωστο στην Ελλάδα μπορεί να καυχιέται για μια πολύ μεγάλη διαχρονική επιτυχία του: Το "Mexican"!
Το συγκρότημα σχηματίστηκε αρχές της δεκαετίας του 70 στο Hatfield της Αγγλίας και το τραγούδι για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα υπάρχει στο πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο First Base (1972). Διαβάστε εδώ πως πήραν το όνομά τους.
Το τραγούδι είναι σύνθεση του κιθαρίστα Alan Shacklock που όπως είπε, έγραψε τους στίχους σαν μια απάντηση στην ταινία Alamo με τον John Wayne! H μουσική έχει αναφορές στο κομμάτι του Albert King, “Cold feet”  αλλά στη δική του σύνθεση ο Shacklock έβαλε πολύ Beat, κάτι που στην εποχή του (1972) ήταν αδιανόητο. Εκτός από τον καινοτόμο ρυθμό, ο Shacklock επηρεασμένος από την ταινία, έβαλε ένα πέρασμα από το θέμα της μουσικής του Ennio Morricone, For a Few Dollar More, προσφέροντας έτσι στο τραγούδι ρυθμό και μελωδία που πραγματικά απ΄ότι έδειξε ο χρόνος, αξεπέραστα. Το άλλο μεγάλο όπλο του τραγουδιού ήταν η φωνή της άγνωστης 18χρονης βρετανίδας Janita Jenny Haan, που η ερμηνεία της έχει πολύ από τη μελωδία και τη γλυκύτητα της Janis Joplin αλλά και της Grace Slick κι είναι να απορεί κανείς που δεν έκανε καριέρα.



Το αξιοπερίεργο είναι ότι το “Mexican” δεν κυκλοφόρησε σαν single παρά σαν b’ side στο Wells Fargo το 1974. Ένα άλλο τραγούδι που είναι σχετικά γνωστό από τους Babe Ruth στη χώρα μας είναι το Black Dog (καμία σχέση με το ομότιτλο κομμάτι των Led Zeppelin).
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Η πρώτη διασκευή του έγινε από το disco συγκρότημα Bombers το 1978. Το 1984 το διασκεύασε ο γνωστός παραγωγός Jellybean και το πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου dance chart, το διασκεύασαν οι Helloween στο άλμπουμ τους Metal Jukebox, το 2006 οι Marc Hype & Jim Dunloop feat. Sara Bourgeois και το 2015 οι Gza.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου