SPENCER DAVIS GROUP: ME TΗ ΜΑΓΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ STEVE WINWOOD

Στο σημερινό «Ποιος θυμάται» γυρίζουμε το χρόνο δεκαετίες πίσω, στο 1963 όταν στο Birmingham σχηματιζόντουσαν οι Spencer Davis Group, ένα αντιπροσωπευτικό beat συγκρότημα της εποχής αποτελούμενοι από τον Spencer Davis κιθάρα/φωνητικά, και τα αδέλφια Muff Winwood μπάσο και Steve Winwwod πλήκτρα/φωνητικά. Το συγκρότημα έμεινε στην ιστορία τόσο για τις 2 μεγάλες Νο1 επιτυχίες του στο βρετανικό chart (Somebody Help me και Keep on running) όσο και για την εκπληκτική φωνή του 17χρονου Steve Winwood που χρωμάτισε τα τραγούδια. Το συγκρότημα εκτός των δύο προαναφερόμενων επιτυχιών τους είχαν ακόμα να επιδείξουν τα "I m a man” (Νο 9 Μ.Βρετανία) και «Gimme some lovin» (Νο 2 Μ.Βρετανία), επίσης πολύ μεγάλες επιτυχίες.  Τα τραγούδια τους επηρέασαν όχι μόνο τη νεολαία της χώρας τους αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ ήταν επιτυχίες και στη χώρα μας, ειδικά τα "I'm a Man" και "Gimme Some Lovin".
Στους τρεις παραπάνω μουσικούς προστέθηκε ο ντράμερ Pete York και το 1964 τους ανακάλυψε ο Chris Blackwell ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Island Records, όταν τους είδε να παίζουν σε ένα club. Όπως δήλωσε αργότερα ο Muff Winwood, επέλεξαν για όνομα στο συγκρότημα το όνομα του κιθαρίστα, τραγουδιστή γιατί ήταν ο μόνος που ήθελε να δίνει συνεντεύξεις και οι υπόλοιποι να κοιμούνται. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησαν ήταν το “Dimples” (1965) του John Lee Hooker. Μιλάμε για τη δεκαετία του 60 όπου οι μικροί δίσκοι, singles είχαν τεράστια εμπορική απήχηση κι αγοραζόντουσαν απ’ όλα τα καταστήματα που είχαν juke box. Το συγκρότημα κλυδωνίστηκε το 1967, όταν ο Steve Winwood έφυγε για να σχηματίσει τους Traffic, αργότερα τους Blind Faith κι από το 1977 ακολουθεί πετυχημένη προσωπική καριέρα. To αποτέλεσμα ήταν να διαλυθούν το 1968 για να επανασυνδεθούν το 1973 κι αργότερα το 2006.
Ο αδελφός του Muff έγινε A&R στην Polygram κι αργότερα στη CBS και μεταξύ των ονομάτων που υπέγραψε ήταν αυτά των Dire Straits, Sade, Terence Trent D’Arby, Prefap Sproud, Shakin’ Stevens και Psychedelic Furs. Τις θέσεις των αδελφών Winwood πήραν οι Phil Sawyer (πρώην Les Fleur de Lys) κι ο Eddie Hardin (πρώην A Wild Uncertainty). Από τη σύνθεσή τους πέρασε κι ο κιθαρίστας Ray Fenwick. Οι πιο γνωστές διασκευές στα τραγούδια τους ήταν αυτή των Chicago στο "I'm a Man" (από το πρώτο άλμπουμ των Chicago) και το "Gimme Some Lovin" τόσο από τους Blues Brothers όσο κι από τους Thunder.
Το 1966 το συγκρότημα πρωταγωνίστησε στη μουσική ταινία The Ghost Goes Gear αλλά αργότερα ο  Steve Winwood είπε ότι η εμφάνισή τους ήταν λάθος επιλογή.
Όπως σωστά έγραψε στα σχόλια ο Δικαιόπολις, το 1997 ο Διονύσης Σαββοπουλος στο album με τίτλο Το Ξενοδοχείο διασκεύασε στα ελληνικά το τραγούδι Gimme Some Lovin' δίνοντας του τον τίτλο " To σώσε". 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Second Album (1966)
Autumn' 66 (1966)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πολύ καλή επιλογή! Σπάνια μιλάει κανείς γι' αυτό το γκρουπ, μέσα απ' το οποίο αναδείχτηκε ολόκληρος Steve Winwood! Το Keep on Running, αλλά και το Gimme Some Loving, ακουγόταν σε κάθε πάρτι, στη δεκαετία του '60.
    Στην Ελλάδα, το Gimme Some Loving γνώρισε μια απρόσμενη αναβίωση, μέσα από τη διασκευή του Σαββόπουλου, το 1997, με τίτλο "το Σώσε"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή