OTAN OI GIRLSCHOOL ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ MOTORHEAD



Ελάχιστα είναι τα αμιγώς γυναικεία συγκροτήματα (δηλαδή και να τραγουδούν και να παίζουν τα όργανα) στο χώρο της μουσικής. Και οι βρετανίδες Girlschool είναι από τα ελάχιστα γυναικεία συγκροτήματα που το λέει η καρδιά τους. Σχηματίστηκαν το 1975 στο νότιο Λονδίνο από τις Kim McAuliff (κιθάρα/τραγούδι), Dinah Enid Willimas (μπάσο), Deidre Catwright (κιθάρα) και Tina Gayle (ντραμς) αρχικά με το όνομα Painted Lady. Στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα αφού κανένα άλλο συγκρότημα δεν ήθελε να παίξει μαζί τους γιατί ήταν κοριτσίστικο συγκρότημα. 
Το 1977 η Cartwright αποχώρησε για να σχηματίσει τους Tour De Force και για να ακολουθήσει εντελώς διαφορετικούς μουσικούς δρόμους. Σήμερα ασχολείται με τη jazz , πάντα σαν μουσικός. Την αντικατέστησε η αμερικανίδα Kathy Valentine που είχε διαβάσει μια αγγελία στην αγγλική μουσική εφημερίδα Melody Maker. Κι αυτή αποχώρησε για να γυρίσει στη χώρα της και να παίξει στους Textones και αργότερα στις Go Go’s! Οι  Painted Lady διαλύθηκαν και οι McAuliffe και Williams επέστρεψαν στις κανονικές δουλειές τους (η μια εργαζόταν σε τράπεζα κι η άλλη σε αρτοποιείο) για να σχηματίσουν τον Απρίλιο του 1978 τις Girlschool με τη συμμετοχή των  Kelly Johnson (κιθάρα) και Denise Dufort (ντραμς).
AΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ. Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ….
Διάλεξαν το όνομα Girlschool από το ομώνυμο τραγούδι του Paul McCartney που υπάρχει στη Β’ πλευρά του single Μull of Kintyre!  Τον Δεκέμβριο του 1978 κυκλοφορούν το πρώτο single τους με τίτλο "Take It All Away" που τις βοηθά να δημιουργήσουν τον πρώτο κύκλο οπαδών τους, μεταξύ αυτών και τον Lemmy που τις είδε live και τις ζήτησε να παίξουν support  στην περιοδεία των Motorhead, Overkill tour!
Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο, μετά την περιοδεία των Motorhead, οι Girlschool άνοιξαν για τους Budgie. Στις εμφανίσεις τους αυτές τις βλέπει ο Gerry Bron της Bronze Records και της υπογράφει. Έχουμε φθάσει πλέον στο 1980 και γίνεται η έκρηξη του New Wave of British Heavy Metal όπου και οι Girlschool γίνονται μέρος του, αν και έχουν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Αυτό τις βοηθά να αποκτήσουν μεγαλύτερο  promotion και τελικά τον Ιούνιο του 1980 κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Demolition (Νο 28 Μ.Βρετανία) σε παραγωγή του Vic Maile, που βγάζει την επιτυχία "Race with the Devil" διασκευή της παλιάς επιτυχία των Gun. Στην Μ.Βρετανία τα heavy συγκροτήματα κερδίζουν διαρκώς έδαφος και δημοτικότητα. Οι συναυλίες τους γεμίζουν, διοργανώνεται το πρώτο Monsters of Rock στο Donington και οι Girlschool κυκλοφορούν ένα EP μαζί με τους Motorhead με τίτλο St. Valentine's Day Massacre(1981 Νο 5 Μ.Βρετανία).  Η ηχογράφηση τους με τους Motorhead ήταν ιδέα του Vic Maile και το EP έχει τρία τραγούδια. Πρώτο ήταν η διασκευή στην παλιά επιτυχία των Johnny Kidd and the Pirates, “Please don’t touch” και τα άλλα δύο ήταν το τραγούδι των Girlschool, "Emergency"  διασκευασμένο από τους Motorhead και το "Bomber." Των Motorhead, διασκευασμένο από τις Girlschool!!!

Την επιτυχία των Demolition και St. Valentine's Day Massacre  διαδέχτηκε το άλμπουμ Hit and Run (1981, Νο 5 Μ.Βρετανία) και πάλι σε παραγωγή του Vic Maile που ήταν το πιο εμπορικό στη δισκογραφία τους. Την ίδια χρονιά εμφανίζονται στο Reading Festival, ενώ περιοδεύουν με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής (Rainbow, Mercyful Fate, Iron Maiden, Scorpions, Deep Purple). Αξίζε ινα αναφερθεί ότι η Kim McAuliff και η Denise Dufort, μιλούν να τεράστιο θαυμασμό για τον Ritchie Blackmore. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Wildlife (1982), η Enid Williams φεύγει και την αντικαθιστά η Chislaine “Gil” Weston από το punk συγκρότημα των Killjoys.
To άλμπουμ Play Dirty (1983) και την παραγωγή του ανέλαβαν οι Nobby Holder και Jim Lea των Slade δεν κατάφερε να μπει στα 40 πρώτα και το συγκρότημα αντιμετώπιζε πρόβλημα προσανατολισμού της μουσικής του. Η δισκογραφική εταιρεία τους, τους είχε πει ότι αν θέλουν να πετύχουν στην Αμερική θα έπρεπε να προσαρμόσουν τον ήχο τους στην αμερικάνικη αγορά που εκείνη την εποχή οι Quiet Riot και όλα τα αμερικάνικα metal συγκροτήματα  γνώριζαν επιτυχία. Παράλληλα η κιθαρίστρια Kelly Johnson αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από την session μουσικό Cris Bonacci.  Το Play Dirty είχε διαφορετικό ήχο από ότι μας είχαν συνηθίσει με αρκετά πλήκτρα και γυαλισμένο ήχο. Πρώτο single το 20th Century Boy” των T.Rex.

Το 1987 αποχώρησε και η μπασίστρια Gil Weston-Jones που αντικαταστάθηκε από την Tracey Lamb των Rock Goddess.
Η κυκλοφορία του άλμπουμ Take A Bite (1988) τις βρίσκει να περιοδεύουν με τους Dio στην Ευρώπη και τους Black Sabbath στην Σοβιετική Ένωση!
Το 1990 συμβαίνει το εξής παράδοξο: H Cris Bonacci αποχωρεί για να συνοδεύσει την Toyah Willcox που εκείνη την εποχή είχε μεγάλη επιτυχία στην Μ.Βρετανία. Μετά, μαζί με τις McAuliffe, Dufort και την μπασίστρια Enid Williams που είχε επιστρέψει, σχηματίζουν μαζί με την  Toyah Willcox τις She-Devils! Από αυτή τη συνεργασία έμεινε μόνο το "Lust for Love" που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ της Toyah, Take the Leap (1993).
Το συγκρότημα συνέχισε να ηχογραφεί δίσκους με μικρότερη επιτυχία ενώ στη σύνθεσή τους υπήρξαν πολλές αλλαγές. Έχουν παίξει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ (Headbangers Open Air 2006,  Wacken, Bang Your Head, Bloodstock Open Air κ.α.). Για την ώρα, τελευταίο δισκογραφικά άλμπουμ τους είναι το Guilty as Sin (2015) σε παραγωγή του Chris Tsagarides.Με παράπονο λένε ότι έχουν πάρει ελάχιστα έως καθόλου royalties (δικαιώματα) από τις πωλήσεις των  δίσκων τους, με την κατάσταση να διορθώνεται από τη στιγμή που τα δικαιώμτα των δίσκων τοιυς πήρε η Sanctuary. 
Η σημερινή σύνθεσή τους είναι  Kim McAuliffe κιθάρα, τραγούδι, Enid Williams μπάσο, τραγούδι, Denise Dufort ντραμς και Jackie Chambers κιθάρα, φωνητικά. (2000–present). Η τελευταία, είχε βάλει αγγελία σε μουσικό έντυπο, γράφονατς ότι ψάχνει να βρει συγκρότημα και στη αγγελία της απάντηση Kim!
TΙ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ
Εκτός από τα πρώτα 2 πολύ καλά άλμπουμ τους αλλά και το EP, St. Valentine's Day Massacre(1981) οι Girlschool που εξακολουθούν να είναι ενεργές και να παίζουν σε clubs και festival κατόρθωσαν και έμειναν όρθιες σε ένα ανδρικό κόσμο. Με όλα τα προβλήμaτα που συνάντησαν στην αρχή της καριέρaς τους, είχαν την τύχη να τις προσέξει ο Lemmy που τις βοήθησε σημαντικά. Διαβάστε εδώ το άρθρο με τις αναμνήσεις από την πρώτη εμφάνιση των Motrhead στην Αθήνα! Οι Girlschool μαζί με τις Rock Goddess και τις Runaways έπαιξαν hard rock καλύτερα από πολλά ανδρικά συγκροτήματα κι επηρέασαν πολλά κορίτσια να ασχοληθούν με τη μουσική.

TRIVIA
  • O Vic Maile είχε μεγάλη προϊστορία πριν κάνει παραγωγή στο Demolition. Είχε δουλέψει με ονόματα όπως Kinks, Jimi Hendrix, Who, Led Zeppelin και αρκετά punk!
  • Και στα τρία τραγούδια του St. Valentine's Day Massacre  ντραμς παίζει η Denise Dufort που αντικατέστησε τον τραυματισμένο στο σβέρκο Phil “Philty” Animal Taylor. Κυκλοφόρησε σε δύο μορφές, σε 7" και 10" βινύλιο ενώ σε bootleg κυκλοφόρησε σε διπλό 12" (σ.σ. όσο ένας μεγάλος δίσκος).
  • Το αυτοκίνητο στο εξώφυλλο του Hit and Run  εικονίζεται μια Buick Riviera του 1972.
  • Η Kelly Johnson πέθανε από καρκίνο στη σπονδυλική στήλη. Ήταν Ιούλιος του 2007.
 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Demolition (1980)
Hit and Run (1981)
St. Valentine's Day Massacre(1981)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου